Educație

Romana a adus note de 10

Camelia Stănilă
30 iun 2008 1273 vizualizări
Ieri, in centrele de evaluare corectura era aproape finalizata, notele fiind din toate registrele u Prima proba scrisa a examenului de bacalaureat a adus note din toate registrele, dar si citiva de 10, dupa cum au dezvaluit reprezentantii din centrele de evaluare.

Comisiile spun ca notele reflecta in general nivelul liceelor. In contextul discutiilor pe marginea lucrarilor "la indigo" reclamate de un profesor corector din Bucuresti, profesorii vrinceni implicati in examene spun ca nu s-au decoperit probleme de acest gen. "La noi a fost liniste, lucrurile au decurs normal. Nici un profesor nu ne-a reclamat ca ar fi gasit lucrari identice", a afirmat inspectorul general adjunct Tudor Gogancea, vicepresedinte in comisia judeteana de bacalaureat. Primii care au terminat corectura au fost dascalii arondati la centrul de evaluare de la Grupul Scolar "G. G. Longinescu", in jurul orelor 16.30 lucrarile fiind deja pe masa presedintelui, pentru a fi semnate. "Tezele vor fi desfacute abia dimineata (azi- n.r.). Sint si note foarte bune, pentru aici sint lucrarile celor de la Unirea, note bune vin si de la Botta, iar mai micute de la Liceele 1 si 5. Avem insa si de 10. La noi nu au fost probleme, s-au mai gasit lucrari care seamana, dar nu intr-o proportie foarte mare, de genul celor reclamate la Bucuresti", a dezvaluit Radu Stefan, vicepresedinte in comisia de evaluare de la "G.G. Longinescu". La aceeasi ora, corectura era spre final si in centrul de evaluare de la Scoala nr. 3. Si aici au fost inregistrate destule note de 10 pe borderouri. "Noi stabilisem sa terminam corectura pina luni la 12.00, insa ritmul impus de profesori a fost ceva mai bun, astfel ca pina spre seara vom termina, cel mai probabil. Daca nu, la 8-9 dimineata sintem gata. Deja ne-am facut o idee asupra notelor, avem borderouri de 50-100 de lucrari pe care ne putem uita. Sint note de toate felurile, inclusiv de 10. Avem o echipa foarte buna si pina acum nu ni s-a sesizat ca ar fi lucrari identice", ne-a spus prof. univ Paulica Raileanu, presedintele comisiei de evaluare de la Scoala nr. 3.


Ministerul spune ca bacalaureatul nu a fost prejudiciat


Examenul de bacalaureat din acest an nu a demarat sub cele mai bune auspicii, chiar din prima zi aparind suspiciuni de frauda. Si la oral au existat destule discutii pe marginea notarii, in evidenta iesind din pacate tocmai dascalii care au vrut sa respecte baremele in totalitate, pentru ca si notele puse au fost pe masura, adica mult mai mici. Pe de alta parte, cadrele didactice recunosc insa ca uneori nici baremele nu sint flexibile, pentru a putea face si o notare in favoare elevului, cum s-a intimplat cu cele de limba franceza, spre exemplu. Odata cu inceperea probelor scrise, suspiciunile de frauda s-au inmultit. Cu toate ca nici un elev nu a fost eliminat din examen in Vrancea, au aparut destule semnale ca subiectele au fost aflate de candidati imediat ce s-a facut extragerea sau ca elevii au mai "cumparat" neatentia supraveghetorilor, pentru a mai putea discuta in timpul probei. In aceste conditii nu este de mirare ca apar tot mai multe discutii pe marginea lucrarilor, care uneori seamana mai mult decit ar trebui. Acuzatiile aduse de profesorul Gheorghe Radulescu din Bucuresti au creat dezbateri aprinse, cu toate ca Ministerul a negat faptul ca bacalaureatul ar fi fost prejudiciat. Reprezentantii MECT spun ca lucrarile evaluate de dascal au fost notate de la 2 la 10, ceea ce infirma faptul ca ar fi identice. Presedintilor de comisii li s-a cerut insa atentie maxima si ameninta cu sanctiuni de la amenzi si pina la intocmirea dosarelor penale, in cazul in care se vor dovedi incalcari ale metodologiei. "Problema este in sistem, in modul de organizare a bacalaureatului. Degeaba incercam acum sa-i descoperim pe cei care au fraudat examenul, pentru ca mereu vor aparea altii care sa faca asta, de la elevi, la supraveghetori si corectori. Metode se gasesc. Daca la 9, dupa extragerea variantelor, deja se afla subiectul, deja e o problema. Elevul are la dispozitie jumatate de ora pina primeste subiectul, timp in care se are voie pe culoar, la toaleta, unde isi poate aranja fituicile, le poate arunca pe cele care nu-i folosesc. Examenul trebuie organizat altfel, din punctul meu de vedere. Cred ca si varianta cu testele grila era mult mai buna", a fost de parere profesorul Radu Stefan, care de ani buni face parte din comisiile de bacalaureat. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.