Educație

Inscrieri in clasa I, dupa renumele invatatorilor

Camelia Stănilă
16 iun 2008 1048 vizualizări
Parintii au inceput sa caute dascali tineri, cu ceva experienta la catedra Dupa gradinite, si solicitarile pentru clasele I se aduna, fiind influentate in primul rind de renumele scolii, dar si a cadrelor didactice.

Acesta este si motivul pentru care unii din parinti sint indecisi, dupa cum recunosc chiar si oficialii din invatamint. Daca la gradinite este aglomeratie din lipsa de spatii, in scolile generale doar unii invatatori au foarte multe solicitari. Se pare ca parintii au inceput sa caute dascali tineri, cu o oarecare experienta in invatamint, considerind ca sint mult mai maleabili si deschisi noilor modificari ce apar in sistem. In Focsani, cele mai cautate sint, ca de obicei, Scolile "Stefan cel Mare", "Duiliu Zamfirescu", "Ion Basgan", dar si "Nicolae Iorga". Desi aveau termen pina la sfirsitul lunii mai sa raporteze numarul de copii inscrisi si realizarea claselor propuse prin planul de scolarizare, doar 20 de unitati de invatamint din judet au depus rapoarte. "Anul trecut stateam mult mai bine la aceasta data. Multi motiveaza ca micutii sint lasati in grija bunicilor, iar acestia nu pot hotari pina nu se intorc parintii in tara. Unii nici nu stiu daca ii vor lua cu ei sau nu. Probabil ca in vara vor aparea inscrieri", a explicat inspectorul pentru invatamint primar, Lina Vlasceanu. Astfel, Inspectoratul Scolar nu are o evidenta clara a "bobocilor" care vor incepe scoala din toamna, doar aproape 300 de copii de 6-7 ani aflindu-se pe listele ajunse la inspectori. Potrivit situatiei de la ora actuala, la Scoala "Ion Basgan" solicitarile depasesc norma propusa, de 3 clase I. Cum de aceasta unitate apartin si copiii din Mindresti, numarul cererilor a atins 90. (Camelia STANILA)


Profesorii, asteptati sa predea in tarile europene


Ministerul Educatiei a dat startul selectiei dascalilor care doresc sa predea in tarile europene unde s-au introdus cursuri de limba, cultura si civilizatie romaneasca (LCCR). Astfel, si cadrele didactice din Vrancea au sansa sa predea in Spania, Italia sau Belgia, iar pe viitor chiar si in Portugalia si Cipru, tari pe care MECT doreste sa le includa in program. Profesorii care doresc sa predea aceste cursuri trebuie sa-si depuna dosarele la sediile Ambasadelor Romaniei din tarile partenere. Pentru Italia, acestea se depun intre 7-13 iulie, pentru Spania dosarele sint asteptate intre 23-29 iulie, pentru Belgia inscrierile incheindu-se chiar ieri. Candidatii vor trece printr-o evaluare a dosarelor si vor sustine interviuri cu comisia de examinare, dupa care urmeaza repartizari in functie de optiunile fiecarui candidat. Conform metodologiei, personalul didactic care a predat cursul in anul scolar 2007-2008 si care doreste continuarea activitatii si in anul scolar 2008-2009, va fi incadrat cu prioritate. în cadrul interviului vor fi verificate cunoasterea proiectului LCCR, competentele de comunicare in limba tarii pentru care opteaza candidatul, prezentarea unui proiect didactic pe o tema aleasa din curriculumul cursului LCCR si prezentarea unui proiect cu tema "Promovarea limbii, culturii si civilizatiei romanesti in tari ale Uniunii Europene" sau a unui proiect de deschidere interculturala. In Spania, 1.500 de elevi vor urma acest curs din toamna, in comunitatile din Madrid, Castilla la Mancha si Catalunya. La cursuri sint inscrisi si elevi de alta origine decit romana (spanioli, ucraineni, marocani, moldoveni etc.) reprezentind aproximativ 3% din totalul elevilor inscrisi. In Italia, 400 de elevi sint inclusi in program, din regiunile Lazio, Piemonte si Veneto. (C. STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.