Educație

Profesorii nu au aruncat mai mult de 1,70 puncte in plus

Camelia Stănilă
10 iul 2008 1543 vizualizări
Estimarile facute ieri arata ca aproximativ 25% din elevii care au depus contestatii au primit note mai mari, in timp ce 5% au fost depunctati u citeva zeci de lucrari au primit ok -ul pentru a putea asigura promovarea candidatilor u promovabilitatea a crescut cu 1,45 procente, pina la 80,67%

Aproximativ un sfert din candidatii care au contestat notele de la bacalaureat s-au ales cu note mai mari, potrivit unei prime estimari efectuate ieri de conducerea Inspectoratului Scolar. Pentru unii din elevii picati, insa, contestatia admisa nu a fost de nici un folos, in conditiile in care notele de 2 si 3 nu au urcat mai mult de 4. Citeva zeci de lucrari au primit insa "ok"-ul pentru a permite promovarea candidatilor, astfel ca si promovabilitatea a crescut cu 1,46 procente, ajungind astfel la 80,67% (inainte de contestatii- 79,21%). "La prima estimare, cam 25% din notele contestate au crescut, iar 5% au scazut, in urma contestatiilor. Sint insa si cazuri in care de la 3,15 s-a marit nota la 4 sau de la 2,35 la 3, dar si cazuri in care de la 3,90 s-a ajuns la 3,20, spre exemplu, ceea ce nu afecteaza in nici un fel rezultatul final", a mentionat inspectorul general Iordache Bostan, cel care a adus ieri tezele recorectate de la Bacau. Lucrarile reevaluate au ajuns ieri in centrele de evaluare, iar de aici rezultatele au fost transmise spre afisare la centrele de examen, in cursul dupa -amiezii. In acest an, contestatiile examenului de bacalaureat nu au mai adus diferente majore de notare, desi s-a constat ca mai multe lucrari au fost depunctate la prima corectura cu 1 sau chiar 1,5 puncte, maxim permis de metodologie. Intr-un singur caz s-a depasit aceasta limita, la limba si literatura romana, desi nu la nivelul cazului de anul trecut. O eleva a Liceului Pedagogic a primit o nota de 8,05 la contestatii, in situatia in care initial lucrarea fusese evaluata la 6,35. Diferenta este de doar 1,70 puncte, insa situatia va fi analizata de reprezentantii ISJ.


Profesorii din Bacau, mai indulgenti la romana


Desi profesorii evaluatori au la indemina bareme destul de stricte pentru a elimina pe cit posibil subiectivitatea in notare, chiar si la limba si literatura romana, majoritatea lucrarilor analizate de profesorii din Bacau s-au intors cu note mai mari, facindu-i fericiti pe elevi, mai ales pe cei aflati la limita promovabilitatii. Daca unii elevi au urcat de la 3,50, 3,60, 4,00 sau 4,15 la note de promovare, de 5,00 sau 5,10, altii si-au marit notele desi erau mult mai mari. Un punct in plus au primit mai multi bacalaureati, suficient pentru a-si mari media. La romana, notele au urcat de la 6,55 sau 6,95 la 7,50, dar si de la 7,55 la 8,30 sau de la 7,75 la 8,55, spre exemplu. Altii, mai putin norocosi, au primit 8,20, in loc de 7,95 cit fusese initial, insuficient insa pentru modificarea notei. Cu adevarat ghinionisti s-au dovedit unii elevi ce s-au ales cu nota scazuta, spre exemplu, de la 7,90 la 6,40, adica nu mai putin de 1,50 puncte in minus, cum s-a intimplat intr-un caz. Un caz similar s-a inregistrat si la o disciplina de specialitate, "tehnici de asamblare", la care un elev a primit 8,60 in loc de 9,30 cit a fost initial, nota foarte buna de altfel.


Elevii s-au ferit sa conteste notele mari


De frica subiectivitatii in notare, dar poate si datorita experientelor neplacute din anii interior, dupa aceasta sesiune de bacalaureat elevii s-au ferit sa conteste notele mari, de peste 8. Aceasta cel putin la limba romana. La matematica, informatica sau geografie au mai existat insa cazuri. Elevii de la liceele bune au avut si in acest an pretentii la note foarte mari la bacalaureat, astfel ca unii au riscat sa-si conteste si note de peste 9, pentru a urca in clasament. Surprinzator sau nu, unii chiar au primit confirmarea propriei valori din partea profesorilor din Bacau. La matematica notele au urcat de la 7,40 la 8, 40, de la 6,25 la 7,75, de la 8,15 la 9,30, un 8, 40 a ajuns la 9,35, insa a existat si un caz in care de la 9,25 s-a ajuns la 9,80 spre exemplu. La informatica, un elev a urcat de la 8,40 la 9,20, iar un altul de la 9,30 la 9,80. De asemenea, la istorie o nota de 9 a fost marita la 9,5 dupa contestatii. Unii elevi au riscat si au pierdut citeva sutimi la nota, avind in vedere ca notele de cel putin 9,50 ramin finale dupa contestatii, indiferent cu cite sutimi in minus sau in plus. Un elev cu 9,75 s-a ales astfel cu 9,60 dupa contestatia depusa la matematica.

Potrivit statisticilor efectuate de ISJ, 555 de elevi (19,26%) nu au reusit sa promoveze bacalaureatul, comparativ cu cei 2.324 de candidati care au reusit sa aiba medii suficient de mari pentru obtinerea diplomei. Elevii care nu au promovat pot repeta examenele in sesiunea de toamna. Pentru acesti candidati exista posibilitatea recunoasterii unor probe din prima sesiune, astfel ca multi vor avea mai putin de invatat. Pentru al doilea bacalaureat din acest an, inscrierile se fac saptamina viitoare, intre 14-18 iulie. Probele vor demara insa pe 18 august. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 15 ore, 51 minute, 53 secunde
vad ca nu se spune nimic de o contestatie rezolvata la bacau, la matematica, de la 3 - trei a crescut nota la 5,25 deci cu 2,25 puncte, deci este un caz, cel putin, nu ca cea mai mare marire a fost de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.