Educație

Roata lumii, misteriosul tablou de la Poiana Marului

Valentin Muscă
15 iul 2008 3443 vizualizări
proprietarii acestui tabou, respectiv Episcopia Buzaului si Vrancei, nu au luat nici o masura pentru protejarea acestei valori

"Roata lumii", tablou reprezentativ pentru Evul Mediu romanesc, realizat sub semnul simbolic al Ecleziastului, zace uitat de toata lumea in Biserica "Nasterea Maicii Domnului" de la Schitul Poiana Marului, fara sa fie protejat in nici un fel de hoti sau de actiunea nemiloasa a timpului. Tabloul din imagine a servit ca prototip pentru lucrari asemanatoare marelui pictor odobestean Nicolae Teodorescu, maestrul celebrului pictor neoclasicist Gheorghe Tattarescu. Cu toate ca la Buzau episcopul Epifanie Norocel a facut un muzeu care-i poarta numele, in care propriul chip atirna pe o duzina de tablouri, una dintre cele mai importante picturi religioase din secolul al XVIII-lea pare abandonata in lacasul de cult de pe Valea Rimnicului. Culmea impartirii teritoriale, Schitul Poiana Marului se afla pe teritoriul comunei vrincene Jitia, fiind prezentat chiar pe pagina de internet a localitatii, dar in realitate apartine administrativ de comuna buzoiana Bisoca. Asa ca patrimoniul religios se afla pe teritoriul Vrancei, dar calugarii au inregistrat Schitul, in anul 2000, la comuna Bisoca pentru ca autoritatile locale au fost mai generoase. Asa ca, in eventualitatea in care acest tablou va disparea, pur si simplu, autoritatile vrincene si buzoiene vor da vina una pe cealalta. Se pare ca pentru Episcopia Buzaului si Vrancei acest patrimoniu nu reprezinta mare lucru, dovada fiind si faptul ca l-au abandonat pe calugarul Macarie Besleaga, staretul acestui asezamint. Orice comentariu este de prisos, dar cind vom vedea peste ani in colectii occidentale "Roata lumii" de la Poiana Marului o sa realizam valoarea imestimabila a acestui tablou. Pina atunci stringem bani electorali sa construim o catedrala imensa intr-un oras unde avem biserici pe toate strazile, dar preotii au ajuns adevarati cersetori. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.