Educație

Seralistii, decimati de matematica

Camelia Stănilă
2 iul 2008 1599 vizualizări
candidatii de la seral si seriile anterioare au primit subiecte foarte grele la matematica u de altfel, un elev a fost prins copiind la Adjud, fiind eliminat din examen u 11 candidati au absentat la proba de ieri u oficialii din invatamint au ceva emotii la proba de azi, unde sint 40-50 de discipline de examen

Proba obligatorie a profilului (D) a fost cu ghinion pentru bacalaureatii care au sustinut ieri proba la matematica dupa subiectele din 2007, care si asa avusesera subiecte grele si la romana scris. Acestia au fost absolventii de seral si frecventa redusa, dar si candidatii proveniti din serii anterioare, deci elevi ceva mai slabi. De altfel, la centrul de examen de la Liceul "Emil Botta" Adjud, un elev de la seral a fost eliminat dupa ce a fost prins copiind la matematica. "Variantele de subiecte din 2007 au fost rezolvate in unele carti, iar candidatii au mai fost tentati, le-a fost poate usor sa rupa paginile care ii interesau", a spus inspectorul de matematica Daniela Sirghie, care a confirmat ca subiectele au fost cam grele pentru seral. In plus, si candidatii au recunoscut ca serviciul a fost de multe ori pe primul plan. "Au fost subiecte mai grele decit la zi, nu prea am facut de 5. Nici nu am invatat, caci am terminat la seral si prioritate a fost serviciul. Am fost cumva conditionat ca sa iau diploma, dar nici nu prea am reusit sa invat, sa rezolv subiectele. Cred ca voi reveni in toamna", a recunoscut la iesirea din examen unul din candidatii de la seral. Multi dintre cei care au sustinut ieri proba au recunoscut ca matematica le-a dat cele mai multe emotii. "Eu am dat M2 si nu mi s-a parut foarte greu. Pina acum m-am descurcat bine la examen, urmeaza sa mai dau la finante si fiscalitate si planificare operationala, unde mai am ceva emotii. M-am decis sa urmez o facultate in Bucuresti, poate in domeniul protectiei consumatorilor", ne-a spus si Cristina Safaliche, absolventa a Liceului "Ioan Slavici" Panciu. Peste 2.000 de absolventi de liceu au avut de rezolvat probleme si exercitii matematice, potrivit statisticilor existente la Inspectoratul Scolar. Subiectul extras ieri pentru cei care au terminat liceul in acest an a fost compus din variantele 50, 88 si 76, aferente fiecarei parti. "Subiectele de 2008 au avut trei parti, cu cite 6 intrebari notate cu acelasi punctaj. In plus, au fost si modificate de la prima publicare, la 1 martie. Astfel, au fost mai usoare, au si respectat programa celor de a XIII-a ruta progresiva. Ce au avut de rezolvat elevii a fost de nivel mediu, accesibil, la tragerea la sorti puteau iesi si variante mai grele. Au fost subiecte pentru toate tipurile de elevi si cine a trecut prin ele s-a descurcat. Cred ca vom avea o promovabilitate de peste 70-80%. Mai putin insa la cei de la seral, frecventa redusa, unde a fost destul de greu. Ei vin dupa o zi de munca, vin perioade scurte la scoala, cind trebuie sa asimileze cunostinte pe care normal ceilalti le acumuleaza in 4 ani de zile", a explicat inspectorul Daniela Sirghie.


Examen mai usor la istorie si geografie


Cele citeva sute de elevi care au sustinut examen la istorie si geografie au iesit ceva mai bucurosi din centrele de examen. Ei au primit subiecte accesibile si au rasuflat usurati ca vor putea sa-si mareasca media. "Nu vom avea peste 50% note de zece, ca la tezele unice, insa ne asteptam la note bune. Subiectele au fost accesibile, cele din 2007 au fost mai usoare, pentru ca acum s-a introdus si geografia Uniunii Europene. Insa nu cred ca subiectele au pus probleme", ne-a declarat si inspectorul de geografie, Stefan Chipaila. La istorie, elevii au avut de raspuns la intrebari pe marginea unor texte referitoare la batalia de la Calugareni a lui Mihai Viteazul, imperiul tarist sau regimul nazist, dar si de redactat un eseu de 2 pagini despre proiectele politice de realizare a statului roman modern si evolutia lui. "Cel mai greu mi s-a parut subiectul I, unde am avut de argumentat ca tratatele semnate de statele romane se integreaza in relatiile internationale in Evul Mediu, cu referire la perioada lui Mihai Viteazul. In rest nu a fost extraordinar de greu, desi am mai gresit din neatentie. La eseu chiar aveai ce trata. Sper sa iau o nota buna", ne-a mai spus o absolventa care a sustinut examen in centrul de la Colegiul National "Al. I. Cuza".


11 candidati au "sarit" peste proba


La proba de ieri, 11 candidati au decis sa "sara" peste examen, fiind declarati absenti. Din cei 2.532 de candidati care au finalizat liceul la zi si au fost inscrisi pentru proba D s-au prezentat ieri 2.527. Alti 213 elevi de la seral si 86 de la frecventa redusa au mai fost ieri in salile de examen. Una din cele mai dificile zile ale bacalaureatului este astazi, oficialii din invatamint chiar avind emotii in conditiile in care exista aproape 50 de discipline de examen. Printre acestea se numara informatica, marketing, planificari operationale, planificarea productiei, tehnici de masurare, anatomia si fizionomia animalelor domestice, desen tehnic, masurari electrice si electronice, pe linga clasicele istorie, geografie, fizica, chimie, limbi straine, logica, filosofie sau psihologie. Pentru ca multe discipline sint de profil, exista si o criza de dascali care ar putea corecta lucrarile elevilor. De exemplu, pentru absolventii de la Liceul de Muzica si Arte Plastice au fost adusi profesori de la Braila si Piatra Neamt, pentru probele practice sustinute astazi. De asemenea, lucrarile de la limba latina vor fi corectate de profesori din Buzau. (Camelia STANILA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.