Educație

Scoala si Liceul din Panciu risca sa fie inchise

Gabriel Sava
26 mai 2005 860 vizualizări
Ambele unitati au datorii de peste 4 miliarde de lei pentru apa, canal, gunoi si caldura. "Trimitem elevii acasa si inchidem scoala" ameninta directorii.

Scoala Generala, Liceul Teoretic "Ioan Slavici" si Primaria Panciu ar putea ramine de la sfirsitul acestei saptamini fara apa. Decizia de a intrerupe furnizarea apei si a serviciilor de salubritate a fost luata de Societatea Comerciala de Gospodarire Locala Comunala Panciu, dupa ce s-a constatat ca, pentru datoriile acumulate, nu s-a respectat nici un grafic de rambursare. Primaria are datorii de peste 17 miliarde lei la societatea de utilitati publice, situatia fiind discutata in mai multe sedinte de consiliu local, unde s-a cerut ca acestea sa fie achitate. Pentru ca Primaria Panciu este unic actionar la SC GCL Panciu, s-a mers pe premisa ca "aceasta este societatea noastra, iar datoriile se vor compensa". Din aceasta cauza, Primaria Panciu a ajuns sa inregistreze debite care provin si din anul 2000. Nici despre datoriile celor doua unitati scolare nu se poate spune ca sint mai proaspete. Astfel, scoala are de achitat facturi restante de peste 2,7 miliarde lei in timp ce de la liceu ar fi de platit catre SC GCL nu mai putin de 1,2 miliarde lei. "Desi s-au obtinut titluri executorii in instanta si s-au convenit grafice de esalonare, nici una din cele doua unitati scolare nu a respectat aceste intelegeri. Am ajuns la situatia in care sa fim in pragul falimentului cu toate ca, daca am recupera macar partial datoriile debitorilor nostri, am putea reveni pe linia de plutire", a declarat Aurel Alexandru, directorul SC GCL Panciu. Atit in cazul Primariei cit si in cazul celor doua unitati scolare, blocarea conturilor si recuperarea printr-o astfel de metoda a datoriilor se face numai cu acordul ordonatorului principal de credite, respective Primaria Panciu. Mai precis, pentru a putea recupera datoriile Primariei ar trebui cerut acceptul "¦ primarului. Ultima incercare de reesalonare a datoriilor a fost facuta, asa cum rezulta din documentatie, la inceputul anului 2005. Prin intelegerea semnata la sfirsitul lunii ianurie, Primaria Panciu se angaja sa plateasa lunar, timp de 36 luni, suma de 43,6 milioane lei, din care 23,8 milioane reprezinta rata debit iar 19,8 milioane penalitati. "Pina la acest moment, de la data incheierii intelegerii si pina in prezent, nu s-a achita nici un ban", a declarat directorul Aurel Alexandru. Perspectiva cea mai neagra care planeaza asupra celor trei datornici este sistarea furnizarii de apa. In aceste conditii, Vasile Petrache, directorul Liceului "Ioan Slavici" Panciu, este hotarit sa sesizeze Directia de Sanatate Publica. "Daca se va ajunge la aceasta situatie extrema, de luni anuntam DSP- ul, trimitem elevii acasa si inchidem scoala", a declarat directorul Vasile Petrache. Valeriu Jalba, directorul Scolii Generale, este mai optimist. "Nu cred ca se va ajunge la aceasta masura. Banuiesc ca se vor gasi bani pentru a plati macar o parte din datorii", a afirmat directorul. Primaria nu a exprimat inca o pozitie oficiala cu privire la aceasta situatie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.