Educație

Hramul Manastirii Cotesti

Valentin Muscă
16 iun 2008 2001 vizualizări
In timpul comunistilor manastirea a fost transformata in Cooperativa Agricola de Productie Credinciosii din Podgoria Cotestilor vor urca astazi la Manastirea Cotesti pentru a participa la hramul manastirii, biserica asezamintului fiind inchinata Sfintei Treimi.

Biserica a fost construita in anul 1757 si a devenit cu timpul una din cee mai importante asezari monahale cu viata idioritmica, adica monahiile locuiau in case separate si nu in chilii. In jurul bisericii existau zeci de imobile, pelerinul care ajungea la Cotesti avind impresia ca se afla intr-o lume populata de sfinti. Aceasta imagine idilica a tinut pina in anul 1959 cind manastirea a fost desfiintata, in cladirile lacasului de rugaciune luind nastere o cooperativa agricola de productie. Biserica a fost abandonata, cimitirul manastirii profanant si redat agriculturii, clopotnita incendiata, iar in casele monahiilor locuiau muncitorii sezonieri care veneau la culesul viilor toamna. Nici celelalte marturii ale vietuirii religioase de la Cotesti nu au fost salvate, majoritatea cucilor de piatra fiind distruse si profanate. Dupa 1989 manastirea a fost redeschisa si biserica consolidata gratie fondurilor de la Ministerul Culturii si Cultelor. Cind documentatia a fost intocmita pentru realizarea picturii lacasului, fosta stareta, monahia Macrina, a fost schimbata de P. S. Epifanie Norocel, episcopul Buzaului si Vrancei, iar proiectul a intrat la apa. Or, frumusetea bisericii consta in pictura care decoreaza interiorul si odinioara se gasea si la exterior. Aceasta pictura este acoperita de un strat gros de fum, iar Manastirea Cotesti nu a figurat printre «bisericile electorale» ale guvernului Tariceanu si nu a primit nici un sfant. Probabil, alegerile parlamentare va aduce Cotestii in atentia parlamentarilor vrinceni si vor veni vreo doi gologani si la Manastirea Cotesti pentru ca biserica Sfinta Treime sa capete frumusetea cea dintii. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.