Educație

Martirii de la Niculitel

Valentin Muscă
4 iun 2008 944 vizualizări
Astazi crestinii ortodocsi ii pomesc pe cei 4 martiri de la Niculitel, Zoticos, Atalos, Camasis si Filipos. Acestia fac parte dintr-un grup de 32 de crestini ucisi de vizigoti dupa ce crestinismul fusese decretat de Constantin Cel Mare, in 313, religie libera in Imperiul Roman.

Moastele celor patru martiri au fost descoperite tirziu, in anii 70, dupa inundatiile care au avut loc in Romania acelor ani. Ascunse de crestini intr-o cripta, acestea au stat 14 secole departe de ochii lumii si au iesit la lumina intr-un moment in care in Romania regimul comunist incepuse a doua persecutie ideologica. De data aceasta vrind sa introduca in spatiul romanesc "revolutia culturala chineza", ceea ce a dus in citiva ani la dezvoltarea faraonicului cult al personalitatii. Pentru ca ne aflam intr-o epoca in care religia era tinuta sub obroc, multi ani descoperirea moastelor au fost tinuta departe de quasi secreta, apoi au fost mutate la Manastirea Cocos din judetul Tulcea. Dupa 1989 la Niculitel, locul unde se mai gaseste bazilcia subterana care a pastrat moastele celor patru sfinti, a fost reluat pelerinajul, moastele fiind aduse de la Manastirea Cocos, pe 4 iunie, intr-o procesiune care aminteste de secolele trecute, acestea fiind transportate cu caruta pe un traseu de peste 20 de km. (V. MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.