Educație

Aer de vacanta in multe scoli

Camelia Stănilă
2 iun 2008 1183 vizualizări
Desi pina la finele acestui an scolar mai sint doua saptamini de scoala, in multe unitati de invatamint a batut un aer de vacanta inca de saptamina trecuta.

Elevii vor lua vacanta abia pe 13 iunie, insa recapitularile din aceasta perioada nu prea se mai fac

Indeosebi elevii din clasele terminale sint cei vazuti mai rar pe la cursuri, desi profesorii ar trebui sa-i consilieze pe liceeni in privinta bacalaureatului si sa mai elimine din lacunele acumulate in ultimii patru ani. Tinerii sint fie mai preocupati de banchet, fie prefera sa invete acasa sau la medidatii, profesorii fiind destul de ocupati in aceasta perioada. Doar cei cu o situatie mai dificila la invatatura participa la cursuri, pentru a-si redresa mediile si a scapa de corigente. Mai putin lipsesc elevii de a VIII-a, care oricum ar trebui sa se sfatuiasca cu profesorii si parintii cu privire la optiunile pentru admiterea la liceu. Inspectorul general Iordache Bostan recunoaste ca in ultima vreme a fost asaltat de solicitari pentru excursii si spune ca este anormal ca ultimele saptamini de scoala sa nu fie exploatate, odata ce ele sint trecute in calendarul anului scolar. "Am primit foarte multe cereri pentru excursii, mi se par cam multe la nivel de judet. Nu stiam ca o sa se intimple asa, dar am apucat sa aprob unele si acum nu puteam sa refuz. Anul viitor ar trebui niste criterii pentru aprobarea lor. Si excursiile sint bune, insa si orele trebuie facute pina in ultima zi", spune seful Inspectoratului Scolar. Pe de alta parte, acesta ii intelege pe elevii care se pregatesc de bacalaureat, considerind ca poate Ministerul Educatiei ar trebui sa aiba in vedere aceasta tendinta de pregatire in particular inaintea examenului de maturitate. "Ar trebui sa fie o tema de meditatie, poate practic e mai bine ca elevii sa aiba ultimele doua saptamini libere prin calendar", adauga Iordache Bostan. Inspectorul general spune ca va atrage atentia directorilor asupra prezentei la ore in ultimele saptamini de scoala, la sedinta de lucru ce va avea loc miine, incepind cu orele 9.00. Intrunirea a fost convocata pentru a pregati examenul de bacalaureat, dar si examenul de titularizare din luna iulie. (Camelia STANILA)


Corigentele se dau in august si septembrie


Elevii care nu vor reusi sa isi incheie situatia scolara pina la 13 iunie vor sustine examene de corigenta in vara. Cei din clasele terminale vor rata insa prima etapa a examenului de bacalaureat sau a admiterii la liceu. Clasele a VIII-a vor sustine corigentele in 28-29 august, in timp ce clasele terminale de liceu, clasa a X-a SAM si anul de completare au programate reexaminarile intre 11-13 august. Celelate clase din invatamintul primar, gimnazial, liceal si profesional, in afara celor terminale, vor sustine corigentele in sesiunea generala din perioada 1-5 septembrie. (C. S.)



Noul an scolar aduce modificari minore


Anul scolar 2008-2009 va avea 35 de saptamini de cursuri, potrivit proiectului intocmit de Ministerului Educatiei, incepind cu 15 septembrie. Structura anului scolar nu va aduce modificari semnificative, insa clasa a VIII-a nu va mai termina scoala cu o saptamina mai devreme, avind in vedere ca elevii nu mai au examene in vara, accederea la liceu facindu-se pe baza tezelor unice. Pentru clasele a IX-a si a X-a de la scoala de arte si meserii, pentru clasa a XII-a de liceu - filiera tehnologica, ruta directa de calificare si pentru clasa a XIII-a de liceu - filiera tehnologica, ruta progresiva, durata cursurilor este de 36 de saptamini, insumind 177 de zile lucratoare. Ultima saptamina este insa prevazuta pentru instruire practica. Pentru clasa a XI-a - anul de completare, pentru clasa a XI-a de liceu filiera tehnologica, ruta directa de calificare si pentru clasa a XII-a de liceu - filiera tehnologica, ruta progresiva, durata cursurilor este de 37 de saptamini, insumind 182 de zile. Pentru aceste clase, in perioada 15-26 iunie 2009 se efectueaza stagii de pregatire practica. In situatii deosebite, bine fundamentate, structura anului scolar se poate modifica cu acordul Inspectoratului Scolar. Proiectul MECT stabileste si faptul ca tezele de pe semestrul I al anului scolar 2008-2009 se sustin, de regula, pina la data de

19 decembrie 2008, iar pe semestrul II pina la 15 mai 2009. (C. STANILA)


Semestrul I

- Cursuri: luni, 15 septembrie 2008 - vineri, 19 decembrie 2008

- 7 octombrie - 2 noiembrie 2008, clasele din invatamintul primar si grupele din invatamintul prescolar sint in vacanta.

- Vacanta: simbata, 20 decembrie 2008 - duminica, 4 ianuarie 2009

- Cursuri: luni, 5 ianuarie 2009 - vineri, 30 ianuarie 2009

- Vacanta intersemestriala: simbata, 31 ianuarie 2009 - duminica, 8 februarie 2009


Semestrul al II-lea

- Cursuri: luni, 9 februarie 2009 - vineri, 10 aprilie 2009

- Vacanta: simbata, 11 aprilie 2009 - luni, 20 aprilie 2009

- Cursuri: marti, 21 aprilie 2009 - vineri, 12 iunie 2009

- Vacanta de vara: simbata, 13 iunie 2009 - duminica, 13 septembrie 2009


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.