Educație

Iustin Martirul si Filosoful

Valentin Muscă
31 mai 2008 749 vizualizări
Este primul mare teolog si filosof crestin si a fost martirizat în timpului împatratului Marc Aureliu Crestinii catolici si ortodocsi din toata lumea îl pomesc duminica, 1 iunie, pe Iustin Martirul, primul mare filosof al lumii antice devenit crestin.

Grec de neam, Iustin Martirul este deschizator de drumuri in domeniul teologiei, mai precis al apologeticii crestine. Scrierile sale sint demonstratii logice despre doctrina noi religii "" crestinismul - si argumente prin care crestinii puteau justifica credinta lor in fata celorlalte religii, dar si a autoritatilor romane, care gasisera in crestini victime ideale. Justin Martirul a trait intre 114 si 165, intr-o perioada in care religia crestina intrase deja in dizgratia conducerii Imperiului Roman, iar crestinii umpleau stadioanele cu trupurile lor, la spectacolele singeroase oferite de autoritati, multimilor. Paradoxal, Iustin Martirul a fost contemporan cu cel mai inteligent imparat roman din toate timpurile, stoicul Marc Aureliu (161-180). Nascut intr-o familie aleasa, Iustin a beneficiat de o educatie pe masura si este celebru prin cele doua apologii trimise imparatilor romani Antonius Pius si fiului sau Marc Aureliu. Pentru a apara crestininismul de acuzele imaginare ale celor care vedeau in crestinism o religie anarhica, Iustin Martirul merge in capitala lumii greco-romane, Roma. Pentru convingerile sale si fervoarea pe care o manifesta in apararea religiei crestine, in anul 165 este martirizat, la un secol dupa ce in acelasi loc fusesera ucisi pentru Hristos, Apostolii Petru si Pavel. Citite astazi, la 18 secole distanta, apologiile Sfintului Iustin Martirul sint actuale si pot servi ca argument tuturor celor care colporteaza fel de fel de acuzatii la adresa crestinismului. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.