Educație

Terenurile scolilor, mina de aur in Adjud

Camelia Stănilă
26 mai 2008 3420 vizualizări
Consilierii adjudeni au aprobat ca banii din inchirierea spatiilor scolilor sa ajunga la primarie u terenul de 1.900 mp al Scolii "Angela Gheorghiu" este principala miza, veniturile din chirii putind ajunge la sute de euro lunar u 300 mp patrati au ajuns pe mina cumnatului lui Sorin Trif, fost consilier PD-L, coleg de partid cu directorul scolii u hotarirea a trecut fara probleme de votul consilierilor u desi seful ISJ este adjudean, institutia a replicat abia dupa aprobarea hotaririi, blocind punerea ei in aplicare u primarul Armencea motiveaza ca banii vor ajunge la toate scolile in mod egal, insa inchirierea spatiilor din buricul tirgului poate fi o buna moneda de schimb

Primarul Adjudului, Constantin Armencea, incearca un precedent periculos cu spatiile detinute de scoli, ce ar putea fi inchiriate pe bani buni. La initiativa edilului sef, consilierii locali au aprobat ca institutiile de invatamint sa nu mai incaseze nici un leut din chirii, pentru ca acesti bani sa intre in visteria Consiliului Local. Sub pretextul impartirii banilor in mod egal si invocind Legea finantelor publice locale, Armencea a reusit sa-i convinga pe consilieri sa voteze favorabil hotarirea ce i-ar putea aduce un mai mare control asupra spatiilor bine plasate din oras. Suprematia se vrea nu pe bani, asa cum s-ar putea crede la o prima vedere, ci pe terenuri. Cea care face cu ochiul este suprafata de 1.900 mp detinuta de Scoala "Angela Gheorghiu", ce se afla intr-o zona cu vad, rivnita de afaceristi locali. De mentionat faptul ca unitatea este pozitionata la intersectia dintre drumul E 85, care birfurca drumul catre Bacau si Onesti.


Afacere cu piese auto, pe terenul Scolii


Consiliul de Administratie al scolii detine trei contracte de inchiriere care aduc in visteria unitatii 1.500 de lei lunar. 300 metri patrati, inchiriati contra sumei de 1.100 de lei lunar, au ajuns pe mina omului de afaceri Gica Gurbelea, cumnatul fostului consilier PD-L Sorin Trif, actualmente membru PNL ca si directorul scolii, Virgil Gheorghiu. Managerul spune ca spatiul a fost inchiriat colegului de partid deoarece al doilea competitor s-a retras inainte licitatie. Pe acest teren s-a construit un magazin de piese auto. Spatiile detinute de scoli sint in administrarea Primariei, iar din moment ce banii din chirii nu mai ajung la scoli ca venituri extrabugetare exista riscul ca directorii sa nu mai aiba nici un control asupra destinatiei lor. Iar preturile percepute de administratorii acestor terenuri, ce pot fi doar inchiriate potrivit legii, ar putea atinge sume considerabile. Directorul Virgil Gheorghiu, si el fost consilier PD-L, nu crede ca la mijloc ar fi vorba de afaceri ascunse. Insa acesta nu a avut nici un cuvint de spus in adoptarea hotaririi de CL, fiindu-i retrasa functia de consilier cu doar 10 minute inainte de supunerea la vot a redirectionarii banilor scolilor. "Mi se pare anormala aceasta hotarire. Legea spune ca beneficiarii sint unitatile scolare de pe teritoriul carora se inchiriaza spatiile. Noi am folosit terenul in conformitate cu legile invatamintului", ne-a declarat directorul Virgil Gheorghiu.


Consilierilor li s-a inchis gura cu legea


Consilierii locali au luat de buna motivatia primarului, cum ca e obligat de Legea 273/2006 sa initieze un asemenea proiect de hotarire, insa nici unul nu a cerut sa li se explice prevederile legale. Printre cei care au votat se numara si profesorul Lascar Stan de la Liceul "Emil Botta" si Lenuta Andronic de la Grupul Scolar Agricol "Gh. Bals", ambii PSD-isti. Acest lucru nu a stirnit nemultumirea directorilor de scoli, mai ales ca se stie ca nimeni nu se poate plinge ca nu ar fi gasit sprijin la primar, pentru solicitarile avute in interesul invatamintului. In aceste conditii, Armencea a profitat pentru a dispune cum vrea si de putinii bani adunati de scoli. "Noi nu vrem decit sa respectam un principiu de drept care spune clar ca nici un neproprietar nu poate dispune de bunuri", ne-a declarat Stefania Saradici, secretarul Primariei. Reprezentantii CL au invocat Legea Finantelor publice locale care spune la art. 28 ca "Sumele incasate din concesionarea sau din inchirierea unor bunuri apartinind domeniului public sau privat al unitatilor administrativ-teritoriale constituie venituri ale bugetelor locale". Aceeasi lege care spune la art. 68 ca "Veniturile proprii ale institutiilor publice ("¦) se incaseaza, se administreaza, se utilizeaza si se contabilizeaza de catre acestea".


Inspectoratul Scolar a blocat hotarirea


Desi seful Inspectoratului Scolar este adjudean, institutia a reactionat la hotarirea CL Adjud abia cu putin timp inainte de a intra in vigoare. ISJ a blocat punerea in aplicare a deciziei, aducind in discutie Ordinul 3320/1996 si Ordonanta 184/2001 de modificare a legii invatamintului, care reglementeaza gestionarea spatiilor scolilor. "Veniturile realizate din inchirierea spatiilor si mijloacelor de invatamint se depun in mod obligatoriu in conturi de venituri ale unitatilor de invatamint", se arata la articolul 18 al Ordinului 3320/1996, ca la art. 20 sa se completeze cu "Veniturile realizate din activitatea de inchiriere a bunurilor de invatamint ramin la dispozitia unitatilor de invatamint care au inchiriat spatiile si vor fi folosite ("¦) pentru acoperirea cheltuielilor curente si achizitionarea de mijloace de invatamint". Desi de la acest ordin s-a reglementat faptul ca patrimoniul scolilor este trecut in administrarea consiliilor locale, OUG 184/2001 de modificarea si completarea Legii invatamintului intareste la Articolul 167 ca "Unitatile de invatamint pot obtine venituri proprii realizate, in conditiile legii, din: activitatea de productie (ateliere-scoala, ferme agricole etc.), prestari de servicii, taxe de la persoane fizice si juridice, venituri din inchirieri de spatii, donatii, sponsorizari si alte venituri realizate din activitatea de invatamint, activitati cultural-educative, ale internatelor si cantinelor pentru prescolari si elevi. Veniturile astfel realizate vor fi utilizate exclusiv de catre aceste unitati."


Bani putini, dar folositori


Directorii de scoli, desi nu au fost sustinuti in CL Adjud nici de colegii de breasla, spun ca banii din venituri extrabugetare nu sint multi, insa acopera cheltuieli absolut necesare. "Am facut paturi din banii de chirii, am cumparat lenjerie. Eu am in intretinere un camin. String chiria pe zece luni si incerc sa fac ceva pentru intretinerea acestuia. Eu stiu ca aceste contracte se incheie cu administratorul unitatii de invatamint, in speta directorul", ne-a declarat Mariana Birla, director la Grupul Scolar "Gh. Bals" din Adjud, care stringe din chirii 140 lei luna. Asta daca nu punem la socoteala cantina liceului, care poate fi inchiriata pe sume de ordinul miilor de lei pentru diferite evenimente. Directorul Liceului "E. Botta", Petru Dinicu, spune ca acesti bani il ajuta sa plateasca o bursa de merit: "Vad legala HCL cu conditia ca banii sa fie redirectionati ulterior in contul scolilor. Din chirii incasam lunar o suma modica de 100 de lei". Unele scoli ar fi avantajate de decizia CL, avind in vedere ca n-au surse de venit. "Nu avem nimic de inchiriat, deci nu ne afecteaza decizia CL. Daca se va face descentralizare si comunitatea locala va suporta toate cheltuielile nu vad de ce ne-ar afecta o asemenea hotarire", ne-a declarat si Reta Strat, directorul Scolii "Mihail Armencea". (Ana Maria CANTIA, Camelia STANILA)


Armencea: "Vom redistribui banii la toate scolilor"


Primarul Constantin Armencea si-a motivat initiativa printr-o impartire echitabila a banilor la toate scolile. Edilul sef vrea ca toata lumea sa primeasca bani, distribuiti in functie de nevoi, de primarie. Aceasta chiar daca n-au spatii de inchiriat. "Ar fi incorect ca unele scoli sa primeasca bani si altele nu, din venituri extra. Noi vom redirectiona banii catre toate unitatile», ne-a declarat primarul.


Bacinschi nu a reusit sa ia banii scolilor


Fondurile extrabugetare obtinute de scolile focsanene sint ceva mai mari si au facut cu ochiul edililor in urma cu citiva ani. Primarul Decebal Bacinschi nu a concretizat insa initiativa, din aceleasi considerente aduse de ISJ. Cu toate ca invocate se pare ca au fost si cheltuielile mari cu utilitatile pentru aceste spatii inchiriate, care nu pot fi recuperate de autoritatile locale. La ora actuala, nu prea mai exista unitate de invatamint care sa nu aiba spatii date cu chirie, ce aduc scolilor sume de pina la 3.000- 3.500 lei lunar. Cele mai mari sume, intre 150-550 euro lunar, sint atrase prin inchirerea spatiilor pentru universitati, ce le aduc venituri de sute de euro. Si unele firme sint dispuse sa plateasca chirii de 200-300 euro lunar pentru a-si vinde produsele linga unitatile de invatamint, locuri cu mare vad. Salile de sport sint iarasi o sursa importanta de venit pentru scoli, fiind inchiriate cu 60 lei/ ora. Potrivit directorilor, banii abia ajung pentru consumabile si unele reparatii, care nici la ora actuala nu sint finantate suficient de consiliul local si Ministerul Educatiei. (C. S.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 17 ore, 46 minute, 24 secunde
Cu toate ca la SAM Panciu, banii din chirii - circa 800 RON lunar- intra in bugetul scolii, de mai maulte luni de zile domnul inspector - general Bostan nu si-a pus semnatura alaturi de toti cei citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.