Educație

Comemorarea victimelor stalinismului de peste Prut

Valentin Muscă
7 iul 2008 733 vizualizări
Romanii de peste Prut comemoreaza in aceste zile victimele din satele si orasele Basarabiei deportate de Armata Sovietica dupa Al Doilea Razboi Mondial.

Dupa primul val de persecutii din 1941, incepind cu 5 iulie 1949 s-a derulat al doilea mare val de deportari, mii de romani din regiunea Chisinaului au fost urcati in vagoane cu destinatia Siberia. Dintre acestia, doar citeva sute au mai revenit dupa jumatate de secol pe locurile copilariei. De la Cercul Polar nord, si Hazahstan la sud si pina la Vladivostok, romanii moldoveni au fost obligati sa-si duca viata cu domiciliu fortat. Si astazi in orasele fostei Uniuni Sovietice exista mici comunitati de romani moldoveni dezradacinati in anii "â„¢40 si ramasi cetateni ai nimanui. Daca in Romania Procesul Comunismului a inceput macar formal, in Moldova de peste Prut acest lucru nu este inca posibil pentru ca politicienii care conduc astazi Republica Moldova sint urmasii celor care i-au deportat pe fratii de peste Prut in 1949 si au ca limba «materna», limba rusa. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.