Educație

Bostan ar vrea Ministru ales ca si Patriarhul

Camelia Stănilă
27 mai 2008 1182 vizualizări
Seful Inspectoratului Scolar recunoaste implicarea politicului in scoala de la virful invatamintului Inspectorul general Iordache Bostan si-a aratat iarasi nemultumirea ca minorii sint folositi in campania electorala, fiind vazuti frecvent pe strazi cu stegulete si tricouri purtind insemnele unui anumit partid.

Seful scolilor se arata neputincios in aceasta problema, considerind ca este nevoie de o lege care sa oblige partidele sa nu mai angajeze in campanii copii sub 18 ani. "Copiii n-ar trebui atrasi, insa adesea ii vedem ca marsaluiesc prin oras sau comune", spune Bostan. In acest context, seful Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) recunoaste si implicarea politicului in sistemul de invatamint, chiar de la virf, prin numirea ministrului Educatiei dupa fiecare alegeri generale. Mai mult, acesta sustine ca si-ar dori un ministru ales ca si Patriarhul, pe alte criterii decit cele politice. "Parerea mea personala e ca dupa Revolutie invatamintul a fost intotdeauna implicat in campanie, in mod indirect. Odata numit Ministrul, aceasta schimbarea se transmite mai jos, la nivelul inspectoratelor, apoi si la directorii de scoli. Si cred ca acest lucru s-ar evita daca ministrul Educatiei nu ar fi numit politic. Nu stiu care ar fi solutia, poate sa fie numit ca si Patriarhul, pe o perioada mai lunga. Biserica este mai stabila din acest punct de vedere. Desi spre supararea unora si Biserica a inceput sa se implice in politica, preotii putind candida pentru functia de consilier. Poate ca Biserica si scoala ar fi bine sa nu fie implicata in politica", sustine Iordache Bostan, recunoscind indirect ca situatia descrisa este valabila si pentru numirile din Vrancea, indiferent de nivelul lor. Seful ISJ a precizat ca va aborda din nou aceasta problema la sedinta cu directorii, convocata pentru marti 3 iunie. (Camelia STANILA)


Memorii... de campanie

Daca tot sintem intr-o perioada de mare efervescenta, seful invatamintului s-a pus si pe scris. Si nu orice, ci amintiri... de campanie. Bostan si-a inceput "memoriile" cu campania agricola de pe vremea cind era elev sau tinar profesor. "Era in anul 1962, iunie. Eram in clasa a IV-a la Scoala Valeni, comuna Ruginesti. Mare bucurie cind dna invatatoare ne-a anuntat ca nu mai invatam, pentru ca incepe campania de primavara. Bucuria a durat putin, pina cind am ajuns la un lan de griu plin cu neghina si presedintele CAP-ului s-a rastit la dna invatatoare"¦ Era in anul 1974, in 15 septembrie. Eram in primul an de profesorat, la Scoala Fitionesti. Asteptam cu mare bucurie ziua in care credeam ca voi sustine prima lectie. Dar la care s-a anuntat ca 4 saptamini nu se vor tine cursuri pentru ca participam la campania de cules de struguri", a citit din rindurile scrise Iordache Bostan. Seful ISJ ajunge cu memoriile pina la campania electorala din 2008, cea care l-a si inspirat, dupa cum a recunoscut. Bostan spune ca va continua sa scrie si din experientele de inspector general, iar in acest sens si-a incheiat memoriile cu anul...2026. (C. S.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739397 zile, 2 ore, 51 minute, 14 secunde
Asta chiar nu-si da seama ca mai are o saptamana?
, acum 739397 zile, 2 ore, 51 minute, 14 secunde
Mai, nenea, dovlecel! Daca parintii sunt de acord ca fiii lor sa ii ajute in campanie, mata ce ai impotriva? Lasa-i dom'le ca asa invata ce este politica si vom avea oameni mai bine pregatiti cand vor citeste integral
, acum 739397 zile, 2 ore, 51 minute, 14 secunde
Interesanta ideea domnului Bostan :)) Am putea continua rationamentul: inspectorii generali in roluri de "Episcopi judeteni" s.a.m.d. Conform regulilor clerice, orice "miscare" in sistem se face citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.