Educație

Elevii de gimnaziu au scapat de 30% din materia de studiu

Mihaela Beșleagă
19 mai 2008 839 vizualizări
Noile programe scolare revizuite pentru clasele V-VII sint afisate pe site-ul MECT u scolarii vor invata mai putin la matematica, limba romana, limbi moderne, fizica, chimie, istorie si geografie

Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT) a decis sa mai "taie" din materia stufoasa pentru clasele gimnaziale. Astfel, incepind cu anul scolar 2008-2009, elevii din clasele V-VII vor studia cu aproximativ 30% mai putine lectii, la majoritatea disciplinelor. Potrivit programelor scolare revizuite pentru ciclul gimnazial de invatamint, care au fost publicate joi, 15 mai, pe site-ul MECT, de materie redusa vor beneficia doar elevii din clasele V-VII, pentru clasele a VIII-a aceasta raminind aceeasi. Secretarul de stat pentru invatamint preuniversitar Zvetlana Preoteasa a declarat ca cererea de reducere a programei a fost inaintata inca din toamna anului trecut, dorindu-se o reducere a materiei cu pina la 70%. "Nu s-a putut mai mult. Desi cam asta ne dorim, reducerea cu 40% a programei de studiu. Deocamdata am reusit reducerea cu aproximativ 30%. Nu este un procent care sa ne multumeasca, dar atit s-a putut in acest moment. In urmatoarea etapa, adica pina in 2012, sper sa ne atingem obiectivul propus", a declarat Zvetlana Preoteasa, secretar de stat in cadrul MECT. Revizuirea programei scolare a durat mai bine de jumatate de an, la acest proces participind aproximativ 1.259 de profesori din toate specialitatile.


Ce s-a scos din manuale?


MECT a hotarit scoaterea din programa a comunicarii monologate, care se preda la clasa a V-a, cit si notiunile despre dinamica vocabularului. Cit priveste limbile moderne, noua programa va fi axata mai mult pe comunicare in contextul relatiilor de viata ale elevilor, eliminindu-se continuturile gramaticale. Din materia pentru clasa a VI-a s-au scos si patrulaterele, de la geometrie, introducindu-se pentru clasa a VII-a, dar si fractiile ordinare. Si programele la fizica si chimie sint mai "aerisite". Astfel, elevii vor avea parte de mai multe laboratoare si ore practice decit de teorie, iar in clasa a VII-a nu se vor mai studia fenomenele fizice si chimice si purificarea substantelor. Si materiile umaniste, precum istoria si geografia, au suferit modificari. Copiii din clasa a V-a nu vor mai trebui sa invete despre populatii primitive, forme de relief si zonele climatice sau exploatarea resurselor naturale. Ceea ce a ramas neschimbat sint manualele scolare. Profesorii, pe baza noii programe, vor indica elevilor ce sa invete si ce nu. (Mihaela BESLEAGA)


CASETA


Scolarii scapa de "culegerile-povara" din ghiozdane


Elevii nu vor mai fi obligati sa vina la scoala cu ghiozdanele incarcate cu caietele speciale si culegerile cerute de profesori.

Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT) va trimite o adresa catre toate inspectoratele scolare judetene, in care va solicita profesorilor si invatatorilor sa nu le mai ceara copiilor sa vina la scoala cu acest tip de materiale de studiu in ghiozdane. "Copilul trebuie sa lucreze foarte mult in clasa si foarte putin acasa. Aceste culegeri nu au ce cauta acasa, ci la scoala", a spus Zvetlana Preoteasa, secretarul de stat pentru invatamintul preuniversitar. In plus, reprezentantul Ministerului crede ca elevii trebuie sa aiba acasa foarte putine teme de rezolvat si ca o solutie pentru usurarea poverii zilnice a copiilor ar fi amenajarea de dulapuri in scoli, unde acestia sa isi tina cartile. Ghiozdanul pe care il duce zilnic in spate un copil din clasele primare, de 7-11 ani, poate ajunge si la 5 kg, fapt ce conduce, de multe ori, la aparitia precoce a diferitelor afectiuni, cum ar fi deformarea coloanei vertebrale. Conform ultimul raport al Autoritatii de Sanatate Publica, deviatiile de coloana sint situate pe locul doi in lista bolilor de care sufera elevii, dupa afectiunile oculare. (M. BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.