Educație

Liceul Gh. Bals Adjud si-a omagiat patronul spiritual

Ana-Maria Cantia
31 mai 2008 2046 vizualizări
Nepotul inginerului Gh. Bals a fost alaturi de elevi si profesori Prima editie a zilelor Grupului Scolar Gh. Bals din Adjud s-a dorit una deosebita, astfel ca sarbatoarea a avut loc alaturi de membrii familiei celui care a dat de doi ani numele institutiei scolare

Elevii si dascalii s-au bucurat sa il cunoasca pe nepotul inginerului adjudean, Ion Bals, de asemenea inginer. Acesta a venit special de la Geneva pentru a aduce un strop de multumire si totodata de bucurie celor care s-au gindit sa il omagiese atit de frumos pe bunicul sau. "Numele se potriveste liceului tocmai prin aria larga de specialitati pe care o abordeaza. Scoala e deschisa universalitatii tocmai ca spiritul lui", a spus celor prezenti Ion Bals. Nepotul lui Gheorghe Bals le-a mai spus adjudenilor ca bunicul lui a fost primul roman care a construit locuinte pentru saraci, dar si primul care a facut o fabrica de sticla. Potrivit invitatilor, liceul din Adjud este prima institutie din Moldova care a luat numele inginerului. Gh. Bals s-a nascut in aprilie 1868 la Adjud si si-a dedicat viata ingineriei, pe care areusit sa o transmita tuturor celor interesati sa progreseze in domeniu. El a proiectat spitalul "Filantropia", o parte din Spitalul Militar, o aripa a "Institutului Cantacuzino", un depozit pentru Crucea Rosie, Biblioteca si depozitul de carti ale Academiei Romane. A mai participat, impreuna cu Anghel Saligny, la proiectarea si construirea podului de la Cernavoda si a Portului Constanta. Pe linga inginerie, Gh. Bals a mai ramas si in istoria medicinii ca "parintele" antibioticoterapiei stiintifice in tara noastra, fiind considerat totodata ilustru intemeietor al scolii moderne romanesti de bacteorologie clinica. Intr-un cuvint, un om universal care a lasat amprente posteritatii in domeniile in care a activat. Tocmai de aceea numele lui pe emblema liceului din Adjud e in sine un eveniment. "Avem sentimentul ca s-a produs un nou inceput si speram ca experienta primei editii a manifestarii sa se reflecte in cea de-a doua", a spus Mariana Birla, directorul Grupului Scolar "Gh. Bals". La intilnire au participat insa destul de putini elevi si profesori, si din cauza spatiului cam mic in care s-a petrecut evenimentul. Dintre invitati au facut insa parte cadre de specialitate de la Bucuresti, dar si autoritati locale, alaturi de subprefectul Ion Oprea si Puiu Siru Usturoi, directorul Directiei pentru Cultura. Desi erau asteptati, inspectorul general Iordache Bostan si primarul Constantin Armencea nu au raspuns invitatiei. (Ana-Maria BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.