Educație

Dragaica sau Sinzienele

Valentin Muscă
24 iun 2008 2364 vizualizări
Este sarbatoarea populara care deschide ciclul manifestarilor traditionale estivale Sinzienele sau Dragaica este sarbatoarea care marcheaza in chip simbolic solstitiul de vara, de unde si diversitatea fatetelor acestei sarbatori, populare si religioase deopotriva, care amesteca practici precrestine si traditii legate de fertilitate.

Pe vremuri, de Sinziene, fecioarele impleteau o coronita cu flori de sinziene, iar acolo unde nu existau simziene o impleteau din griu. Exista atitea variante ale sarbatorii, cu obiceiuri in functie de zonele folclorice ale tarii, fiecare regiune avind particularitatea sa. Peste tot insa, florile de sinziene sint la loc de cinste si reprezinta elementul care impodobeste aceasta sarbatoare. Dar florile nu pot exista decit in relatie cu feminitatea, iar cununile de sinziene impodobeau tinara care era declarata cea mai frumoasa. Flori de sinziene purta insa toata lumea pe 24 iunie, chiar si barbatii purtau sinziene, pentru a le aduce noroc in dragoste. In unele zone se mergea cu faclii aprinse in noaptea de Sinziene, in altele se organizau tirguri unde era aleasa "regina" frumusetii. Daca in unele zone folclorice ale tarii se vorbeste despre Dragaica, iar in altele despre Sinziene, este vorba despre acelasi lucru, pentru ca substanta sarbatorii este aceeasi, diferenta este doar in vesmintul lingvistic. In sudul tarii inca se mai pastreaza obieciul dansului de Dragaica, cind cetele cu Dragaica imbracata in mireasa, impodobita cu o coronita de sinziene, executa un dans ritualic, cu scop purificator, dar si pentru ameliorarea fertilitatii. Desi nu are nimic in comun cu crestinismul, aceste practici precrestine transmit pina in zilele noastre farime din epoca in care omul incerca sa imbuneze divinitatea prin acte si gesturi care reprezentau in fond o forma de rugaciune de la creatura catre Creator. Trist va fi cind aceste practici, dansuri rituale si manifestari quasi-religioase vor disparea si in locul lor vom avea de Dragaica, doar manele "fara numar". (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.