Educație

Drapelul, la a zecea aniversare

Ziarul de Vrancea
25 iun 2008 597 vizualizări
Evolutia drapelului in ultimul secol si jumatate

Anul acesta se implineste un deceniu de la proclamarea prin lege a Zilei Drapelului National. Miine, in toate institutiile militare vor avea loc manifestari prin care se va celebra atit drapelul cit si momentele importante din istoria sa. Cu ocazia Zilei Drapelui National, militarii din Garnizoana Focsani vor participa la ceremonialul militar organizat joi. Activitatile vor avea loc, incepind cu orele 10.00, pe platoul din fata Bisericii Militare din incinta UM 01270 Focsani. Aici va avea loc solemnitatea primirii drapelului, inaltarea acestuia pe catarg, ruga de binecuvintare rostita de preotul garnizoanei si defilarea garzii de onoare formata din militarii Brigazii 8 Artilerie Mixta "Alexandru Ioan Cuza". De-a lungul istoriei, domnitorii Moldovei si Munteniei au avut mai multe feluri de drapeluri, in toate regasindu-se insa culorile rosu si galben. Fiind sub suzeranitate otomana, Tarile Romane nu aveau voie sa arboreze drapel pe navele lor. Pentru prima data, in anul 1834, Imperiul Otoman a acordat Tarii Romanesti dreptul de a arbora drapel, cu rosu si galben. In aceeasi perioada Armata a aprobat drapelul tricolor. De-a lungul anilor, drapelul Romaniei a purtat simbolurile regimului. In perioada regalitatii, avea simbolul Casei Regale, in timpul comunistilor stema partidului, iar din 1989 drapelul este simplu, doar cele trei culori, albastru, galben si rosu. Sub influenta franceza, Revolutia de la 1848 a generalizat drapelul tricolor. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a continuat utilizarea drapelului. De-a lungul timpului a diferit modul de fixare al culorilor, ordinea si pozitia, cind pe verticala, cind pe orizontala.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.