Educație

Sfintii Apostoli Petru si Pavel

Valentin Muscă
28 iun 2008 1169 vizualizări
Petru si Pavel au sfirsit viata in chip de martir, fiind ucisi la Roma Credinciosii catolici si ortodocsi se vor ruga duminica Apostolilor Petru si Pavel, doi din cei doisprezece apostoli ai Mintuitorului.

Sarbatoarea a fost precedata si de o saptamina de post, unul din cele patru mari momente de purificare de peste an. In mod paradoxal, desi Biserica ii sarbatoreste in aceeasi zi, in viata lor acestia proveneau din medii diferite, dar au sfirsit viata in chip de martir, fiind ucisi la Roma, in acelasi an, 67. Apostolii Petru si Pavel sint cinstiti in egala masura in Occident si in Orient. Mai multe biserici din judet ii au ca sfinti protectori si mii de vrinceni poarta numele celor doi martiri care si-au dat viata pentru a face cunoscut mesajul Evangheliei Fiului lui Dumnezeu. De asemenea, manastiri din tara au ca ocrotitori pe Apostolii Petru si Pavel. In Vrancea, biserica de zid de la Manastirea Sihastru din Ploscuteni, este inchinata Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Tuturor celor care poarta numele apostolilor ecumenicitatii le uram La Multi Ani!


Comunitatea catolica, in sarbatoare


Parohia romano-catolica "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" din Focsani este in sarbatoare. Azi, catolicii focsaneni vor praznui hramul bisericii lor, asa cum o fac de aproape un secol si jumatate. "In acest an vom sarbatori patronii spirituali ai Bisericii noastre cu o zi inainte, adica simbata, intrucit duminica Episcopul auxiliar, P. S. Aurel Perca, va acorda mirul tinerilor din parohia noastra", ne-a spus preotul paroh Mihai Butacu. Din acest motiv, credinciosii catolici au ales sa praznuiasca patronii parohiei cu o zi inainte. Istoria parohiei catolice din Focsani este una plina de intimplari deosebite. Prima parohie catolica din perioada moderna a celor doua tirguri de pe Milcov a fost infiintata in 1836. în 1840 au fost deschise listele de subscriptie publica, iar la 8 septembrie 1847 a fost sfintita de Episcopul Paul de Sardi biserica de piatra "Sfintii Apostoli Petru si Pavel". Urmind moda ortodoxa in materie de constructii mogalomane post-decembriste, in 1991 catolicii au inceput construirea noii biserici, peste cea veche, care a fost darimata spre sfirsitul lucrarilor, in 2001. In Focsani sint peste 1.200 de catolici, uniti in jurul bisericii Sfintii Apostoli. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.