Educație

Liviu Ioan Stoiciu, Cartea zadarniciei

Ziarul de Vrancea
30 iun 2008 994 vizualizări
este o lucrare biografica incendiara care acopera intreaga activitate a poetului, romancierului si publicistului

A iesit de sub tipar cea mai importanta lucrare biografica a scriitorului Liviu Ioan Stoiciu, "Cartea zadarniciei. Convorbiri de sfirsit cu Al. Desliu & Inspiratii de inceput" (Ed. Pallas, Focsani, 2008). Adevarat testament al autorului si o fresca zguduitoare a vietii celui mai mediatizat scriitor vrincean din ultima jumatate de secol, "Cartea zadarniciei" este in acelasi timp o provocare adresata breslei scriitoricesti, prin dezvaluirile si sinceritatea autorului. Publicata in parte in revista "ProSaeculum", sub forma unui dialog intre autor si publicistul AL. Desliu, lucrarea este una inconturnabila pentru cei care doresc sa cunoasca lumea scriitoriceasca bastinasa, dar si pe liderul de opinie al scriitorilor, care a preferat sa nu intre in asociatii & fundatii si SRL-uri mioritice pentru a "trai bine". "Trebuie sa fiu preluat asa cum sint si cum am fost, rebel, fara sa ma fi facut mie insumi icoana, Doamne fereste, nici pentru o clipa, la care sa ma inchin la o adica (ca niciodata nu se stie, intr-o zi, la batrinete, cind totul pare a fi pierdut si e bine de pus la capat). Sint un produs al subiectivitatii mele pline de indoieli? N-am nimanui de dat socoteala", scrie LIS, cu o durereroasa sinceritate, in "Cuvintul inainte" al propriei sale lucrari. Liviu Ioan Stoiciu a fost si ramine un rebel, iar cele aproape 500 de pagini ni-l descopera pe scriitor sub toate fetele sale. Mereu in cautarea unui "altceva", niciodata multumit de ceea ce a gasit si permanent provocind destinul cu pozitiile sale verticale si inflexibile in fata blidului de linte pe care societatea ni-l scoate mereu in fata. Liviu Ioan Stoiciu este unul din putinii scriitori din Romania care a avut decenta sa-si pastreze independenta condeiului si sa arate mereu raul cu degetul, dar a avut si intuitia de a nu se pierde in lupte dinainte pierdute. Daca jumatate din lucrare este alcatuita din dialogul cu Al. Desliu, cealalta jumatate este formata din pagini inedite din jurnalele autorului din anii "Ëœ60 si "Ëœ70, proze scurte si versuri, unele publicate in premiera. Lucrarea este acompaniata de un bogat buchet de referinte critice, o bibliografie adusa la zi si citeva pagini cu fotografii de familie. Paradoxal "Cartea zadarniciei" este "Cartea vesniciei", pentru ca de la aparitia sa, acum doua zile, scriitorul de la Cantonul 248 Adjudul Vechi si-a asigurat posteritatea printr-un volum care ni-l prezinta in toata splendoarea figurii sale de rebel. Dupa cum cititorii nostri stiu deja, scriitorul Liviu Ioan Stoicu semneaza saptaminal in pagina de opinii a Ziarului de Vrancea, sub titlul «Cantonul 248». (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.