Educație

Lectorate cu parintii, la Homocea

Camelia Stănilă
19 iun 2008 2519 vizualizări
Dirigintii au vorbit cu parintii despre violenta domestica si importanta bunelor maniere Proiectul demarat la Scoala de Arte si Meserii (SAM) Homocea, "Ajutor moral pentru educarea copiilor" (coord. prof. Nicolae Ceausoglu) a inclus, spre finele anului scolar, interesante activitati cu parintii, dar si cu elevii, pentru diminuarea abandonului scolar

Dascalii de la Homocea se lupta cu mentalitatile invechite ale parintilor, care prefera sa-i tina pe copii la muncile cimpului, mai ales ca familiile incluse in proiect fac parte din grupurile dezavantajate. Una din cele mai interesante, dar si eficiente initiative s-a dovedit lectoratele cu parintii, pe grupuri de 2-3 clase care au probleme similare. Profesorii diriginti Nicolae Ceausoglu si Spiridon Velcu, dar si ceilalti dascali, au abordat cu parintii elevilor de la clasele a V-a si a VII-a probleme precum violenta domestica sau importanta bunelor maniere in educatia micutilor. Materialul "Violenta domestica" a evidentiat faptul ca aceasta situatie sociala grava este in mare masura ascunsa de comunitate, cu toate ca trebuie vazuta ca un abuz asupra copiilor, ca un exemplu negativ ce va fi reeditat de tineri in relatiile lor cu ceilalti, degenerind in delincventa juvenila si, mai mult, reeditat in viitoarele lor familii. "Violenta este un comportament ce se invata mai usor decit o lectie de istorie sau geografie. Un barbat expus in copilarie la diverse scene de violenta domestica este predispus de trei ori mai mult de a deveni violent in propria familie, iar o adolescenta devine neincrezatoare in privinta casatoriei", a subliniat profesorul Nicolae Ceausoglu. De ademenea, parintilor li s-a vorbit despre importanta bunelor maniere in societate, despre necesitatea unor principii morale ferme care sa le fie transmise copiilor. "Codul manierelor elegante constituie un mijloc de a comunica cu ceilalti, reprezinta o facilitate de a afisa simpatiile si antipatiile, de a lua contact cu ceilalti din jurul nostru fara agresivitate, de a trece prin lume fara a-i deranja pe ceilalti", au explicat dascalii. Pe linga lectoratele cu parintii, proiectul demarat la SAM Homocea vizeaza si atragerea copiilor in "cercuri" atractive, inclusiv pentru a invata cum sa utilizeze internetul si tehnicile de tehnoredactare in Microsoft Word, dar si pentru descoperirea si cultivarea talentelor sportive si artistice. Dascalii incearca sa-i recompenseze pentru reusitele lor scolare si nu numai, pentru a-i atrage catre scoala. De altfel, elevii au raspuns si unui interesant chestionar intitulat "Examenul de «Sofer pe drumul vietii»". Programul se va derula pina in anul scolar 2010-2011. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.