Educație

Titularizarea, ascunsa de ochii indiscreti ai presei

Camelia Stănilă
16 iul 2008 1192 vizualizări
Inspectoratul Scolar a dispus ca toate informatiile din cele trei centre de examen sa fie transmise presei doar de la centru, in ideea securizarii concursului u candidatii de la titularizare sint asteptati in sali intre orele 8.30- 9.00 u printre cei care vor da examen se numara si profesorul democrat-liberal Vasile Apostu Croitoru si antrenorul de rugby Viorel Ion

Dupa incidentele de la bacalaureat in privinta subiectelor si nu numai, titularizarea din acest an este tinuta strins sub "cheie", inclusiv in fata presei. Inspectorul general adjunct Emil Onea, presedintele comisiei judetene de titularizare, a avut ieri o instruire pe tema securizarii examenului cu reprezentantii din cele trei centre de concurs, in cadrul careia a cerut expres ca nici o informatie sa nu ajunga in mass-media. Acesta a explicat ca nu doreste ca titularizarea sa se lase cu deficiente de organizare, in conditiile in care presedintii de comisii s-ar putea lasa "intimidati" de presa, dar nici ca unele "incidente minore" sa fie mediatizate. "Dorim securitate maxima, chiar daca, sincer, preferam ca unele probleme minore sa fie rezolvate intre noi, fara sa ajunga in presa. Se pune problema sigurantei examenului in privinta transmiterii subiectelor, aceasta si dupa ce s-a intimplat la bacalaureat in tara, nu neaparat in Vrancea. Daca fostul Minister realiza o infrastructura de comunicatii ca lumea, un sistem informational sigur, probabil ca acum nu era nevoie sa preluam subiectele pe CD-uri, o procedura mai greoaie", s-a justificat Emil Onea, desi a recunoscut ca in Vrancea nu au existat situatii in care reprezentantii presei sa fi adus probleme in organizarea examenelor. Temerile expuse de adjunctul ISJ vin oarecum in contradictie cu asigurarile date de Ministerul Educatiei, dupa prima proba de bacalaureat, precum ca serverul institutiei nu a fost spart, pentru aflarea variantelor de subiecte. In privinta titularizarii, subiectele preluate pe CD-uri au fost depozitate la ISJ de luni, intr-un fiset inchis cu "doua lacate". Acestea vor ajunge dimineata in cele trei centre de examen si vor fi deparolate dupa anuntarea prin radio a variantei de subiect. Examenul incepe la ora 9,00, candidatii trebuind sa fie prezenti in sali cu jumatate de ora inainte.


Fostul consilier local Vasile Apostu, printre candidati


Concursul national de titularizare din acest an aduce la start citeva sute de candidati numai in Vrancea, printre acestia numarindu-se si fostul consilier local PD-L Vasile Apostu Croitoru. Acesta detine functia de expert in educatie in cadrul Unitatii Judetene de Implementare a Proiectelor (UJIP) pentru mediul rural, preconizata a se desfiinta cit de curind. Desi profesor de matematica la baza, acesta vizeaza un post de informatica, dupa ce a si finalizat facultatea in domeniu, chiar in acest an. Vasile Apostu a trecut de proba practica la informatica, alaturi de alti 14 contracandidati. In total, probele practice au fost promovate cu "admis" de 34 dascali, in timp ce unul a fost respins la muzica, iar alti 12 fiind absenti. Printre cei care se prezinta la titularizare se numara si antrenorul de rugby Viorel Ion. Securizarea examenului de titularizare dar si eliminarea oricaror intentii de fraudare s-a putut observa si in modul de distribuire a candidatilor pe centre, disciplinele cu numar mare de inscrisi nemaifind grupate intr-un singur loc. Astfel, candidatii de la invatatori, cu numele de la A la O (inclusiv) sustin examen la Colegiul Unirea, alaturi de educatoarele de la A la P si candidatii de la limba romana de la A la S, printre care vor fi intercalati dascali de la alte discipline, precum matematica, fizica, chimie, cultura civica, religie, educatie fizica, biologie, filozofie, limbi straine, economie sau psihopedagogie. In centrul de la Grupul Scolar de Industrie Usoara au fost grupate mai multe discipline tehnice, dar si artele vizuale, muzica sau informatica, in timp ce la Scoala "Anghel Saligny" sustin examen restul invatatorilor, educatoarelor, profesorilor de romana, dar si cei de istorie si geografie. (Camelia STANILA)


CASETA:


Inspectorul de resurse umane Cristi Stiru


"Posturile pastrate cu dedicatie nu si-au atins scopul"


Reprezentantii Inspectoratului Scolar spun ca in perioada depunerii dosarelor pentru titularizare, detasari sau supliniri nu au fost semnalate cazuri in care anumite posturi sa fie tinute "pe sub mina" de catre directori, desi in sedintele publice de repartitie astfel de lucruri sint reclamate frecvent de unii candidati. Daca seful ISJ Iordache Bostan pare convins ca directorii declara toate posturile si orele vacante, de vreme ce acestia "dau semnatura", inspectorul de resurse umane Cristi Stiru recunoaste ca unele posturi vor mai aparea si pe parcurs. Acesta considera insa ca posturile pastrate "cu dedicatie" nu isi ating scopul, fiind ocupate in final tot de cei cu note mai mari. "La posturile titularizabile nu putem umbla, sint batute in cuie, insa pentru celelalte mai avem o etapa de actualizare pe 4 august, pentru ca s-a mai nascut un copil, mai apare un concediu"¦ Chiar si anul trecut s-a mai facut o sedinta publica in plus, pe 12 septembrie cred si posturile au fost scoase. Degeaba au fost tinute «cu dedicatie», ca nu si-au atins scopul, atita timp cit au venit in sedinta publica cei cu note si le-au ocupat", spune inspectorul Cristi Stiru. Acesta a mentionat ca directorul are posibilitatea, cu acordul ISJ, de a distribui anumite ore in cadrul scolii. Reprezentantii din invatamint spun insa ca la anumite discipline exista o mare problema cu posturile, nici macar prin plecarea unor pensionari nemaiputindu-se forma o catedra completa in conditiile diminuarii numarului de clase. "Au iesit oamenii la pensie, dar nu exista post. Erau cazuri in care existau 5 ore de istorie si restul completare cu geografie sau alte discipline, spre exemplu. Aceste ore le folosim pentru a rezolva alte cazuri, pentru ca numarul de clase este in scadere. Va fi tot in sedinta publica, desigur", a explicat Cristi Stiru. Astfel de cazuri exista in citeva scoli din Focsani, la matematica sau istorie, de exemplu. (C. S.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.