Educație

Savel Stiopul, un cineast uitat al Focsaniului

Valentin Muscă
9 iul 2008 1944 vizualizări
este autorul filmului Falansterul , premiat la Festivalul de Film de la Cannes din 1982, in care rolul principal este jucat de Adrian Pintea

Savel Stiopul a fost unul din putinii regizori romani care au reusit in perioada cenusie a filmelor comuniste sa fie printre vedetele "Quinzaine des Réalisateurs" de la Festivalul de Film de la Cannes in 1982. Nascut in 1926 la Cluj, in sinul unei familii de armeni, familia lui Savel Stiopul s-a mutat la Focsani, formindu-se in orasul in care nimeni nu mai stie astazi ca autorul "Falansterului", dar si al admirabilei pelicule "Anotimpuri", a crescut si copilarit in orasul cosmopolit dinaintea celui De-Al II-lea Razboi Mondial. Regizorul focsanean nu a facut parte dintre "sergiinicolaestii" cinematografiei romanesti, de aceea si peliculele sale sint mai putin cunoscute, nu insa si mai putin interesante. "A fost un regizor original si inovator ca stil, folosind un operator pentru Falansterul care a filmat din mina ceea ce acum se practica in mod curent, si intra si in dogma impusa acum citiva ani de anumiti realizatori occidentali", ne-a spus criticul de film Irina Margareta Nistor. Cel mai bun film al sau a fost "Falansterul", o productie apreciata peste hotare, dar ignorata in Romania, unde la moda erau creatiile istorice care glorificau "eroii" nostri, de la Burebista, la Ceausescu. "Falansterul a fost prezent cu el la «Quinzaine des Réalisateurs», la Cannes si s-a scris si vorbit mult despre el, mai entuziast decit in Romania. Nimeni nu-i profet in tara lui! (chiar daca Savel era oricum armean)!", ne-a mai spus Irina Margareta Nistor. A fost premiat la Cannes si a devenit prietenul si colaboratorul realizatorului Pierre-Henri Deleau, fondatorului sectiunii "Quinzaine des Réalisateurs". Rolul inginerului idealist Theodor Diamant, de pe mosia boierului Emanoil Balaceanu de la Scaieni a fost jucat de Adrian Pintea. Dupa ce a fost sarbatorit in iulie 2007 la Cinemateca Romana, Savel Stiopul a parasit aceasta lume in septembrie acelasi an. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.