Educație

Ziua Mondiala pentru Combaterea Desertificarii si Secetei

Valentin Muscă
17 iun 2008 972 vizualizări
Pentru padurile Vrancei astazi este zi de doliu Astazi in toata lumea au loc manifestari care au ca tema cresterea alarmanta a desertificarii. In Vrancea, zona geografica unde desertificarea vine pe fondul taierii perdelelor de protectie in partea de sud-est a judetului si taierea masei lemnoase in partea de nord-vest, aceasta zi trece neobservata

Mai mult decit atit, alegerile locale au facut ca unii din taietorii de lemne cu dosare penale sa fie alesi in loalitatile de munte ale judetului. Desi in tarile civilizate aceasta zi este una in care institutiile statului cu responsabilitati in domeniu organizeaza campanii de sensibilizare a opiniei publice cu privire la acest fenomen, la noi, alegerile locale si inertia vietii de zi cu zi au facut ca evenimentul sa treaca neobservat. "Din pacate in acest an nu am organizat nimic pentru aceasta zi. In ce priveste fenomenul complex al desertificarii si secetei, acesta este cauzat de mai multi factori. In mod particular, in Vrancea, avem pe de o parte taierile de lemne din zone interzise exploatarii, iar pe de alta parte avem gazele cu efect de sera", ne-a spus Paul Giurca, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Vrancea. Nefiind un judet dezvoltat din punct de vedere industrial, Vrancea nu are o poluare industriala comparabila cu judete dezvoltate ca Prahova sau Galati. "In Vrancea avem trei societati care au primit cote pentru emisia gazelor cu efect de sera, este vorba despre ENET SA, Laminorul SA si Vrancart SA", ne-a mai spus directorul APM Vrancea. Principala cauza a desertificarii in Vrancea este taierea abuziva a padurilor care duce la alunecari de teren in zona de munte si la desertificare in zona de cimpie a judetului, unde au fost taiate o parte din perdelele de protectie. Cum o parte din taietorii de lemne cu dosare penale au fost alesi primari in mai multe localitati ale judetului pe listele tuturor partidelor politice, este de la sine inteles ca nimeni nu este interesat sa stopedeze fenomenul desertificarii pentru ca lemnele au ramas una din sursele sigure si pentru finantarea ilegala a partidelor politice. Astazi este zi de doliu pentru padurile Vrancei! (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.