Educație

Aducerea moastelor Sf. Ioan Cel Nou

Valentin Muscă
23 iun 2008 810 vizualizări
Dorinta de sfintenie a romanilor a creat sarbatori care nu exista la alte popoare. Sentimentul implinirii duhovnicesti prin apropierea de cele sfinte a facut ca aducerea moastelor Sfintului Ioan Cel Nou la Suceava sa devina o sarbatoare cu totul aparte si cinstita cu sfintenie

Moastele martirului Ioan au fost aduse de domnitorul Alexandru Cel Bun la 1415 si asezate la Suceava, in fosta capitala a Moldovei. Din 1415 si pina astazi moastele sfintului au parasit de mai multe ori Suceava pentru a fi ocrotite din calea cotropitorilor si fiecare aducere a moastelor din exil era sarbatorita in fosta cetate de scaun a Moldovei ca o biruinta a Binelui asupra raului, ca o victorie a luminii asupra intunericului. De aceea, sarbatoarea de astazi este una care aminteste moldovenilor pagini triste din istoria lor, cind urcau moastele pe un car tras de boi si plecau cu ele in pribegie. Chiar daca prezentul este mult diferit din punct de vedere spiritual fata de trecut, iar romanii de astazi au devenit cu totii un popor de turisti si sfintenia abia pilpie ici - colea, aceasta sarbatoare ne trezeste amintiri, pentru unii nebanuite. Aducerea moastelor Sfintului Ioan dupa ce trecea urgia razboiului sau valul crud al tatarilor era o adevarata « Intrare in Ierusalim », racla sfintului fiind adusa in cetate pe brate, cu alai de preoti si episcopi si primita cu cintece de bucurie de credinciosi. Intrarea moastelor in cetate crea acel fior sacru al intilnirii omului cu divinitatea. Vestea aducerii moastelor se raspindea pina departe in Tara de Jos, in tinuturile Vrancei. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.