Educație

Taberele groazei

Mihaela Beșleagă
22 iul 2008 936 vizualizări
Prin exceptie, tabara de la Galaciuc, singura functionala din Vrancea, ii intimpina pe elevi cu modernizari u mobilier uzat, pereti cu infiltratii si crapaturi, lenjerie murdara, alimente alterate, iata citeva dintre dotarile multor unitati de cazare pentru copii din tara

Va ginditi sa va trimiteti copiii in tabara in aceasta vara? Pentru inceput, trebuie sa va asigurati de calitatea conditiilor de cazare si de masa pe care o vor primi, pentru a nu avea surprize neplacute. Cit priveste singura tabara functionala din Vrancea, cea de la Galaciuc, aceasta a fost deschisa de la 15 iunie, dupa mai multe lucrari de reamenajare si modernizare, inclusiv a unitatii de servire a mesei. In urma controalelor efectuate de inspectorii sanitari vrinceni, conditiile din tabara s-au imbunatatit. Lucrarile de reabilitare au demarat in urma cu doi ani, cind s-a instalat centrala termica, au fost date in folosinta noi cabine de dus, s-a pus gresie si faianta, s-a adus si o plita electrica la bucatarie. Tabara de la Galaciuc, care beneficiaza si de acces la internet, are o capacitate de 200 de locuri. In luna iunie, inspectorii Protectiei Consumatorilor au luat in vizor cazarea si alimentatia copiilor in 89 de tabere pentru tineret, constatind abateri la 35 dintre acestea. Ca urmare a deficientelor, inspectorii au dispus inchiderea temporara, pe o perioada de pina la 6 luni, a taberelor Paltinis, unde s-a constatat nerespectarea conditiilor igienico-sanitare la serviciile de cazare, Zolt din Timis si Noul Sasesc, din Sibiu. Astfel, 22% din spatiile de cazare prezentau o dotare precara, precum mobilier, mochete uzate, vechi si rupte, lenjerie murdara, dormitoare insalubre, cu podelele rupte, pereti nezugraviti si saltele patate si degradate. Aproximativ 8% din cladirile taberelor aveau spatii cu pereti degradati, cu infiltratii si murdari, cu crapaturi, tencuiala cazuta, tavanul fals rupt, cu pericol de desprindere. "De asemenea, 8% din tabere aveau spatiile pentru prepararea mincarurilor nedotate corespunzator, spatii pentru prepararea mincarurilor insalubre, cu tavanul si peretii neigienizati, vesela utilizata era uzata, ciobita, fisurata, cu emailul exfoliat si insuficient spalata", remarca inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor. O alta neregula grava constatata in urma verificarilor a fost utilizarea pentru prepararea mincarurilor a materiilor prime necorespunzatoare calitativ, chiar alterate. Multor tabere le lipseau si autorizatiile si avizele de functionare. De mentionat ca anul trecut tabara de la Navodari a fost inchisa, dupa ce mai multi copii au fost internati in spital pentru ca au prezentat simptome de toxiinfectie alimentara cu Salmonella. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.