Educație

Paulestii in sarbatoare

Valentin Muscă
17 mai 2008 1336 vizualizări
Scoala din Haulisca va purta numele actritei Leopoldina Balanuta Paulestii Vrancei sint in sarbatoare. Mult anuntata festivitate prilejuita de aniversare a 500 de ani de atestare documentara va avea loc duminica, 18 mai. Numita de organizatori "Ziua comunei Paulesti", sarbatoarea va incepe cu un serviciu religios si va continua cu inaugurarea Caminului Cultural si partea artistica a evenimentului.

Un moment emotionant va fi acordarea numelui cunoscutei actrite Leopoldina Balanuta, Scolii generale din Haulisca. "Pentru ca actrita s-a nascut la Haulisca, scoala ii va purta numele in semn de respect si ca o recunoastere a personalitatii acestei mari artiste a scenei romanesti", ne-a spus prof. Lenuta Bratosin de la Scoala din Haulisca. In aceeasi zi, paulestenii vor putea descoperi monografia "Paulesti -500" (Ed. Terra, Focsani, 2007), scrisa de prof. Stefan Neagu. Partea fizico-geografica a fost redactata de prof. Alexandra Tataru. Monografia este prima lucrare despre localitatea cu nume de Apostol, atestata documentar de Actul Domnesc al lui Bogdan al III-lea (1507-1517) de la 1507, prin care Voievodul Bogdan, fiul lui Stefan Cel Mare, intareste satul Paulesti razesilor Ioan si Trifan. Paulestii sint unul din cele 14 sate ale Vrancei arhaice, iar atestarea documentara a Paulestilor este doar confirmarea existentei acestui sat la 1507, acesta fiind intemeiat cu secole in urma. Nu inseamna ca Paulestii sint cel mai vechi sat al Vrancei, asa cum afirma cu mindrie paulestenii. Intimplarea a facut ca pina astazi sa avem doar acest act din 1507. Nu este exclus ca viitorul sa ne rezerve mari surprize si in Bibliotecile manastirilor din Muntele Athos, unde zac mii de documente nestudiate, cercetatorii straini sa descopere un act mult mai vechi despre satele Vrancei arhaice. Desfiintat la reorganizarea administrativa din 1967, satul Paulesti a redevenit comuna in anul 2003. Sa speram ca politicienii aflati in campanie electorala in aceste zile nu vor confisca sarbatoarea comunei din muntii Vrancei. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.