Educație

Lacat dublu pe bacalaureat

Camelia Stănilă
27 iun 2008 1091 vizualizări
Examenul va fi supravegheat si de un reprezentant al Ministerului, odata cu inceperea probelor scrise u inspectorii se pling ca nu au suficienti supraveghetori, dar nici cu dotarile unele centre nu stau prea bine u la probele D, E, F, candidatii vor fi aranjati in ordine alfabetica, dar pe discipline u dupa proba orala de limbi straine, 13 elevi au fost respinsi

Bacalaureatul va fi tinut sub lacat. Cel putin documentele de maxima importanta, care vor fi securizate nu cu unul, ci cu doua lacate, ale caror chei vor fi la doua persoane diferite. Aceasta a fost indicatia data ieri, la instruirea pentru derularea probelor scrise de bacalaureat, presedintilor din centrele de examen. Inspectorii Tudor Gogancea si Ion Ionascu au venit ieri cu indicatii despre generarea variantei de subiect pe care trebuie sa o rezolve elevii si au solicitat nu doar eficienta, ci si atentie maxima pentru a nu se crea incurcaturi sau scurgeri de informatii. De altfel, de ieri in Vrancea este prezent si un reprezentant al Ministerului, o tinara de care seful inspectorul general Iordache Bostan nu prea s-a deslipit. Inspectorul Oana Dan a tinut sa atraga atentia asupra fondului de protocol si a supravegherii. "Sa nu se ceara absolut nimic de la candidati sau parinti. Daca depistati cazuri, luati masuri. Sa fiti foarte atenti, orice tentativa de frauda se pedepseste. Mai bine sa nu intre copiii in sala cu carti, manuale etc", a atras atentia reprezentanta MECT. Seful ISJ a completat ideea, recomandind ca toate materialele ajutatoare sa fie strinse de la intrarea in incinta centrului, pentru a preveni situatiile in care elevii ar fi tentati sa se inspire. Pe de alta parte, secretarul comisiei de bacalaureat, inspectorul Ion Ionascu, a atras atentia ca absolventii nu trebuie totusi stresati in timpul examenului. "Supraveghetorii trebuie sa fie exigenti, dar nu sa fie o exigenta dusa la extrem. Au fost cazuri cind candidatii erau stresati, nu aveau voie nici sa ridice ochii, sa se uite in stinga-dreapta. Sa nu se creeze o stare de tensiune in sala, prin amenintari. Si mare atentie, nu supraveghetorii elimina candidatii, anunta presedintele, se face referat etc.", a subliniat Ion Ionascu.


Supraveghetori adunati cu chiu cu vai

La instruirea de ieri au iesit la iveala si citeva obstacole pe care le-au intimpinat cei din comisia judeteana de bacalaureat, in special in privinta asigurarii supravegherii. profesorii nu au mai dorit in acest an sa aiba o asemenea responsabilitate, ba chiar si o parte din cei care au semnat pentru a asista candidatii s-au dat disparuti. Pentru ca unii au ales concediul, in loc sa cistige citiva bani pe vara, inspectorii s-au vazut nevoiti sa apeleze la rezerve. "Multi care au zis ca vin la supraveghere si acum au plecat in concediu. La cazurile speciale nu sintem absurzi, dar cei care au semnat ca vin ar trebui sa se tina de cuvint. Domnii directori ar trebui sa faca o analiza. Este greu sa mai stabilim acum supraveghetorii. Sint 360 de profesori pe care i-am sucit, i-am invirtit ca sa rezolvam problemele", a spus nemultumit secretarul comisiei de bacalaureat, Ion Ionascu. Reprezentantii ISJ au atras atentia ca la probele E si F va fi cel mai greu, din cauza numarului mare de discipline, chiar si in Centrul de la Cuza fiind gasite 10 de tipuri de subiecte intr-o sala, la proba E. De aceea va fi greu si de gasit asistenti de alte discipline. "Proba E e foarte incarcata. Sint peste 20 de discipline intr-o singura zi, iar la multe din ele sint tipuri diferite de subiecte, si din 2007 si din 2008. Daca se intimpla de se amesteca 2-3 teze intr-o zi, toata comisia sta sa caute lucrarea pina noaptea. Daca intr-o sala avem si engleza si franceza si mecanica, plus serii anterioare, este foarte incarcat", a atras atentia profesorul Florin Iamandei. Si alti profesori prezenti au solicitat sa li se acorde credit pentru buna desfasurare a examenului, iar elevii sa fie triati dupa disciplina. Comisia judeteana a decis pina la urma ca pentru probele scrise elevii sa fie asezati in banci in ordine alfabetica, dar pe discipline, pentru a mai reduce numarul de subiecte si, deci, riscul de incurcare a variantelor rezolvate de elevi. Inspectorii au facut precizari privind modul de generare a subiectelor si le-a recomandat presedintilor din centre sa nu faca economie de hirtie. Cu toate acestea, Ion Ionascu a subliniat ca la fizica absolventii de liceu vor avea pe banca nu mai putin de 12 coli.

Copiatoare si greutati de imprumut

Cu o zi inainte de inceperea probelor scrise la bacalaureat, inspectorii au primit vestea ca in centre nu sint copiatoare suficiente, iar multe din cele existente sint "hirburi". Inspectoratul scolar a apelat la scolile generale, pentru a suplimenta echipamentul de multiplicare a subiectelor. "Liceele arondate sa aduca si copiatoare", a solicitat Tudor Gogancea. Grupul Scolar Agricol, insa, unde nu mai vin si elevi dinafara, va imprumuta insa doua xerox-uri de la Scoala "Duiliu Zamfirescu", dupa ce directorul Florin Iamnadei s-a plins de slabele dotari pe care le detine. Si la Colegiul Cuza ar mai fi nevoie de un copiator, cu toate ca si de la alte centre presedintii s-au mai plins ca echipamentele existente sint depasite. O problema cu dotarile a fost scoasa la iveala si la instruirea profesorilor de sport de acum doua zile, multe licee trebuind sa vina cu greutatile pentru ca elevii sa poata sustine proba specifica. Si multe din bazele sportive sint intr-o stare jalnica si chiar sint pline de gropi, unul din directori chiar propunind sa mute portile de handbal in curte.

13 cu ghinion


Prima zi a probei de limbi straine a fost cu ghinion pentru 13 elevi care au sustinut examenul de franceza la comisa nr. 4 din centrul de la Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau". Cu toate ca atmosfera a fost tensionata in timpul examnului si numarul de respinsi vehiculat era mult mai mare, statisticile ISJ au relevat cu totul altceva. Totusi, acesti elevi au fost singurii picati ai probei de limba straina, la nivelul intregului judet, ceea ce ridica unele semne de intrebare cu privire la modul in care au fost evaluati elevii de comisii. In centrul de la "Edmond Nicolau", 172 de tineri au ales franceza, astfel ca oficialii din invatamint nu au considerat numarul de picati a fi foarte mare. De altfel, in centru s-au obtinut 32 de note de 10 si inca 41 de 9 si 9.50, alti 35 de elevi au obtinut intre 8 - 8.99, iar 24 intre 7 - 7.99. La engleza, notele au fost mult mai mari, 97 de elevi din totalul de 224 au obtinut 10, iar alti 54 au luat peste 9. Rezultatele foarte bune au reusit in special elevii care s-au prezentat la comisii la Colegiile Unirea si Cuza, dar si de la alte licee. La Grupul Scolar de Constructii Montaj au existat 54 de 10 din totalul de 120 de elevi examinati la engleza, in timp ce la franceza aici s-au obtinut 21 de 10 si 14 note peste 9, din totalul de 60 elevi care au optat. La Unirea, mai mult de jumatate din candidatii la engleza au obtinut nota maxima, iar la franceza cea mai mica nota a fost 8. La spaniola, 47 din cei 67 de candidati au luat 10, iar la germana toti au reusit performanta unei note maxime. O statistica finala a probei va fi facuta astazi. Cit despre proba scrisa de azi, accesul elevilor in sali se face incepind cu ora 8.00. Candidatii sint rugati sa nu uite buletinul, dar sa-si lase telefoanele acasa. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.