Educație

Monografia Batinesti, la 585 de ani de atestare documentara

Mihaela Beșleagă
27 iun 2008 3023 vizualizări
Istoria vechiului sat de legumicultori, scrisa de profesorul Toader Visan, se va lansa duminica, de sarbatoarea Sfintilor Petru si Pavel

Fii satului Batinesti se pot mindri ca au o carte de capatii: Monografia Batinestiului, scrisa de profesorul Toader Z. Visan care-si trage radacinile din vechiul sat de legumicultori. Demersul dascalului a pornit dintr-un atasament profund fata de locul natal si din dorinta de a face cunoscuta existenta uneia dintre cele mai vechi asezari din judet, care este atestata documentar inca de pe vremea lui Alexandru cel Bun, implinind in acest an 585 ani. Interesant este ca profesorul a gasit la Arhivele Statului chiar actul de danie catre localnicul Batin, un batrin mai destoinic, pentru faptele de slujba in cinstea domnitorului. "Trei sate au fost date atunci cu specificatia ca hotarele lor vor fi pe unde au fost din veac, ceea ce inseamna ca au existat cu mult inainte. Pe mine m-a preocupat sa fac aceasta monografie tocmai pentru ca nu am gasit in cartile de istorie vorbindu-se de ceva de Batinesti. De exemplu, in Primul Razboi Mondial, Batinestiul a fost prins ca intr-o menghina intre cele doua fronturi. Bombardamentele, care au durat din ianuarie si pina in august, au darimat din temelii aproape tot satul. N-au mai existat nici biserica, nici scoala, nici primarie, ci citeva ziduri ici si colo", ne-a spus autorul. Monografia se lanseaza duminica, 29 iunie, de sarbatoarea Sfintilor Petru si Pavel, de la ora 14.00, la Scoala din Batinesti, in prezenta profesorilor Nicolae Craciun si Dumitru Hutanu, care semneaza prefata lucrarii, dar si a preotilor din sat, Corneliu Baesu si Gheorghe Ifrim. Lucrarea cuprinde 11 capitole: atestari documentare si arheologice, cadrul natural, organizarea politico-administrativa, repere istorice, din istoria vietii taranilor, spiritualitate si cult, invatamintul si cultura, primaria, asistenta medico-sanitara, viata spirituala - obiceiuri si etnografie.


Sat tinut in viata de apa Putnei


Nasterea lucrarii a necesitat o munca asidua in arhive, consultarea a sute de surse bibliografice, documente, fotografii, dar si discutii directe cu batrinii satului. Originea localitatii se pierde in negura vremii, dar ocupatia de generatii a batinestenilor a ramas gradinaritul. Batrinii locului considera ca supravietuirea oamenilor in acest tinut se datoreaza apei Putnei, care i-a tinut legati de acest pamint manos. "Admiratie pentru adincile radacini ale sufletului si constiintei autorului, pentru locul si oamenii cuprinsi in monografie, caldura si emotia discret exprimate cu care-si invaluie cuvintul asternut pe hirtie, razbat din fiecare pagina. Generatiile mature se vor regasi in paginile lucrarii profesorului Toader Z. Visan cu propriile lor experiente de viata ori momente traite; tinerii isi vor regasi bunicii si parintii si-i vor pretui, cu mindrie, ca fauritori de istorie", noteaza in prefata monografiei prof. Dumitru Hutanu de la Muzeul Vrancei. "M-a surprins placut, cu multa consideratie, portretul moral al oamenilor, mereu ingenunchiati in munca lor seculara, mereu aplecati in fata protectiei divine. Generatii intregi vor afla cine le-au fost stramosii, parintii, vor fi mirati citind «Certificatul de nastere al neamului»", spune si prof. Nicoale Craciun in prefata lucrarii. "Fiind prima monografie a satelor Batinesti, Igesti si Patrascani, o consider ca pe un deschizator de drumuri si adresez din inima indemnul celor ce simt fiorul pentru pamintul natal sa-si aduca contributia la completarea tezaurului de date", spune autorul in deschidere, care dedica aceasta carte celor doua fiice si sotiei, dar si tuturor batinestenilor. De remarcat ca aceasta frumoasa lucrare a vazut lumina tiparului cu ajutorul unor oameni generosi si fara sprijinul financiar sau logistic al primariei locale. (M. BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.