Educație

15 rromi au optat pentru locurile speciale la liceu

Ana-Maria Cantia
14 iun 2008 739 vizualizări
Cei mai multi dintre elevi au optat pentru Liceul "Emil Botta" Adjud Primii elevi admisi la liceu au fost cei de etnie rroma, cu toate ca doar 15 si-au exprimat intentia de a ocupa locurile speciale rezervate in clasele a IX-a.

Desi la fiecare profil au fost rezervate cite doua locuri, tinerii rromi nu prea s-au inghesuit sa se se inscrie pentru a scapa de admiterea computerizata. "Nu avem solicitari pe cite locuri", ne-a spus Amalia Chirtoc, inspector pentru minoritati. Aceasta si pentru ca multi tineri rromi nu sint declarati ca facind parte din etnie. Cei 15 candidati care si-au depus dosarele au optat pentru Colegiile Economic si Unirea, Grupul Scolar de Transporturi Auto, insa cei mai multi s-au orientat catre Liceul "Emil Botta" din Adjud. Acest lucru s-a intimplat pentru ca majoritatea rromilor provin din zona Homocea. Din pacate, desi se inscriu la liceu, putini dintre ei mai merg in septembrie sa isi ocupe locul in banci, dupa cum a aratat experienta anilor anteriori. "La noi au promovat clasa a IX-a doar doi elevi de etnie rroma care au intrat pe locurile special rezervate, desi la inceput au fost mai multi care optasera", ne-a declarat profesorul Petru Dinicu, directorul de la "Emil Botta". Se stie foarte bine ca in comunitatile de etnie rroma, virsta la care se renunta la scoala este foarte scazuta datorita unor traditii pe care etnicii vor sa le respecte cu sfintenie. Una dintre aceste traditii este legata de casatoria la virste foarte fragede. Astfel, fetele renunta sa mai meraga la scoala inca de la 10 - 11 ani, cind termina clasa a VI-a. Dar cum si baietii se casatoresc devreme, si ei dau piept cu greutatile vietii de adult imediat dupa clasele VII - VIII, astfel ca nu mai urmeaza liceul. Oficialii din invatamint duc munca de lamurire in cadrul comunitatii, pentru a reduce abandonul scolar, inclusiv prin proiectul "O scoala pentru toti" implementat la nivelul judetului de catre Inspectoratul Scolar. (Ana-Maria CANTIA)


"Toti la gradinita, toti in clasa I", inca in proiect


Proiectul "Toti la gradinita, toti in clasa I", menit sa adune pe 15 septembrie totii prichindeii rromi in curtile scolilor din judet, este inca in stadiu de proiect. Reprezentantii ISJ inca asteapta tabelele cu numarul copiilor, pentru a vedea citi dintre ei au virsta necesara pentru a merge la gradinita si citi la scoala. Dar lucrurile merg in ritmul melcului din cauza faptului ca oamenii nu si-au declarat apartenenta la etnie. "Partea rea a lucrurilor e ca la ultimul recensamint multi nu s-au declarat a fi rromi. Chiar si asa speram sa facem daca nu 12 grupe, macar 10 sau chiar 8", ne-a declarat Amalia Chirtoc, inspector pentru minoritati, responsabil de proiect. Localitatile care au fost prinse in proiectul "Toti la gradinita, toti in clasa I" sint Adjud, Homocea, Slobozia Bradului, Ploscuteni, Gagesti sau Panciu, acolo unde sint comunitati compacte de rromi. "Nu toti copiii au fost prinsi prin programul Phare, astfel ca un asemenea proiect este mai mult decit benefic. Se vor face activitati similare, inclusiv «Scoala dupa scoala»", a mentionat si inspectorul general Iordache Bostan (A. M. C.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.