Educație

Clasele a XII-a au predat stafeta

Camelia Stănilă
13 iun 2008 3400 vizualizări
Elevii liceelor focsanene au incheiat ieri anul scolar, prin traditionalele festivitati de absolvire u cuzistii s-au laudat cu numeroasele medii de 10 pe linie, in timp ce uniristii au preferat sa-l cinsteasca pe fostul director Simion Ene, sa acorde diplome de unirist si premiile speciale u robele visinii de la CNU au impinzit apoi orasul u si Liceul de Arte si-a luat adio de la promotia 2008

Elevii de la XII-a au incheiat oficial viata de licean, odata cu festivitatile de absolvire organizate ieri. Imbracati in culorile specifice liceelor, tinerii au primit cu emotie, dar si bucurie, diplomele si premiile din partea dirigintilor. Primii care au incheiat oficial aceasta etapa din viata au fost cuzistii, care au urcat pe scena Casei de Cultura pentru a-si primi laurii si ultimilele sfaturi de la dascali. Festivitatea de incheiere a anului scolar s-a adresat tuturor claselor, inclusiv celor de gimnaziu, fiind precedata si de un inedit spectacol, pus sub genericul "Povestea bobocilor". Directorul Aurelia Neagu a tinut sa puna accent pe faptul ca CNC este singura "scoala europeana" din Vrancea, dar si pe rezultatele elevilor. "Colegiul Cuza mereu a reprezentat marea scoala a formarii", a subliniat Neagu. Cuzistii s-au laudat cu numeroasele "premii de execlenta" oferite elevilor pentru medii de 10, dar mai ales cu sefa de promotie, Adelina Gavrila, care a obtinut 10 pe linie in toti anii de liceu. Clasa a XII-a B, care a avut-o ca diriginta pe prof. Mihaela Stoica, a tinut sa urce mai altfel pe scena, elevii fiind imbracati in tricouri personalizate cu fotografiile colegilor, dar si cu numere pe spate, ca la o echipa de fotbal. De altfel, tinerii au tinut sa mentioneze ca au fost mereu o echipa, tricourile fiind si o marturie a maturizarii lor. Toti dirigintii au tinut sa-si caracterizeze clasele. "A XII-a D combina D de la destepti si deosebiti", a spus profesoara Nina Badiu, care a avut-o in clasa atit pe sefa de promotie, cit si pe olimpica Ruxandra Ripeanu, care in aceasta perioada se pregateste pentru olimpiada internationala de biologie. "Va doresc un bac asa cum ati fost voi, un bac usor si cu rezultate frumoase", le-a urat elevilor si profesoara Constanta Coatu. Desi cuzistii au fost vazuti defilind prin oras in robele albastre ale liceului, la festivitatea de ieri acestea nu au mai fost purtate.


Premii"¦ si premii la CNU


Uniristii au serbat trecerea spre viata de adulti la Teatru, in cadrul unei festivitati in care au fost recompensate toate valorile liceului. Elevii claselor clase a XII-a nu au avut parte nici in acest an de conventionalele clasamente, directorul adjunct Cornel Noana anuntind in stilu-i caracteristic ca elevii vor fi anuntati in ordine alfabetica pentru ca "mediile sint prea mari pentru a fi strigate pe scena". "Toti aveti meritul special de a fi terminat Colegiul National Unirea", a mentionat Noana, intitulat "cancelar al ordinelor" la aceasta manifestare. De altfel, toti dirigintii au inminat absolventilor "diploma de unirist", cu care se vor putea mindri. Pentru al treilea an consecutiv, s-au premiat si cei mai buni elevi la fiecare disciplina, distinctiile purtind numele unor fosti elevi sau profesori ai CNU. Diplomele, au fost insotite de carti, dar si de premii in bani oferite de Asociatia "Uniristii", Universitatea "Petre Andrei" sau descendenti ai unor profesori care au facut cinste CNU, de-a lungul timpului. La romana, premiul a revenit "olimpicului de profesie" Paul Lungu, la franceza Andreei Palade, la engleza Lucianei Ignat, la fizica premiul "Liviu Librescu" a fost conferit lui Dan Chirila, la istorie premiu a fost oferit lui George Chiriac, la socio-umane lui Cristian Vechiu, pentru activitati extrascolare a fost recompensata Oana Bucsa, pentru proiecte si voluntariat au primit recunoastere Bogdan Alexandrescu si Constantin Popoiu, in timp ce pentru promovarea imaginii liceului a fost recompensata Cristina Golomoz.


Uniristii pastreaza traditia


Uniristii nu au premiat doar performantele obtinute la diverse discipline, ci si implicarea elevilor, atitudinea si transmiterea valorilor si standardelor inalte impuse de CNU. Pentru activitati teatrale, Paul Lungu a mai primit un premiu, in timp ce Cristian Vechiu a luat o a doua recompensa pentru jurnalism si atitudine. Acest din urma premiu a purtat numele fostului profesor de la CNU Petrache Dima, cel care a promovat "rezistenta culturala" in Focsani si a contribuit la salvarea CNU in 1977. Recompensa a fost inminata de profesorul Tiberiu Dima, directorul Scolii "Ion Basgan", care si-a caracterizat cu emotie tatal ca pe un om "de atitudine, care nu s-a putut tranforma in politician si s-a intors, dupa numai doua luni, la dragostea dintii: scoala". Un alt premiu, intitulat "Tudor Leu", dupa olimpicul care a dus faima CNU pina la Google, a revenit informaticianului Alexandru Stan. Premiul pentru performanta sportiva a completat tabloul valorilor de la Unirea, acesta fiind asigurat de fiul regretatului profesor Zigmund Lupu, pentru al treilea an consecutiv. Un premiu special a fost acordat si lui Andrei Petrea, care a continuat traditia unui alt unirist, tragatorul Alin Moldoveanu, primul sportiv roman calificat la Olimpiada de la Beijing. Premierea s-a incheiat cu anuntarea sefului de promotie, Andreea Palade, care a si predat cheia liceului colegilor de la a IX-a. Eleva Laura Ionescu si-a pus speranta ca aceasta va fi o "cheie a succesului", care sa aduca si promotia 2009 macar la nivelul celei care a absolvit ieri. Uniristii nu puteau sa nu porneasca apoi in traditionalul mars prin oras, impinzind strazile in visiniu, culoarea robelor uniriste.


Talentul, "marca" Liceului de Arte


Si adolescentii de la Liceul de Muzica si Arte Plastice "Gh. Tattarescu" si-au luat adio de la viata de licean, prin ceea ce au ei mai bun, talentul. Astfel, clasele de la cele trei profile au urcat pe scena Ateneului pentru a demonstra ce ii defineste pe artisti. Absolventii de la arte au prezentat un interesant colaj de lucrari proprii si fotografii, cei de la arhitectura au ridicat pe scena o macheta a unei cladiri impunatoare, de ce nu chiar posibilul sediu al liceului, iar cei de la muzica, in frunte cu olimpicul si seful de promotie Alexandru Mija, i-au incintat pe cei prezenti cu frumoase acorduri la vioara si pian. Dascalii i-au felicitat pe elevi si parinti pentru curajul de a fi ales acest liceu si le-au dorit un drum in viata "cu sperante noi, mai bune, mai frumoase". Dascalii au fost si ei recompensati cu diplome si flori de catre elevi, pentru a dovedi ca ii vor pastra in suflete si de acum inainte. (Camelia STANILA)


Simion Ene, omagiat la retragerea din activitatea didactica


Festivitatea de absolvire a Colegiului National Unirea (CNU) a demarat cu un moment de suflet dedicat fostului director Simion Ene, care a decis sa iasa la pensie. Acesta a primit o "diploma de excelenta" din partea viceprimarului George Mardare, dar si Ordinul "Spiritul Unirist" in grad de comandor din partea conducerii liceului unde si-a cunoscut consacrarea. Emotionat, fostul inspector general Simion Ene le-a spus elevilor ca are aceleasi "sentimente contradictorii" ca si ei, considerind ca finalizeaza o etapa din viata pentru a incepe o alta. "In cariera de 43 de ani am trecut prin toate treptele invatamintului, de la ciclul primar, gimnazial, liceal si pina la functia de inspector general in care am fost numit in 90. In aceasta perioada am traversat momentele transformarii invatamintului, am dobindit o experienta si o cunoastere profunda a sistemului, caruia am incercat sa-i fiu util. La CNU am cunoscut consacrarea, caci aici ne-am aflat intr-un cerc virtuos, da virtuos, nu vicios: elevi buni care cer profesori buni, dar si profesori buni care cer elevilor sa fie buni. Am invatat multe si am avut si curajul sa pun punct atunci cind s-au inceheiat capacitatile de crestere", a spus emotionat Simion Ene. Profesorul a decis sa-si incheie activitatea didactica, insa a ramas la conducerea filialei Focsani a Universitatii "Spiru Haret". (C. S.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.