Educație

Titularizarea a eliminat din start peste 200 de candidati

Camelia Stănilă
17 iul 2008 2127 vizualizări
Pe linga absenti, 46 de candidati au renuntat la examen, preferind sa-si pastreze eventual notele din anii trecuti u daca invatatorii s-au plins ca au avut de comentat poezii de Eminescu, educatoarele si profesorii de romana au dat piept cu basmul u N-are rost sa te zbati pentru un 7, daca nu sint posturi , a spus dezamagita una din candidate, dupa 3 ani de sustinut titularizarea

Concursul national de titularizare a eliminat din start, si in acest an, peste 200 de candidati, care au renuntat sa mai fie testati in aceasta faza si din lipsa unor posturi care sa le convina. Din cei 776 de vrinceni care si-au depus dosarele pentru titularizare, in salile de examen s-au prezentat doar 561, cifra similara celei de anul trecut. Din lipsa de posturi, multi invatatori, educatoare, dar si profesori de romana, engleza, franceza, matematica si chiar educatie fizica sau religie au decis sa nu mai intre in examen. La acestia s-au mai adaugat inca 46 de candidati care au renuntat dupa cel putin o ora de la inceperea probei, lucru permis de metodologie. Printre acestia s-a numarat si fostul consilier Vasile Apostu Croitoru, care a mentionat ca partea de programare a subiectului de informatica a fost foarte grea. De altfel, mai multi candidati au mentionat ca subiectele au fost ceva mai dificile decit anul trecut. Examenul a inceput la ora 10.00 si s-a intins pe patru ore, majoritatea candidatilor profitind de tot timpul pus la dispozitie. Ministerul Educatiei a extras varianta cu numarul 5, la orele 9.00. Daca unii aspiranti la statutul de profesor s-au aratat nemultumiti de primele subiecte, altii au reclamat formularile ambigue de la partea de metodica, lucru care in ultimii ani a constituit o nemultumire frecventa.


"M-am simtit ca la bac!"


Daca o parte din invatatori s-au plins ca au avut de comentat poezii de Mihai Eminescu, educatoarele si profesorii de romana au "dat piept" cu basmul, subiecte ceva mai grele decit anul trecut. Unii candidati au mentionat ca nu sint la primul examen, insa nici acum nu spera la un post in localitatea de domiciliu. Tinerii spun ca nu sint incurajati de sistem sa profeseze, astfel ca nici nu se streseaza pentru o nota de peste 7.00, ce le-ar permite sa se titularizeze. "Am sustinut examen pentru invatatori "" institutori, dar m-am simtit exact ca la bac. Poezia nu s-a mai dat de 2-3 ani, de cind dau eu titularizarea, iar fata de proza mi se pare mai greu. Gramatica a fost ca de obicei simpla, iar metodica cu subinteles, avea o formulare cam dubioasa, as putea spune, nu prea stiai la ce se refera. Pentru cine a invatat cit de cit, se poate scoate un 5. Posturi nu sint sau sint undeva la munte unde nu poti ajunge decit foarte greu, asa ca nu are rost sa tragi de un 7. Sint foarte multi pensionari in sistem care ar trebui scosi, sa avem loc si noi. Cine vrea invatamint de calitate ar trebui sa acorde importanta acestui lucru, sa acorde un sprijin tinerilor. Daca lucrurile ramin asa, vor veni din ce in ce mai putini tineri sa predea. Eu anul trecut am predat la Valea Sarii, dar acum sper sa obtin post la Maicanesti", ne-a spus Nicoleta, o candidata din Vidra. Nici alte aspirante la catedra nu au iesit prea incintate din examen, mai ales ca la invatatori este o concurenta destul de mare, pe doar noua posturi titularizabile. Din cei 137 de candidati care si-au manifestat intentia de a participa la concursul de ieri, doar 98 s-au si prezentat. "Este prima data cind dau titularizarea si sper la un post de invatator in oras. Nu prea mi-a convenit ca a picat poezia, am avut «Sara pe deal» si «Revedere» de Eminescu, putin cam grele. Nu ma asteptam. Dar sa vedem rezultatele", ne-a spus si Daniela Trifan. "Nici anul trecut n-am predat pentru ca nu mi-a convenit postul. Si cu subiectele de anul acesta, nici o sansa", a spus dezamagita si Valentina Tupa, o tinara candidata.


Invatatorii s-au orientat spre posturi de educatoare


Educatoarele au iesit ceva mai fericite din examen. "Subiectele au fost accesibile. Primul subiect, basmul popular, mi s-a parut foarte usor chiar. Gramatica"¦ sincer ma asteptam sa fie mai grea. Nici metodica nu mi s-a parut dificila. E prima data cind sustin titularizarea, insa pina acum am predat trei ani ca suplinitor necalificat, la gradinita Balesti", a declarat Emilia Tudor. "Am mai dat titularizarea pe invatatori, dar anul acesta am decis sa incerc pe educatoare, caci sint mai multe perspective", a completat si o candidata din Milcovul. La educatoare, 77 de candidati au fost prezenti, din 116 inscrisi. La aceasta disciplina sint 19 posturi titularizabile. Daca la limbi straine, candidatii au avut opinii diferite in legatura cu subiectele, la limba si literatura romana basmul cult pare sa fi fost de bun augur. "Am avut de tratat basmul cult, la alegere intre Eminescu, Creanga si Slavici. Au fost si 10 subpuncte la gramatica, iar metodica a fost la fel, accesibila, am avut metode de predare, mijloace de invatare, lucruri pe care de altfel le lucram cu clasa. Nu prea sint posturi, dar sper sa gasesc ceva in imprejurimi, sint din Tifesti", a mentionat si Ramona Postolache.


Candidatilor nu le-au "fugit" ochii dupa copiat


Concursul de titularizare de anul acesta s-a derulat in spatele portilor inchise ale centrelor de examen, pazite strajnic de jandarmi, potrivit indicatiilor primite de la mai marii invatamintului vrincean. Incidente nu au fost. "In centre am gasit atmosfera de lucru"¦ Nu am vazut candidati cu ochii dupa copiat, ci a fost ordine desavirsita. Au fost si multe persoane in virsta si sper sa-si finalizeze visul de a ocupa un post", a mentionat inspectorul general iordache Bostan, care a verificat cele trei centre de examen impreuna cu reprezentantul Ministerului Educatiei, Oana Dan. Seful ISJ s-a bucurat ca ieri nu a fost la fel de cald ca la bacalaureat, astfel ca examenul nu a pus probleme nici din acest punct de vedere. Rezultatele concursului vor fi aflate cel mai probabil simbata. Potrivit dispozitiilor Ministerului, notele trebuie afisate la Inspectoratul Scolar si in centrele de examen in cel mult trei zile de la sustinerea testarii. Lucrarile au fost sigilate ieri si transmise in centrele universitare de evaluare, din Iasi, Brasov, Bucuresti, Constanta si Galati. (Camelia STANILA)



Probleme de calendar in structura anului scolar


u elevii vor intra la cursuri luni, pe 15 septembrie


Structura noului an scolar 2008-2009 a fost aprobata de Ministerul Educatiei, astfel ca elevii vor face si la anul 35 de saptamini de cursuri (172 de zile lucratoare), incepind cu 15 septembrie. Reprezentantii ministeriali par a avea ceva probleme cu datele din calendar, de vreme ce in acest an primul semestru incepe, conform comunicatului publicat de MECT, luni 17 septembrie (sic!), desi 15 septembrie cade in zi de luni si nu in week-end precum in ultimii ani. Aceasta nu e singura neconcordanta in privinta datelor din document, uneori cursurile fiind trecute ca fiind finalizate vineri, ba simbata. Semestrul I va dura insa pina pe 30 ianuarie 2009, fiind intrerupt de vacanta de iarna in perioada 20 decembrie - 4 ianuarie, iar pentru invatamintul primar si prescolar de inca o vacanta de simbata 25 octombrie si pina duminica 2 noiembrie 2008. Semestrul II incepe dupa vacanta intersemestriala, programata intre 31 ianuarie si 8 februarie. Astfel, cursurile reincep pe 9 februarie si se finalizeaza vineri 12 iunie. Din data de simbata, 11 aprilie si pina luni 20 aprilie 2009, elevii vor fi in vacanta de primavara, in conditile in care 19 si 20 aprilie sint primele doua zile de Pasti. Vacanta de vara va incepe simbata, 13 iunie si se va termina duminica, 13 septembrie 2009. Anul scolar 2008-2009 va fi prelungit cu o saptamina pentru practica elevilor de a IX-a si a X-a SAM, clasa a XII-a liceu - filiera tehnologica, ruta directa de calificare si clasa a XIII-a liceu- filiera tehnologica, ruta progresiva de calificare, dar si cu doua saptamini pentru clasa a XI-a an de completare, XI-a liceu "" filiera tehnologica, ruta directa de calificare si clasa a XII-a liceu "" filiera tehnologica, ruta progresiva de calificare. Potrivit indicatiilor Ministerului Educatiei, in semestrul I, tezele se vor sustine, de regula, pina la data de 19 decembrie 2008, iar in semestrul al II-lea pina la data de 15 mai 2009. (C. STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 20 ore, 3 minute, 59 secunde
de-ar fi adevarat....... ieri la titularizare nu s-a copiat putin. este incredibil cum supraveghetorii au lasat o candidata ce-mi era alaturi sa copieza cuvant cu cuvant de pe fituicile ce le avea in citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.