Educație

Copiii speciali, lasati deoparte de unii profesori

Camelia Stănilă
22 mai 2008 1112 vizualizări
Iordache Bostan a ajuns ieri la Scoala Gura Calitei, pentru a verifica o sezizare de la o bunica, pe motiv ca nepotelul nu ar fi fost primit la o lectie deschisa u seful ISJ spune ca va trimite si un psiholog in scoala, copilul fiind foarte timid

Un baietel de clasa a II-a de la Scoala Poienile, comuna Gura Calitei, a devenit obiectul unei verificari a sefului Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), dupa ce bunica sa a reclamat ca micutul ar fi fost discriminat. Iordache Bostan s-a deplasat personal la Gura Calitei si din teama ca petitia ajunsa luni la ISJ sa nu aiba iz electoral. Ioana Cosma s-a plins ca unul din nepotii sai, Marian, nu a fost primit la lectia sustinuta cu ocazia unui schimb de experienta pentru step by step, la finele saptaminii trecute. Bostan a descoperit ca invatatoarea Anisoara Vasui i-a spus copilului sa nu vina in acea zi la scoala, insa se pare ca micutul a ajuns pina la urma la lectie datorita altor profesori din scoala. "Am vorbit cu invatatoarea si mi-a explicat ca intentiile sale au fost bune, ca acest copil are o timiditate exagerata si nu a dorit sa-l puna intr-o situatie dificila in fata unor straini, a unor persoane din afara scolii", a declarat inspectorul general, care a mentionat ca initial copilul a inceput sa plinga fara motiv si in prezenta sa. Cu toate acestea, seful ISJ spune ca astfel de atitudini ale dascalilor nu fac bine micutilor, care se simt exclusi. De altfel, la scoala Poienile va fi trimisa si o echipa de control, din care va face parte si un psiholog. "Parerea mea este ca dna invatatoare trebuia sa discute cu bunica, sa-i explice si poate nu se supara, nu vorbea de discriminare. Desi era normal sa pregateasca acest copil pentru lectie, dar daca ii provoca un soc si el nu dorea sa partice sa fie lasat acasa. Sint si alti copii cu cerinte educative speciale care trebuie scosi in lume. Iar lucrul cu ei la orele deschise, chiar daca e mai greoi, cred ca dadea bine. Cind este ora deschisa nu trebuie sa venim doar cu elevi excelenti, trebuie sa participe toti copiii", a adaugat seful ISJ, recunoscind asftfel practicile multor dascali care vor sa "dea bine" la inspectii. Bostan a mentionat ca astfel de practici nu fac cinste invatamintului, considerindu-le o greseala grava a dascalilor. Din pacate, in multe scoli copii care au nevoie de atentie, care sint hiperactivi sau au alte probleme, nu beneficiaza de suficienta atentie din partea cadrelor didactice, care nu sint nici pregatite sa lucreze cu astfel de copii. Si cum unii considera ca acesti copii "speciali" incetinesc clasa si ritmul de lucru, se ajunge de multe ori la marginalizare, exact opusul a ceea ce ar trebui facut. (Camelia STANILA)


CASETA:

"Scolile Gura Calitei merita nota 10"


Cum reclamatia de la Gura Calitei nu s-a dovedit a avea iz electoral, vizita neanuntata a inspectorului general Iordache Bostan s-a lasat si cu verificarea altor aspecte, cum ar fi documentele scolare, masurile de prevenire a violentei, autorizatiile sanitare sau starea grupurilor sanitare. Seful ISJ s-a declarat multumit de conditiile gasite in scolile de pe raza comunei, carora le-a acordat "nota 10" din acest punct de vedere. Daca Scoala I-IV Poienile a fost proaspat reabilitata, fiind data in folosinta in urma cu un an, la Gura Calitei nu exista toate conditiile necesare obtinerii autorizatiei. Bostan spune insa ca grupurile sanitare sint corespunzatoare, iar noul director se preocupa de intocmirea dosarului de autorizare. "Era curatenie exemplara, documentele erau puse la punct, iar atmosfera din clase era vesela, propice lucrului", spune Iordache Bostan despre Scoala Poienile, unde invata 13 copii de clasele I-IV, in regim simultan. Inspectorul general i-a vizitat si pe cei 10 prescolari din localitate, declarindu-se multumit de ceea ce a gasit. Printre aspectele verificate s-a numarat si modul in care sint gestionate produsele din programul "Cornul si laptele". "Pentru ca vine caldura, as dori sa se aduca aceste produse de doua ori pe saptamina cel putin si sa fie depozitate in conditii corespunzatoare. Sa nu ajungem in situatia ca ele sa se consume alterate si sa puna in pericol sanatatea copiilor. La Gura Calitei nu sint insa astfel de probleme", a mai spus Bostan.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.