Educație

ProSaeculum , numar jubileu

Valentin Muscă
30 iun 2008 850 vizualizări
Publicatia a fost fondata de Alexandru Desliu in 2002 Revista ProSaeculum , fondata de regretatul publicist Alexandru Desliu in 2002 va ajunge in aceasta vara la numarul 50. Din nefericire, in luna in care cei dragi ii vor oficia pomenirea de un an, revista, copilul de suflet al publicistului, va aniversa jubileul.

La aceasta cifra rotunda se cuvine sa amintim in doua vorbe meritul lui Alexandru Desliu si a creatiei sale, in contextul publicatiilor de cultura din judet, dar si din tara. Revista aparea asadar in momentul in care "Revista V" intrase pe linie moarta, iar faimosul "Salon literar" abia mai scotea capul sa ia cite o gura de aer. Meritul publicistului a fost cu atit mai important cu cit a reusit sa fondeze o revista cu distributie nationala, in care au putut publica scriitori vrinceni, dar si nume mari ale scriiturii romanesti. La jumatatea drumului, undeva prin 2004, Alexandru Desliu a avut inspiratia sa inceapa in paginile revistei un gen de convorbiri, care au dus in mod miraculos la nasterea citorva volume. Gratie revistei "ProSaeculum" au aparut excelentele volume de convorbiri cu Irina Mavrodin si Irina Petras, iar acum citeva zile a fost publicat incendiarul volum de convorbiri cu Liviu Ioan Stoiciu. Intr-o perioada dominata de incultura oamenilor de presa, de vedetismul ieftin si gregar, de impostura unora ajunsi peste noapte la conducerea unor publicatii, Alexandru Desliu a reusti sa faca din "ProSaeculum" un mijloc de educatie. Cele trei carti publicate initial in revista sub forma convorbirilor arata nivelul acestei publicatii. Alexandru Desliu a plecat dintre noi, dar proiectele si revista pe care a fondat-o in 2002 continua sa apara gratie efortului discret, dar energic, al sotiei sale. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.