Taberele groazei
Va ginditi sa va trimiteti copiii in tabara in aceasta vara? Pentru inceput, trebuie sa va asigurati de calitatea conditiilor de cazare si de masa pe care o vor primi, pentru a nu avea surprize neplacute. Cit priveste singura tabara functionala din Vrancea, cea de la Galaciuc, aceasta a fost deschisa de la 15 iunie, dupa mai multe lucrari de reamenajare si modernizare, inclusiv a unitatii de servire a mesei. In urma controalelor efectuate de inspectorii sanitari vrinceni, conditiile din tabara s-au imbunatatit. Lucrarile de reabilitare au demarat in urma cu doi ani, cind s-a instalat centrala termica, au fost date in folosinta noi cabine de dus, s-a pus gresie si faianta, s-a adus si o plita electrica la bucatarie. Tabara de la Galaciuc, care beneficiaza si de acces la internet, are o capacitate de 200 de locuri. In luna iunie, inspectorii Protectiei Consumatorilor au luat in vizor cazarea si alimentatia copiilor in 89 de tabere pentru tineret, constatind abateri la 35 dintre acestea. Ca urmare a deficientelor, inspectorii au dispus inchiderea temporara, pe o perioada de pina la 6 luni, a taberelor Paltinis, unde s-a constatat nerespectarea conditiilor igienico-sanitare la serviciile de cazare, Zolt din Timis si Noul Sasesc, din Sibiu. Astfel, 22% din spatiile de cazare prezentau o dotare precara, precum mobilier, mochete uzate, vechi si rupte, lenjerie murdara, dormitoare insalubre, cu podelele rupte, pereti nezugraviti si saltele patate si degradate. Aproximativ 8% din cladirile taberelor aveau spatii cu pereti degradati, cu infiltratii si murdari, cu crapaturi, tencuiala cazuta, tavanul fals rupt, cu pericol de desprindere. "De asemenea, 8% din tabere aveau spatiile pentru prepararea mincarurilor nedotate corespunzator, spatii pentru prepararea mincarurilor insalubre, cu tavanul si peretii neigienizati, vesela utilizata era uzata, ciobita, fisurata, cu emailul exfoliat si insuficient spalata", remarca inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor. O alta neregula grava constatata in urma verificarilor a fost utilizarea pentru prepararea mincarurilor a materiilor prime necorespunzatoare calitativ, chiar alterate. Multor tabere le lipseau si autorizatiile si avizele de functionare. De mentionat ca anul trecut tabara de la Navodari a fost inchisa, dupa ce mai multi copii au fost internati in spital pentru ca au prezentat simptome de toxiinfectie alimentara cu Salmonella. (Mihaela BESLEAGA)