Educație

Trei biserici de lemn vor fi restaurate

Valentin Muscă
28 iun 2008 938 vizualizări
Vor primi fonduri pentru restaurare bisericile din Largaseni, Ruginesti si Chitcani Trei din cele mai importante biserici de lemn din judetul nostru, declarate monument istoric, vor fi incluse in Programul National de Restaurare (PNR), derulat de Oficiul National al Monumentelor Istorice (ONMI).

Astfel, alaturi de biserica de lemn din comuna Vrincioaia, care se afla in curs de restaurare prin acest program national, ar putea fi restaurate cu fonduri de la Ministerul Culturii si Cultelor si bisericile de lemn din Ruginesti, Fitionesti, Movilita, Straoane, Vrincioaia si Largaseni. "Urmare demersului institutiei noastre pe linga Minister, dar si a activitatii de protejare a monumentelor istorice din judet, ONMI ne-a cerut o lista cu biserici de lemn aflate in pericol, biserici care vor intra in atentia Oficiului pentru a fi incluse in Programul National de Restaurare. In acelasi timp este si o recunoastere a contributiei noastre la colectarea taxei de timbru pentru Fondul Cultural National si este normal ca o parte din aceste fonduri colectate in Vrancea sa se intoarca in judet", ne-a spus Paraschiv Usturoi, directorul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Vrancea. Cele trei biserici monument istoric incluse pe lista trimisa la ONMI sint "Adormirea Maicii Domnului" din satul Largaseni, "Cuvioasa Paraschiva" din Ruginesti si "Sfintul Ioan Botezatorul" din Chitcani. Alaturi de acestea, in asteptare pentru etapa urmatoare, Directia pentru Cultura a propus pentru restaurare bisericile de lemn "Cuvioasa Paraschiva" din Valea Sarii, "Adormirea Maicii Domnului" din Fitionesti, "Sfintul Nicolae" din Straoane si "Sfintul Nicolae" din Vrincioaia. Trebuie adaugat ca este si meritul "Ziarului de Vrancea" care a prezentat de mai multe ori starea precara a bisericilor de lemn si acordarea clientelara a fondurilor pentru restaurare. Nu trebuie uitat ca in Vrancea avem peste 40 de biserici de lemn si doar 18 au fost trecute pe Lista Monumentelor Istorice (www.vrancea.djc.ro) si 21 sint inregistrate la Institutul Roman de Istorie Culturala (www.cimec.ro). Restul, de la 21 la 40, adica aproape jumatate, sint ale nimanui ori bisericile de lemn sint cea mai importanta comoara a Vrancei. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.