Educație

Bonaventura, Doctorul Serafic

Valentin Muscă
15 iul 2008 503 vizualizări
Credinciosii catolici il pomenesc azi pe Sfintul Bonaventura, numit si Doctorul Serafic. Paraseste de tinar Toscania natala si merge la Paris unde, intre 1235-1248, studiaza in una din primele universitati europene, avindu-l magistru pe faimosul Alexandru de Hale

Intra in Ordinul Franciscanilor si din 1257 este numit impreuna cu Dominicanul Toma d"â„¢Aquino profesor la Universitatea din Paris. Traind in secolul clasic al Teologiei Scolastice, Bonaventura a reusit, aparent, sa echilibreze balanta aducind bemoli aristotelizarii sistematice a teologiei occidentale realizate de Toma d"â„¢Aquino. In acelasi timp, Bonaventura a stopat si curentul pietist al franciscanilor, reusind sa redacteze o biografie «romantata» Sfintului Francisc din Assisi, pe care a impus-o Ordinului Franciscan, arzind toate celelalte biografii. Franciscan moderat, polemist feroce, dar si un diplomat abil, Bonaventura a reusit sa negocieze apropierea celor doua Biserici separate prin Schisma din 1054. A lucrat la pregatirea documentelor pentru vestitul Conciliu de la Lyon din 1274, dar a decedat in ajunul evenimentului. Canonizat de Biserica Latina, Bonaventura este unul din stilpii teologiei romano-catolice. (V. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.