Educație

Catolicii sarbatoresc Euharistia

Valentin Muscă
22 mai 2008 1482 vizualizări
Credinciosii catolici sarbatoresc in joia dupa ziua inchinata Sfintei Treimi, Corpul euharistic, numita si Corpus Christi sau Fete-Dieu, adica sarbatoarea lui Dumnezeu sau a Dumnezeirii, daca ar fi sa traducem mot-a-mot.

Credinciosii catolici din Focsani vor organiza duminica o procesiune in jurul bisericii "Sfintii Apostoli"

Sarbatoarea este tipic occidentala si nasterea acesteia este opera spirituala a evlavioaselor credincioase din Evul Mediu, in mod particular cele din Belgia si Olanda. Rolul cel mai important l-a jucat Fericita Iuliana din Mont Cornillon (1193-1258), care a insistat pe linga autoritatile bisericesti sa fie instituita o sarbatoare a Euharistiei. Paradoxal, aceasta sarbatoare a aparut intr-un moment in care impartasirea cu Trupul euharistic al Fiului lui Dumnezeu este rara si in anumite regiuni ale Europei disparuse complet, ba chiar au avut loc lupte cu morti si raniti pentru democratizarea Euharistiei. In acest context, in mediul laic se naste un curent pro-euharistic, in favoarea impartasirii frecvente, dar culmea, cei care se opun sint tocmai slujitorii Bisericii, ierahia. Pentru prima data, aceasta sarbatoare a fost celebrata in 1246. Daca nu reusesc sa se impartaseasca mai des cu Trupul si Singele euharistic, au totusi sansa sa poata admira Euharistia, sub forma hostiei, intr-un cortegiu impresionant care strabate orasele occidentale din secolul XIII pina in zilele noastre, fiind una din cele mai populare procesiuni crestine occidentale. Si credinciosii catolici din Focsani vor organiza o procesiune duminica in jurul bisericii parohiale. (Valentin MUSCA)


Joia Verde


Joia sarbatorii Corpus Christi este numita in popor Joia Verde. In aceasta zi crestinii impodobesc cu ramuri traseul pe unde urmeaza sa treaca procesiunea cu Sfintele Taine cub forma hostiei. Pentru bogatia ornamentelor florale si a culorii predominante este numita Joia Verde, iar dupa trecerea cortegiului cu Sfintele Taine au loc petreceri cimpenesti. (V. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.