Atentie la substantele toxice!
In aceasta categorie se afla si pesticidele, care se pot achizitiona numai din unitati autorizate. Cei care au de gind sa le foloseasca trebuie sa citeasca cu atentie indicatiile producatorului si sa respecte conditiile de depozitare si utilizare a acestor substante toxice pentru eliminarea riscurilor de intoxicare si de poluare a mediului. "Studiile de toxicitate arata ca utilizarea abuziva si necontrolata a biocidelor (substante care impiedica inmultirea microorganismelor -n.r.), fara o suficienta cunoastere a actiunii lor si fara asigurarea impotriva efectului toxic comporta riscuri majore pentru om si mediul sau de viata. Decelarea urmelor de biocide in alimente, imposibilitatea de a descifra - la nivelul cunostintelor actuale-, repercusiunile asupra sanatatii datorita complexitatii interactiunilor dintre factorii biotici si abiotici ne obliga la utilizarea cu maxima responsabilitate a acestor produse", spun specialistii de la ASP Vrancea. Riscul ingerarii exista atunci cind pesticidele nu se pastreaza in ambalaje originale si pot fi confundate cu diverse bauturi. Pentru a evita astfel de cazuri nu trebuie sa cumparati produse inscriptionate cu "cap de mort" si sa nu cumparati alimente de la comerciantii care vind si produse ce contin substante toxice. In cazul in care sinteti contaminat si prezentati iritatii la nivel tegumentar, arsuri, greata, voma, dureri de cap trebuie sa va prezentanti de urgenta la medic.