Educație

Profesori din alte judete, pentru eliminarea problemelor la bac

Camelia Stănilă
20 iun 2008 1055 vizualizări
Dascalii vor da cu subsemnatul ca si-au insusit metodologia, ca avertisment sa nu mai calce pe bec u cu toate acestea, aranjamentele pentru note mari sint in toi u Bostan spune ca va aduce profesori de latina din alte judete, pentru a scapa de problemele de anul trecut u comisiile de bacalaureat se vor instrui simbata, iar luni va debuta si examenul, cu proba orala la romana

Eventualele probleme ale examenului de bacalaureat sint prevenite de sefii invatamintului cu avertismente date dascalilor implicati in examen, in incercarea de a-i responsabiliza sa nu mai "calce pe bec". Astfel, dascalii vor da declaratii pe proprie raspundere ca si-au insusit metodologia de bacalaureat. Desi si pina acum cadrele didactice dadeau declaratii cum ca nu au rude in examen, dupa care participau si la instruiri pe tema metodologiei, disfunctiile nu au intirziat sa apara, cu toate ca oficial mai nimeni nu le recunoaste. Desi Ministerul Educatiei a mai propus sanctionarea a zeci de profesori pentru umflarea notelor la bac, nici unul nu si-a pierdut locul de munca, cu toate ca nu au respectat baremele de corectare. Si in Vrancea au existat 6 astfel de cazuri, descoperite in urma contestatiilor, in frunte cu celebrul caz la limba latina, unde o eleva cu nota 8.40 a picat la 3.80 dupa contestatii, insa nici un profesor corector nu s-a trezit cu vreo sanctiune disciplinara. Iordache Bostan considera insa ca demisia inspectorului de limba romana a fost suficienta anul trecut, pentru a face uitat cazul, cu toate ca oficial la vremea respectiva s-a sustinut sus si tare ca nu exista o alta solutie pentru realizarea comisiei de evaluare, din lipsa de profesori de latina apelindu-se doar la cei care predau la gimnaziu, calificati fiind in acest sens. Acum, seful Inspectoratului Scolar spune ca va rezolva problema prin solicitarea de examinatori din alte judete. "Profesorii implicati in examenul de bacalaureat vor da o declaratie pe propria raspundere ca au luat la cunostinta de metodologie. In cazul in care sint abateri mai grave, se formeaza o comisie de cercetare, se va face o analiza si se vor propune sanctiuni, de la diminuarea salariului, eliminarea din comisiile de examen, etc. Anul acesta vor solicita profesori de latina din alte judete, pentru a nu mai repeta problema de anul trecut", s-a multumit sa spuna inspectorul general Iordache Bostan.


Aranjamente in toi pentru bac


Desi comisiile pentru bacalaureat nu s-au stabilit, doar presedintii de centre fiind delegati prin tragere la sorti de Minister, aranjamentele sint in toi pentru probele care demareaza pe 23 iunie. Generalizind desigur, cadrele didactice sint supuse la presiuni pentru a favoriza diversi candidati, cu toate ca se presupune ca stiu pe dinafara interdictiile de a lua spaga. "MECT interzice cu desavirsire colectarea sau favorizarea colectarii fondurilor materiale sau banesti de la candidati, de la parintii acestora sau de la orice persoana care are rude in rindul candidatilor. Persoanele surprinse savirsind astfel de fapte risca sanctiuni disciplinare, materiale, administrative, civile sau penale, dupa caz", spune un articol din metodologia de bac, insa atita timp cit ambele parti implicate in examen ies in avantaj, si conducerea ISJ il ia pe "nu" in brate. In timp ce banii de protocol, pentru probele orale si de educatie fizica se string deja de la absolventi, iar directorii de licee se pregatesc sa intervina chiar si la supraveghetori pentru proprii elevi, din dorinta de a fi in frunte la raportari, cu procente de promovabilitate cit mai aproape de 100%, Inspectoratul Scolar se multumeste sa spuna ca ii va instrui pe profesori. "Eu n-am cunostinta de asa ceva! Daca sint profesori care au luat bani, sa-i dea inapoi", a spus inspectorul general Iordache Bostan. Prin oras se vehiculeaza insa sume de circa 250 lei pentru probele orale. Pe de alta parte, seful ISJ sustine ca la probele scrise s-a eliminat posibilitatea de fraudare a examenului de catre elevi, prin noua modalitate de realizare a subiectelor, prin tragere la sorti a fiecarui subpunct de pe foaie. Bostan se plinge insa ca in acest an consumul de hirtie va fi mult mai mare, pe parcursul examenului.


Noua instruire simbata


Dupa instruirea inspectorilor generali din tara, a informaticienilor, dar si a presedintilor de comisii, simbata vine rindul unei sedinte tehnice la nivel de judet, organizata de Inspectoratul Scolar. Cu aceasta ocazie vor fi cunoscuti cei noua profesori universitari din Suceava, Iasi si Bacau care vor conduce centrele de examen din judet, vor fi trasi la sorti membrii comisiilor, dar si profesorii care vor evalua la oral candidatii la proba de limba si literatura romana. Reprezentantii MECT au mentionat ca in acest an s-a evitat repartizarea in acelasi judet a cadrelor didactice universitare, comparativ cu anii trecuti, dar si ca au fost eliminati cei care au depasit virsta de 65 de ani si care au avut abateri de la regulament. Prima sesiune a examenului de bacalaureat din anul 2008 este programata intre 23 iunie si 9 iulie. Prima proba va fi cea orala la limba si literatura romana, care se va derula pe 23 si 24 iunie, dupa care va urma oralul la o limba straina. Probele orale sint eliminatorii. în vederea sustinerii acestora, candidatii vor extrage un singur bilet, insa acestia au dreptul la un al doilea, caz in care nota va fi scazuta cu un punct. Subiectele pentru probele orale au un grad de complexitate care permite tratarea lor integrala in maximum 10 - 15 minute. Un candidat se considera "promovat" la proba orala/practica daca a obtinut minimum nota finala 5 (cinci). Candidatul care nu a trecut acest prag sau a absentat este declarat "respins"/"nepromovat" si nu mai are dreptul de a participa la probele scrise si/ sau practice. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.