Educație

A doua zi de bac, mai relaxata

Camelia Stănilă
25 iun 2008 914 vizualizări
elevii si profesorii au facut fata caldurii, cautind sali racoroase in centrele de examen u ieri au dat examen si 16 elevi de la Elena Doamna , care au avut nevoie de interpret u azi incepe proba la limba moderna, cei mai multi candidati optind pentru engleza si franceza

A doua zi a examenului de bacalaureat a decurs fara probleme, cu toate ca mercurul termometrelor a ajuns la 33 de grade si a incins si salile de clasa. Elevii si profesorii s-au adapostit insa in spatii mai racoroase, in unele centre fiind chiar infiintate sali de asteptare pentru candidati si chiar parintii care i-au insotit, pentru ca acestia sa nu mai caute colturi de umbra prin curtile liceelor. La Colegiul Cuza s-a luat o astfel de masura, spre exemplu. De altfel, luni, la centrul de la Liceul "Emil Botta" Adjud o fetita a lesinat si a ajuns la spital, unde i s-a acordat primul ajutor. Potrivit inspectorului de imagine al ISJ, Maria Sterea, eleva nu era programata sa sustina examenul in prima zi, ci doar dorea sa afle impresii de la colegi si sa-i sustina. Desi nivelul de concentrare nu a fost cel maxim, din cauza caldurii, elevii au avut insa parte de note frumoase, majoritatea iesind victoriosi din salile de examen. Mai in toate centrele s-au luat note mai mari ca in prima zi. Cei de la "coada catalogului" se pare ca au avut mai mult noroc, avind in vedere ca dascalii au fost mai indulgenti si nici nu au mai pus asa multe intrebari suplimentare.


Si greu, si usor"¦


Tinerii si-au ales cu grija tinuta, pentru a-i mai imbuna pe profesori, si au incercat sa se arate increzatori in fortele proprii si sa-si demonstreze din plin cunostintele. Absolventii de a XII-a s-au rugat sa scape de subiectele mai putin placute, care abordau texte legate de Uniunea Europeana sau chiar fragmente critice dificile. Unii n-au scapat insa de a comenta despre latinitatea limbii romane sau despre "poporul roman caracterizat de scepticism si grandomanie". "Mi-a cazut biletul 54, nu a fost chiar usor. Comisia mi-a pus intrebari, insa m-am descurcat", ne-a spus o eleva care a sustinut examenul la Colegiul "Al. I. Cuza". In acest centru, notele au fost mari din prima zi, in majoritate de 9 si 10. Citiva elevi de la Liceul de Arte si de la Odobesti au mai luat cite un 7.00 sau chiar la limita, un 5. Si la Colegiul Economic, jumatate din cei examinati in prima zi de oral la romana au luat nota maxima, doar 7 fiind la limita de promovare. Ieri, examinarile s-au incheiat aproape in totalitate in jurul orei 15.00. Presedintii asteptau deja profesorii de limbi straine, pentru a face comisiile si subiectele pentru azi. "La noi totul a decurs normal. Nu am avut nici un absent, nici in prima zi nici azi, si nici situatii deosebite. Doua comisii si-au incheiat deja examinarile, insa mai avem de la Arte pina pe la 18.00", ne-a spus conf. dr. Elena Nechita, presedintele comisiei de la CNC.


Deficientii de auz au dat bacul cu interpret


Ieri, in jurul prinzului, au sustinut examenul de bacalaureat si cei 16 elevi deficienti de auz de la Centrul "Elena Doamna". Tinerii au fost ajutati de doi interpreti, care au "tradus" cunostintele elevilor catre comisia de examinare, la centrul de la Grupul Scolar de Constructii Montaj. Elevii nu s-au lasat fotografiati ieri si nici comisia nu a dorit sa le mareasca si mai mult emotiile, care au fost si asa mari. "Incercam sa fie totul bine si pentru ei, desi cred ca ar fi bine sa sustina un alt tip de examen, cu profesori care lucreaza cu astfel de elevi", a spus Gheorghe Prisecaru de la Universitatea Tehnica "Gh. Asachi" Iasi. Cit despre cazurile speciale pentru care s-a solicitat aprobare de a scrie lucrarile pe calculator, Ministerul Educatiei nu si-a dat acordul. Astfel, elevii vor dicta subiectul, urmind ca unul din profesori sa scrie lucrarea.


Engleza la putere


De astazi incepe proba la limbi straine, astfel ca elevii vor trebui sa dovedeasca si cit de bine se descurca cu engleza, franceza, italiana, spaniola, germana sau chiar rusa. Cei mai multi candidati, 1.800, au optat pentru limba lui Shekespeare, in timp ce 957 liceeni au dorit sa-si demonstreze cunostintele la franceza. Alti 68 de "bacalaureati" vor sustine a doua proba orala la spaniola, 11 la italiana, 10 la germana si 3 la rusa. Elevii sint asteptati in fata comisiilor incepind cu orele 8.00, in functie de programari. Dascalii ii sfatuiesc sa ajunga in centre cu cel putin 30 de minute inainte de ora afisata pe liste, in conditiile in care de regula examenul se termina mult mai repede la limbile moderne. (Camelia STANILA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.