Educație

Peste 500 de coristi si dirijori, la Festivalul International Coral Pastorala

Camelia Stănilă
12 mai 2008 2341 vizualizări
La Teatru a ajuns mai mult publicul fidel muzicii corale, desi intrarea a fost libera u cele 14 coruri au cintat la Marasesti, dar si in bisericile focsanene

Cea de-a doua editie a Festivalului International Coral "Pastorala" a reunit la Focsani peste 500 de interpreti si dirijori. Manifestarea, organizata sub patronajul Asociatiei Nationale Corale din Romania, a debutat vineri cu interpretarea Corului profesionist "Preludiu", condus de dirijorul Voicu Enachescu. Corul "Sf. Antim" din Rm. Vilcea, "Plai intorsurean" din Intorsura Buzaului, corul Casei Corpului Didactic din Bucuresti, "N. Oancea", dar mai ales "Mica Pastorala" si "Pastorala" conduse de Dumitru Sandulachi au incintat publicul fidel reunit in sala Teatrului Municipal. Cea de-a doua zi a festivalului a adus pe scena mai multe coruri din Braila, dar si "Armonia" din Sighisoara sau corul academic "Divina Armonie" Bucuresti, primul cor particular din Romania. "A fost un festival reusit, iar concluzia trasa la final a fost ca manifestarea va fi organizata in fiecare an pentru a realiza educatia permanenta a publicului spectator, prin intermediul muzicii corale. Au participat 14 coruri din tara, de diferite niveluri de pregatire, cu repertorii diverse. Au fost coruri mixte, cu voci egale, atit de barbati cit si de femei. Din pacate au fost putini spectatori, mai mult iubitorii muzicii corale, atit tineri cit si adulti. Aceasta si pentru ca festivalul s-a suprapus cu alte activitati", a declarat dirijorul Dumitru Sandulachi, organizatorul Festivalului "Pastorala". Toti participantii la festival s-au ales cu diplome de participare, iar dirijorii au primit diplome de onoare si medalii jubiliare "Pastorala - 30 de ani de activitate". Uniunea Compozitorilor, reprezentata la Focsani de Constantin Arvinte, a acordat o diploma de onoare "Pastoralei", in timp ce Fundatia Corala "Madrigal - Marin Constantin" a acordat diplome si CD-uri cu inregistrari ale Corului Madrigal, Marin Constantin fiind si presedinte de onoare al festivalului de la Focsani. In cadrul manifestarii s-a derulat la Marasesti si activitatea "Omagiu eroilor neamului cazuti pentru integritatea nationala si sociala a Romaniei". Simbata dimineata, circa 430 de interpreti au cintat, reuniti, "Pui de leu", "Imnul eroilor" si "Imnul Europei", iar fiecare cor a sustinut recitaluri de muzica religioasa, de recunostinta si piosenie, la mormintul eroului necunoscut si la Muzeul de la Marasesti. Ieri dimineata, corurile au cintat la bisericile focsanene: "Plai intorsurean" la Biserica "Sf. Nicolae", "Armonia" din Sighisoara la Catedrala Romano-Catolica, iar "Divina armonie" a sustinut slujba liturghiei Sf. Ioan Gura de Aur la Biserica "Sf. Ioan Botezatorul" din Piata Unirii. Festivalul s-a incheiat cu o reuniune a juriului de onoare, dirijorilor si profesorilor de muzica la sala Consiliului Local, unde s-au tras si concluzii. Festivalul a fost organizat cu sprijinul CL si Primariei Focsani, Inspectoratului Scolar, Muzeului Vrancei, Consiliului Judetean si Protopopiei Focsani. (Camelia STANILA)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.