Educație

Unele scoli cer bani, altele nu-i cheltuie

Camelia Stănilă
23 iul 2008 883 vizualizări
ISJ a mai cerut de la Minister circa 4.400 mii lei. Directorii vor fi mustruluiti azi intr-o sedinta de lucru la ISJ, pentru sumele necheltuite

Investitiile demarate in scoli vor primi noi sume de bani, pentru decontarea lucrarilor incepute, dar mai ales pentru urgentarea finalizarii lor. Inspectoratul Scolar a mai solicitat circa 4,4 milioane de lei noi pentru unitatile de invatamint si spera ca sumele sa fie luate in discutie si aprobate chiar astazi, in cadrul sedintei de Guvern. Oficialii ISJ recunosc ca unele scoli nu si-au cheltuit nici fondurile alocate pina acum, insa motiveaza solicitarea in special prin nevoia de decontare a lucrarilor deja executate. Pentru investitiile derulate prin intermediul consiliilor locale s-au mai cerut 2.830 mii lei, in timp ce pentru cele derulate prin ISJ s-au solicitat 1.578 mii lei. "Prioritate au avut lucrarile nedecontate, unde constructorii au lucrat chiar si fara a avea fonduri. Numai la Scoala nr. 7 Focsani avem de decontat 352 mii lei, la Scoala «Anghel Saligny» 188 mii lei, la Liceul Pedagogic 172 mii lei sau pentru Grupul Scolar «G. G. Longinescu» 128 mii lei. Vrem sa terminam pina in toamna citeva lucrari, lucru posibil daca si constructorii ar amina putin incasarea. Putem termina la Coroteni, gradinita de la Sindrilari Reghiu, pentru care am solicitat 100 mii lei, gradinita de la Tulburea, spre exemplu. Scoala si Gradinita de la Poiana- Gugesti sint gata si ca sa finalizam obiectivele am mai solicitat 122 mii lei si 105 mii lei", a detaliat inginerul Costel Militaru, de la Biroul de Investitii al Inspectoratului Scolar. Tot mai multe autoritati locale au mai cerut bani pentru derularea unor reparatii si reabilitari la scoli, insa oficialii din ISJ spun ca obiective noi nu vor mai fi incepute deocamdata, in conditiile in care multe mai necesita fonduri pentru finalizare. Pe lista solicitarilor se afla insa doua exceptii, bine justificate, dupa cum precizeaza Costel Militaru. E vorba de unul din corpurile Grupului Scolar "Simion Mehedinti" Vidra, care nu a fost prins in investitia pe fonduri europene ce se deruleaza la ora actuala. "Am cerut 90 mii lei, o suma mica, pentru una din aripile cladirii, pentru a demara achizitia proiectului. Pe fonduri europene nu au fost suficienti bani. Vrem sa finalizam in acest an toata investitia, desi termenul este 2009. Acum se consolideaza peretii, se lucreaza la invelitoare, cred ca s-a inlocuit si ceva din timplarile", a mai spus responsabilul cu investitiile. A doua lucrare noua pentru care s-a cerut bani, desi primaria ar fi trebuit sa se implice, este acoperisul Grupului Scolar de Industrie Usoara Focsani, aflat intr-o stare foarte proasta.


Sedinta "instant" cu directorii


Daca in unele scoli lucrarile sint avansate si mai este nevoie de bani, altele au cam fost lasate de izbeliste, iar fondurile au ramas necheltuite, ceea ce a atras si nemultumirea oficialilor din Ministerul Educatiei, mai ales ca Vrancea s-a situat anul trecut pe un loc fruntas la acest capitol. Tocmai de aceea, directorii au fost chemati astazi intr-o sedinta de lucru, pentru a fi "trasi de urechi" de sefi. Intrunirea este una neobisnuita pentru responsabilii din Inspectoratul Scolar, avind in vedere ca este vacanta, insa printre problemele abordate se numara atit modalitatea de cheltuire a sumelor venite pentru laboratoare, carti scolare, dar mai ales pentru reparatii si consolidari. Directorii unitatilor de invatamint vor da socoteala de achizitiile publice, licitatii, stadiul lucrarilor incepute si receptia pentru lucrarile deja finalizate. De asemenea, inspectorul de management Emil Radu va aduce in discutie si fisele de autoevaluare ale directorilor, precum si contractele pentru managerii nou numiti pe functii in acest an.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.