Educație

Printul Nicolae a curatat malul Siretului alaturi de elevi

Ana-Maria Cantia
4 iun 2008 1444 vizualizări
Tinerii voluntari si profesori din Adjud au strins ieri, in doua ore, 3 tone de gunoaie de pe malul Siretului u voluntarii se intilnesc astazi la Marasesti pentru a curata malul Siretului, la barajul Calimanesti

Elevii si profesori de la cele doua licee din Adjud, ajutati de Printul Nicolae, nepotul regelui Mihai I, au participat ieri la un interesant proiect de curatire a albiei Siretului, pe raza Adjudului. Timp de peste doua ore, cei 75 de voluntari au adunat circa 3 tone de deseuri in cadrul campaniei "Verde003", care a cuprins mai multe orase din tara. Si pentru a da un plus de noblete muncii de stringere a gunoaielor, tinerilor li s-a mai alaturat si nepotul regelui Mihai, Printul Nicolae, dar si realizatorul tv Catalin Stefanescu. "Ajut la curatirea albiei pentru ca mi se pare normal sa traim intr-un mediu curat, iar initiativa mi se pare de laudat", a precizat nepotul Majestatii Sale Regele Mihai I, Excelenta Sa Nicolae, care ii va insoti si pe elevii din orasul Marasesti aastazi, la o actiune ecologica similara. Desi a fost pentru prima data prezent la acest proiect, Printul Nicolae a strins gunoaie cot la cot cu elevii, fiind admirat de cei prezenti. In proiectul de la Adjud au fost implicati elevi de la cele doua licee din oras, "Emil Botta" si "Gh. Bals". Copiii au fost sustinuti de profesorii Dana Diaconu si Camelia Ciobanu", dar si de Nicoleta Enache, inspector de specialitate pe probleme de mediu in cadrul Primariei Adjud.


Putine gunoaie"¦


Imbracati in tricouri cu insemnele campaniei, dotati cu manusi si saci, elevii s-au pus pe treaba"¦ insa nu prea au gasit atitea gunoaie pe cit sperau. Adolescentii si-au aratat regretul ca nu li s-au indicat zone de pe marginea Siretului mai murdare, pe care sa le ecologizeze. "Administratiile locale nu inteleg ca trebuie sa profite cit mai mult de aceste forte de munca si sa ne indice zonele cele mai murdare. Incercam sa ne facem loc intr-o «regula», «traditie» de a arunca gunoaiele in apa. Ne intereseaza sa instruim generatii care sa faca asta pe mai departe", a spus Alin Uhlmann Userio de la organizatia "Tasuleasa social" din Bistrita, unul dintre partenerii campaniei. Reprezentantii primariei locale s-au laudat insa ca pe toata intinderea Siretului din dreptul municipiului Adjud nu exista locuri murdare. "Ceea ce s-a intimplat azi, aici, a fost o experienta frumoasa pe care vrem sa o repetam. Am fost placut surprinsi ca nu am gasit gunoaie, dar si de faptul ca elevii nostrii au fost foarte receptivi si au vrut sa vina in numar cit mai mare, drept pentru care vom face o actiune similara in oras", ne-a declarat Dana Diaconu, profesor la Liceul "Emil Botta" din Adjud. Desi au muncit mult, tinerii au stiut sa inteleaga ceea ce era mai important, ca nu au decit de invatat din astfel de actiuni de voluntariat. "A fost greu, dar frumos, am avut foarte multe de invatat despre ceea ce trebuie sa insemne pentru fiecare mediul in care traim", ne-a spus Alina Ciubotaru de la Grupul Scolar "Gh. Bals", care a participat sI la o instruire pe teme ecologice in tabara de la Tasuleasa, alaturi de sute de voluntari din tara. La prinz, elevii au primit cite doua sandwich-uri si urmau sa fie spectatori la un concert oferit de Trupa nr. 13, care este si partener al proiectului. Concertul nu s-a mai tinut insa, elevii fiind invitati sa participe la spectacolul de astazi, de la Marasesti. Volunarii se vor intilni pe la orele 9.00, la Barajul Calimanesti si vor stringe gunoaiele aruncate in zona.


"Verde003" curata 450 km de albie


Proiectul intitulat "Verde 003", lansat in anul 2007, dureaza trei ani si este la cea de-a doua etapa. Proiectul a luat in custodie pentru trei ani cursul riului Dorna de la izvoare pina la varsarea in Bistrita si apoi in Siret, ajungind pina la Dunare. Daca in 2007 voluntarii impreuna cu presedintele Traian Basescu, vedete si jurnalisti au reimpadurit un versant defrisat din Muntii Calimani, in 2008 se deruleaza actiuni de ecologizare a malurilor riurilor. Actiunea de pe Siret se va sfirsi pe 5 iunie la Galati, cind se serbeaza si Ziua Internationala a Mediului, in prezenta ministrului Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi. Proiectul a luat nastere si se deruleaza prin munca celor de la "Tasuleasa social", Asociatia "Mai mult verde", patronata de Principesa Margareta, dar si de compania Coca Cola HB Romania, si in parteneriat cu KissFM si SMURD. "Proiectul numara peste 1.700 de voluntari din noua orase. Ne-am propus sa curatam aproximativ 450 de Km de albie de riu", ne-a declarat Laura Sgarcitu, specialist in comunicare pe probleme comunitare la Coca Cola. Parteneri de nadejde in educarea voluntarilor au fost si medicii de la SMURD, care i-au invatat pe elevi tehnici de prim-ajutor si nu numai. Verde003 are si un spatiu de intilnire virtual - www.verde003.ro. (Ana-Maria CANTIA)


Recorduri ale Caravanei Verde003:

7 zile. 7 orase (Vatra Dornei, Bicaz, Piatra-Neamt, Bacau, Adjud, Marasesti si Galati) aflate pe traseul celei mai ample actiuni din Romania de curatare a apelor.

65 de licee.

128 de lideri recrutati.

600 de voluntari inscrisi on-line.

450 de kilometri parcursi.

1050 de voluntari inscrisi la fata locului, in timpul actiunii de recrutare. 1700 de voluntari care au demonstrat ca voluntariatul in Romania nu este o utopie, ci un fenomen realizabil.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 17 ore, 53 secunde
Intreb si eu; CEI DE LA MEDIU CE FAC ????? Sper ca nu ....politica.........................
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.