Educație

Educatia fizica a incheiat bacalaureatul

Camelia Stănilă
4 iul 2008 1043 vizualizări
Ultima proba a bacalaureatului a durat citeva ore bune, din cauza bazelor sportive precare u elevii au luat note peste 8, chiar daca uneori nu pe merit u o pana de curent a dat emotii in plus in patru centre de examen u rezultatele bacalaureatului sint asteptate simbata

Proba F a bacalaureatului, dominata de educatie fizica, a incheiat prima sesiune a bacalaureatului din acest an. Nu mai putin de 2.174 de candidati au optat pentru aceasta disciplina, considerata una usoara, cu potential de a obtine un 10 fara prea mari batai de cap. Prezenti inca de la orele 6.30 pe bazele sportive din unitatile de bacalaureat, elevii au avut insa de asteptat ore intregi pina sa sustina toate cele patru probe din care a fost constituit examenul. Desi au inceput de la 7.00, unii candidati de la coada catalogului au stat si pina la orele 12 "" 13.30 pentru a-si arata calitatile fizice. Aceasta si din cauza bazelor sportive precare, care nu au permis efectuarea simultana a probelor, de la cele doua subcomisii. Si nici antrenament nu prea au avut cu ce face tinerii ce asteptau sa le vina rindul, acesta fiind redus. Desi nimeni nu s-a accidentat grav, unii candidati s-au mai ales cu citeva luxatii in urma probei de viteza pe un teren denivelat. "Din punctul nostru de vedere lucrurile au decurs bine, avind in vedere faptul ca nu s-a accidentat nimeni, ca profesorii au fost vigilenti si s-au luat note peste 8.00. Nu consider ca a durat foarte mult, daca au existat 150 de copii la comisie si fiecare a trebuit sa-si sustina pe rind cele 4 probe, sa sara, sa faca o structura tehnica la joc etc"¦ in plus, fiecare a optat pentru altceva, comisia a trecut de la una la alta. Pe la 13.30 s-au incheiat probele sportive in toate centrele. Terenurile au fost cum au fost, asa sint de ani de zile. Noi profesorii nu avem cum investi in ele, acest lucru este in atributia primariei", a mentionat inspectorul de educatie fizica Vica Minca. Nici aceasta proba nu a fost lipsita de nemultumirea elevilor, indeosebi a celor care nu au reusit sa ia un 10, precum colegii lor. Unii au recunoscut insa ca nu s-au pregatit prea mult inainte, bazindu-se si pe indulgenta profesorilor. "A fost o proba usoara, desi nu m-am pregatit inainte. Am mai alergat putin, dar atit"¦ Sper sa iau o nota de 10", ne-a spus una din absolventele de la Panciu. Desi optimisti, multi candidati au fost dezamagiti dupa-amiaza, cind si-au vazut notele, unele de 9,25 sau chiar 9,50. Profesorii au apreciat insa ca majoritatea elevilor s-a descurcat bine, luind proba in serios. Dupa cum era de asteptat, baietii s-au prezentat mai bine, fetele avind fie dificultati la saritura cu capra, fie la gimnastica sau la handbal.


Scrisul, aminat citeva minute pe motiv de "¦pana de curent


Ultima proba a bacalaureatului a constat si in probe scrise, pentru care au optat 613 candidati, indeosebi cei care au considerat ca o anumita materie le este de folos si la facultate. Doar sase absolventi de liceu au renuntat ieri sa mai sustina probele. Spre deosebire de colegii care au optat pentru exercitiile fizice, candidatii de la scris din patru centre de examen au avut ceva emotii in plus, in conditiile in care la orele 9.00 multiplicarea subiectelor a fost intrerupta de o pana de curent. "Nu a existat energie electrica intre orele 9.00-9.40, fiind afectate centrele de la Colegiile Cuza, Unirea, Grupul Scolar Agricol si Grupul Scolar de Industrie Usoara. Cei de la Electrica au intervenit prompt, lucru pentru care le multumim. Subiectele au ajuns pe masa elevilor la ora 10.00, ca si cu o zi inainte. Nu au fost mari probleme, pentru ca au fost mai putini candidati la fiecare disciplina", a precizat purtatorul de cuvint al ISJ Vrancea, inspectorul Maria Sterea.


Picati mai multi la matematica


In centrele de evaluare de la nivelul judetului, ieri munca era in toi. Corectura lucrarilor de la proba D, predominata de matematica, a durat pina ieri la prinz, desi se spera ca macar la istorie si geografie evaluarea sa dureze mult mai putin. Spre seara s-a trecut la deschiderea lucrarilor si trecerea notelor pe borderouri, astfel ca o statistica clara nu s-a putut face pina la inchiderea editiei. Reprezentantii din cele doua centre au precizat insa ca la matematica au picat ceva mai multi candidati, comparativ cu proba scrisa la limba si literatura romana. Astfel, in centrul de la Scoala nr. 3, aproximativ 10% din candidati nu au reusit minimul 5 necesar promovarii. La istorie si geografie insa, exista numeroase note de 9 si 10. "La matematica abia terminam de corectat, a durat mai mult decit ne-am asteptat. Lucrarile vor fi desfacute abia dimineata. La istorie notele sint foarte mari. Speram insa ca miine seara (diseara "" n.r.) sa fim gata cu totul, sa avem si notele bagate in calculator", a precizat si Radu Stefan, vicepresedinte la centrul de evaluare de la Grupul Scolar "G. G. Longinescu". Desi probele s-au incheiat, emotiile mai persista in rindul candidatilor si parintilor, pina la aflarea rezultatelor, simbata. Notele trebuie afisate pina la orele 16.00, iar intre 16.00-20.00 vor putea fi depuse contestatiile. Rezultatele finale ale examenului "de maturitate" sint asteptate pe 9 iulie. Cei care nu obtin minim media 6 in urma examenului de bacalaureat mai au o sansa in sesiunea din toamna. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.