Educație

Elevii, rugati sa vina fara telefoane la probele de bac

Camelia Stănilă
23 iun 2008 1097 vizualizări
In cele noua centre de examen din judet sint asteptati azi si miine, la proba orala la romana, 2.928 de candidati u mai multi candidati vor sustine bacul pe calculator, cu aprobarea Ministerului

Liceenii vor intra, incepind de astazi, in focul examenului de bacalaureat. In prima sesiune a "maturitatii" din acest an s-au inscris 2.928 de candidati, ceva mai multi decit anul trecut, din care 129 din seriile anterioare. Examenul se va sustine in noua centre la nivel judetean, stabilite la Colegiul National Unirea, Colegiul National "Al.I. Cuza", Grupul Scolar de Industrie Usoara, Grupul Scolar Agricol "Valeriu D. Cotea", Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau", Grupul Scolar de Constructii Montaj, Grupul Scolar Transporturi Auto, Colegiul Economic si Liceul "E. Botta" Adjud. Simbata, sefii Inspectoratului Scolar i-au convocat la instruire pe toti directorii de licee din judet, nu doar pe dascalii care vor face parte din comisiile din centrele de examen. Cu ajutorul unei aplicatii informatice au fost trasi la sorti membrii comisiilor de examen, precum si profesorii evaluatori la limba romana oral. Peste 50 de cadre didactive vor fi implicate in proba orala la limba si literatura romana. Inspectorul general Iordache Bostan a dorit sa sublinieze ca doreste un examen corect si le-a sugerat dascalilor sa previna din start orice fel de frauda, la probele orale sau scrise. "V-as ruga sa ne implicam si sa dam o nota de seriozitate si legalitate acestui examen. Ar fi bine sa nu avem cazuri de elevi eliminati la proba scrisa, pe motiv ca au intrat cu diverse materiale in sali. Sa avem grija sa nu intre cu materiale ajutatoare sau telefoane mobile, sa le asiguram candidatilor linistea in timpul probei, sa se poata concentra si sa arate cunostintele dobindite in ultimii 4 ani", a subliniat inspectorul general Iordache Bostan.


Telefoanele nu trec de intrare!


Una din problemele ce vor putea aparea in centrele de examen sint cele legate de telefoanele mobile, cu care elevii sint tentati sa intre in sali si chiar sa obtina eventuale rezolvari. De aceea, inspectorii scolari au punctat foarte mult acest aspect. Pe linga informarea ce va fi afisata in centre, dascalii au fost sfatuiti sa le ceara elevilor de la prima proba sa-si lase telefoanele acasa, in conditiile in care anul trecut au existat chiar probleme legate de distribuirea mobilelor la iesirea din examen. "Telefoanele trebuie preluate, etichetate si puse in pungi de plastic, apoi depozitate intr-o sala speciala. Unul din membrii comisiei sa se ocupe cu impartirea telefoanelor, candidatii sa nu plece cu mobile care nu le apartin. Sa le spuneti sa nu mai vina cu telefoanele, caci e si o chestiune delicata", a atras atentia si inspectorul general adjunct Tudor Gogancea. Candidatii care se incumeta sa intre cu telefoanele in salile de examen risca sa fie eliminati. Reprezentantii ISJ au atras atentia ca nu supraveghetorii de la probele scrise iau decizii privind eliminarea unor candidati, ci presedintele comisiei, cu intocmirea unui proces verbal. Nici profesorii asistenti (supraveghetorii) nu au voie in sali cu carti, reviste, ziare, telefoane mobile sau posete.


Doua zile pentru oralul la romana


Proba orala la limba si literatura romana se va desfasura pe parcursul a doua zile, in functie de graficul afisat in fiecare centru. Examinarile vor incepe de dimineata si vor fi intrerupte citeva ore la prinz, pentru a mai evita caldura sufocanta din centre. Elevii vor fi legitimati pe baza cartii de identitate, iar in caz ca vreun candidat isi uita actul acasa va face o declaratie pe proprie raspundere ca va prezenta buletinul la proba urmatoare, declaratie ce va fi semnata de doi colegi care il cunosc. Fiecare elev va avea la dispozitie 10-15 minute pentru a redacta subiectele de pe bilet. Un candidat se considera "promovat" la proba orala daca a obtinut minimum nota finala 5. Probele orale sint eliminatorii si nici nu pot fi contestate. Candidatul care a obtinut o nota sub 5 sau nu s-a prezentat la o proba orala este declarat "respins"/ "neprezentat" si nu mai participa la probele urmatoare. Elevii care au fost eliminati de la o proba nu mai pot participa la urmatoarele, nemaiavind nici posibilitatea recunoasterii notelor pentru sesiunile urmatoare.


Multe tipuri de subiecte, dar elevii in ordine alfabetica


Numarul celor care aspira la diploma de bac s-a marit in acest an si datorita celor care au finalizat liceul prin ruta progresiva, cu primii doi ani facuti in scolile de arte si meserii (SAM), ceea ce va complica si mai mult organizarea bacalaureatului, indeosebi la probele scrise de specialitate. Aceasta si in conditiile in care seriile anterioare si candidatii care au absolvit seralul si la frecventa redusa vor sustine probele dupa subiectele din 2007, in timp ce absolventii din acest an au subiectele publicate pe internet pentru 2008. Reprezentantii comisiei judetene de bacalaureat au atras atentia simbata ca ordinea elevilor in sali va fi cea alfabetica, nefiind posibila "extragerea" celor din serii anterioare, pentru a elimina riscul de a incurca subiectele. "Va fi mai greu la probele E si F, insa trebuie sa gasim alternative pentru ca totul sa decurga normal. Aveti timp pina la aceste probe sa vedeti care sint elevii care utilizeaza subiecte 2007 si care 2008. Vor exista si mult mai multe tipuri de subiecte, diferentiate si pe niveluri, la absolventii acestui an. Lucrurile se complica si cu cei care au terminat SAM-ul, sint multe discipline de profil, cu nume foarte lungi si complicare. Presedintii sa verifice in fiecare clasa daca elevii au primit subiectele corespunzatoare", a mai atentionat Tudor Gogancea, care a adaugat si faptul ca timpul de multiplicare a variantelor se va mari din cauza noului mod de realizare a subiectului. Inainte de probele scrise va mai avea loc insa o instruire, joi 26 iunie la orele 10.00. (Camelia STANILA)


Bac la calculator


Bacalaureatul din acest an nu este lipsit de cazuri speciale. Un candidat cu mici deficiente de la Colegiul Unirea va sustine examenul pe calculator, la fel ca si alti doi elevi de la Colegiul Tehnic. Pentru acestia s-a solicitat aprobare de la Minister, astfel ca presedintilor de comisii li s-a recomandat sa ia toate masurile pentru punerea la dispozitie a echipamentelor. O alta eleva de la CNU va face o demonstratie de vointa si va sustine bacul din spital, unde va supravegheata de o comisie speciala. Elevii cu deficiente de auz de la Centrul "Elena Doamna" vor sustine examenul la centrul de la Grupul Scolar de Constructii Montaj, cu ajutorul a doi interpreti. Acestia vor beneficia si de un timp prelungit de lucru pe parcursul probelor. (C. S.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 19 ore, 44 minute, 23 secunde
Am citit ca elevii ar trebui sa fie asezati in ordine alfabetica pe listele de intrare in salile de examinare, dar la Unirea nu s-a intamplat deloc asa. Am fost foarte amestecati, astfel ca cei de la citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.