Educație

Gradinitele dau pe dinafara

Ziarul de Vrancea
10 iun 2008 1702 vizualizări
446 de copii nu au loc in gradinite, de la toamna u educatoarele spun ca nu mai au cum sa onoreze cererile, in conditiile in care deja lucreaza cu 23-28 de prichindei la clasa u Gradinita nr. 23 din Focsani risca sa desfiinteze o grupa din cauza spatiului impropriu u singura varianta gasita de Inspectoratul Scolar este terminarea de urgenta a extinderii de la Scoala nr. 3, pentru care insa mai este nevoie 2,2 milioane lei u criza preconizata inca de la inceputul anului scolar au lasat cam indiferente autoritatile care abia acum cauta solutii

Gradinitele din Focsani "dau pe dinafara", caci nu mai au spatii pentru a mai primi copii din toamna, desi cererile curg cu zecile. Statistica actualizata ieri de Inspectoratul Scolar, impreuna cu conducerile unitatilor de invatamint prescolar din Focsani, arata nu mai putin de 446 de solicitari neonorate, ceea ce ar insemna un necesar de 22 de clase in plus. Pentru care nu exista spatii la ora actuala, mai ales ca parintii ocupati vor sa-si dea copiii la program prelungit. Educatoarele recunosc ca unii parinti fac incercari la mai multe unitati, insa chiar si asa numarul de clase ce ar trebui infiintate din toamna ramine extrem de mare. Inscrieri in plus nu se mai pot primi, in conditiile in care deja se lucreaza peste efectivele de 20 prescolari la clasa. La ora actuala, exista gradinite in care exista 23 de prichindei la clasa, ba chiar si 25 sau 28. In aceste conditii, multe unitati functioneaza la limita, ba chiar sint amenintate cu sanctiuni, conditiile impuse de autoritatile sanitare fiind stricte in domeniu. Criza preconizata inca de la inceputul anului scolar au lasat cam indiferente autoritatile, in conditiile in care abia acum se cauta unele solutiii. Iar acestea nu prea exista. Inspectoratul Scolar recunoaste ca nu a solicitat fonduri pentru reamenajarea unor spatii in scoli, insa spune ca o solutie de criza este terminarea extinderii de la Scoala nr. 3, unde ar incapea 12 grupe. Tot insuficient. Primarul Decebal Bacinschi spune ca sint solutii, insa le va aduce in discutie "dupa 15 iunie".


Inspectoratul Scolar s-a pus pe inventariat spatiile din scoli, in incercarea de a gasi clase pe care sa le amenajeze pentru prichindei. Si la presiunea Ministerului Educatiei, care se confrunta cu astfel de crize in mai multe judete, responsabilii din invatamint au trecut la cautat solutii, care nu prea sint. "Este o explozie a populatiei scolare, care peste citiva ani se va resimti si la nivelul imvatamintului prescolar", spune Cristina Mazilu, inspector pentru invatamint prescolar. Educatoarele se pling ca sint asaltate de parinti, chiar si din imprejurimile Focsaniului. "Avem 47 de copii pe care nu avem cum sa-i primim, din care 9 sint din localitatile invecinate. Sint chiar copii de grupa mica si totusi nu avem cum sa onoram cererile. Iar la inscrieri am mers pe 25 de prescolari la clasa. Avem problema cu spatiul, insa doua sali de clasa sint ocupate de sportivi, sint vreo 10-15 fetite de la gimnastica", spune Alina Badiu, directorul Gradinitei nr. 15 Focsani. Si gradinitele nr. 17 si 7 au inscris cite 27, respectiv 28 de copii la clasa, dupa cum au marturisit directorii, insa chiar si in aceste cazuri exista 20-30 de cereri neonorate. "Trebuie sa se stie ca avem patuturi pentru toti, nu dorm cite doi. Parintii nici n-ar accepta altfel", a asigurat Valerica Popa, directorul Gradinitei nr. 7. Unitatea, din zona Autogarii, este singura care a inscris 40 de copii la grupa mica, extinderea fiind preconizata a fi gata pina cel tirziu la 15 septembrie. Gradinitele cu program normal, pe de alta parte, nu au probleme, ele reusind sa inscrie 20 de copii la fiecare grupa, fara a ramine cineva pe dinafara.


"Mai am putin si iau bataie de la parinti"


Majoritatea unitatilor cu program prelungit sint asaltate de cereri, cele mai multe neacoperite, 90 existind la Gradinita nr. 23. Unitatea, mutata anul trecut din sediul de pe Cuza Voda, se afla si acum intr-o situatie mai mult decit delicata. Pe linga faptul ca parintii nu au unde-si inscrie micutii, unitatea risca sa desfiinteze una din grupele deja existente. Doua clase au functionat in spatii improprii, iar Autoritatea de Sanatate Publica a solicitat deja masuri. "Am functionat intr-un spatiu improvizat, in speranta ca vom primi spatiul de la Scoala nr. 7. Nu l-am putut obtine nici pina la aceasta data. Mai am putin si iau bataie de la parinti, nici nu stiu ce sa le mai spun. ASP spune ca una din grupe trebuie sa dispara. Pot sa le spun unor copii de la grupa mare sa plece pentru ca nu mai avem spatiu? Unde sa se duca?", se plinge educatoarea Adriana Soare, directorul Gradinitei nr. 23.


Putine spatii si in scoli


In acest an scolar, in gradinitele vrincene au fost cuprinsi aproape 11.000 de prichindei, din care 3.617 in mediul urban, concentratia fiind pe Focsani. Iar "boom-ul" de copii din ultimii ani, cunoscut si de primarul in functie Decebal Bacinschi, abia acum si-a facut efectele si i-a lasat pe edili nedescoperiti. Inspectoratul Scolar recunoaste ca nici macar pentru reamenajari de spatii nu s-au solicitat bani, desi astfel de improvizatii sint luate in calcul. "Sint spatii cu alte destinatii pe care le putem folosi, sint posibilitati de a-i cuprinde pe copii", sustine primarul Decebal Bacinschi, precizind insa ca solutiile le va pune pe tapet "dupa 15 iunie", cind este programat turul 2 al alegerilor locale. Spatii in unitatile scolare oricum nu prea sint, Scolile 1, 8 sau 7 fiind singurele mai mari, care i-ar putea cuprinde si pe prescolari. In cautarea de locuri pentru grupe de gradinita, conducerea Inspectoratului Scolar s-a lovit si de o alta problema: majoritatea spatiilor nefolosite din scoli sint deja inchiriate, in multe cazuri chiar pentru universitati. "Daca spatiile sint pentru invatamint preuniversitar, atunci sa fie folosite pentru invatamint preuniversitar", spun oficialii ISJ, cu toate ca aceste inchirieri aduc sute de mii de euro scolilor. "Sintem pusi in situatia de a gasi solutii, pentru ca atunci cind trebuia, cu 3-4 ani in urma, nu s-a prognozat populatia prescolara la nivelul municipiului si nici nu s-au facut investitii cu prioritate pentru gradinitele din Focsani si mediul rural. Acum trebuie sa gasim solutii pe termen scurt, ce tin si de improvizatii, pentru a accepta intr-o masura cit mai mare solicitarile parintilor", a afirmat inspectorul scolar general Iordache Bostan. (Camelia STANILA)


foto

CASETA:


Solutie: Extinderea Scolii nr. 3, gradinita provizorie


Cum spatiile din scoli sint in numar redus, solutia la indemina gasita de ISJ este finalizarea extinderii de la Scoala nr. 3, cu toate ca inspectorul general Iordache Bostan vedea acolo un sediu pentru Liceul de Arte. Aici sint disponibile 12 sali de clasa, care ar cuprinde peste 200 de copii. Insuficient. Chiar si asa, finalizarea cladirii ar fi o gura de aer pentru responsabilii din invatamint. Insa mai este nevoie de 2,2 milioane de lei pentru terminarea finisajelor interioare. De fapt, si responsabilii din ISJ recunosc ca aceasta este o solutie provizorie. Acestia au in vedere ca spatiile sa fie finisate pentru scolari, pentru ca apoi sa nu fie nevoie de alte lucrari. "Trebuie sa gasim un compromis si la ASP, altfel nu se poate ca unele sali de clasa sa fie date in folosinta pentru gradinite, conditiile fiind altele pentru prescolari", spune inspectorul general. Acesta considera ca s-a gresit pentru ca investitiile nu au demarat cu ridicarea de noi localuri pentru gradinite sau extinderea celor existente. Pentru anul scolar 2008-2009 nu se intrevad noi spatii, in afara de extinderea Gradinitei nr. 7 de la Autogara.


Noile gradinite, demarate cel mai devreme in septembrie


Cele doua noi cladiri pentru prescolari, promise de ani buni in Focsani pe str. Alexandru Golescu si in cartierul ANL de pe Brailei, abia au primit avizele de la Ministerul Educatiei. Astfel, municipalitatea trebuie sa finalizeze proiectarea, realizata in proportie de 80%, iar apoi va fi licitata executia "Intr-o luna de zile, Primaria ar trebui sa termine proiectarea. Studiul de fezabilitate e terminat 80%, nu prea s-a venit cu recomandari, astfel ca nu are de ce sa se intirzie. Dupa licitatie, executia ar putea incepe cel mai devreme in septembrie. Atunci trebuie sa venim si noi cu suport, sa asiguram fondurile de la Minister. Fiecare unitate va avea 8 grupe si program prelungit", spune Costel Militaru, responsabil cu investitiile in cadrul ISJ. In Focsani mai sint prevazute doua gradinite, una noua in zona Caminului de Batrini, si o extindere a Gradinitei nr 15 de pe str. Birsei, ambele cu program prelungit. Acestea vor fi insa realizate cu fonduri europene, iar procedura este mai greoaie. "Noi avem toata documentatia solicitata la Minister, dar mai dureaza. Este nevoie de protocoale la nivel de Guvern, iar acesta va suferi modificari dupa alegeri", recunoaste Costel Militaru. Oficialii din invatamint s-au gindit si la mansardarea unor unitati de invatamint prescolar, insa se tem ca o asemenea solutie nu ar fi pe placul parintilor. Constructiile ar trebui sa fie solide, in primul rind, pentru a suporta astfel de lucrari. (Camelia STANILA)


Criza incepe si in mediul rural


Desi intr-o mai mica masura, criza locurilor la gradinite a inceput sa se observe si in mediul rural, indeosebi in comunitatile de romi, unde natalitatea este in crestere si unde reprezentantii invatamintului se chinuie sa-i aduca pe micuti la gradinita si scoala. La Argea, comuna Ploscuteni, prescolarii sint in numar mult mai mare decit locurile existente, peste 50 neputind fi cuprinsi. O explozie a populatiei scolare s-a observat si la Slobozia-Bradului. In rural, insa, au mai fost demarate reabilitari si extinderi de gradinite, iar unele obiective noi au si fost receptionate. Sase gradinite noi au fost terminate la Vulturu, Cimpineanca, Timboiesti, Chiojdeni, Costisa- Homocea, Coroteni- Slobozia Bradului, in timp ce alte trei unitati la Tulburea "" Chiojdeni, Ruginesti si Nistoresti au fost finalizate doar la interior, fiind necesare sume suplimentare pentru receptia lor. Potrivit situatiei intocmite de ISJ pentru Ministerul Educatiei, in executie mai exista 9 locatii care au fost reabilitate, in timp ce alte 23 sint in curs de executie, cu posibilitatea de a fi terminate pina la inceperea noului an scolar. Majoritatea lucrarilor incepute sint de reabilitare, insa pe lista de investitii exista si 6 obiective noi, la Spulber, Sindrilari- Reghiu, Valea Sarii, Jitia, Magura si Cerbu"" Jitia. Pentru finalizarea acestor lucrari este insa nevoie de noi sume de la Minister, care se ridica la sute de mii lei, pentru majoritatea unitilor.


Bostan: "Ma autoinvit la Consiliile Locale"


Inspectorul general Iordache Bostan spune ca problema cuprinderii prescolarilor la gradinite trebuie sa fie prioritara pentru toate comunitatile vrincene. Astfel, seful ISJ s-a gindit sa se autoinvite la primele sedinte de Consiliu Local, pentru a aborda probleme ale invatamintului cu alesii locali. "Trebuie sa conturam anumite solutii si sa le inaintam primarilor. Mi-am propus sa transmit primarilor, indiferent de culoare politica, sa ma invite la primele sedinte de CL, de fapt ma autoinvit la a doua sau a treia sedinta de consiliu, pentru a urmari aceste probleme legate de invatamint. Trebuie sa avem cit mai repede toate datele necesare, in special legate de spatiile pentru prescolari, pentru a face demersuri la Minister", a precizat Bostan.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 3 ore, 29 minute, 55 secunde
Iata ca experienta domnului Bacinschi a vorbit din nou si tot vorbeste de 8 ani de zile. Cam in primavara urmatoare cel tarziu prevad ca va vorbi experienta si in ceea ce priiveste asfaltarile citeste integral
, acum 739393 zile, 3 ore, 29 minute, 55 secunde
Noi, liberalii care am pierdut CJ, din cauza lui Vraciu ,cat si primaria Focsani ,cu cine sa votam? In calculul de ieri cu voturile ne-ai inclus si pe noi.Esti sigur ca merita sa votam cu PD-ul? Un citeste integral
, acum 739393 zile, 3 ore, 29 minute, 55 secunde
Eu zic ca merita pentru ca si voi luati parte la hotarari cu 4 consilieri. Asta pentru voi este un mijloc de control pentru ca oricand cand nu va convine ceva puteti vota impotriva. Sunt totusi numai citeste integral
, acum 739393 zile, 3 ore, 29 minute, 55 secunde
Conferinta de presa a lui Pinalti la Focsani poate fi urmarita pe trasculescu.ro. E supertare, merita urmarita pentru a intelege ce inseamna un primar adevarat in comparatie cu o marioneta ca citeste integral
, acum 739393 zile, 3 ore, 29 minute, 55 secunde
Nu uitati, va rog, ca actualul inspector, reprezentant al PNL, nu a reusit sa finalizeze mai nimic din toate proiectele incepute. Solutia cu extinderea scolii 3 nu e viabila, fiindca pentru cei mici e citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.