Educație

Georgeta Vioreanu, Ouale de Pasti din Vrancea

Valentin Muscă
8 mai 2008 1400 vizualizări
Este prima lucrare despre arta ancestrala a chicatului sau scrisului oualor A dat Dumnezeu sa vedem, in sfirsit, o lucrare despre traditia si frumusetea oualor incondeiate, redactata de un autor vrincean.

"Ouale de Pasti din Vrancea" (Focsani, 2008), scrisa de Georgeta Vioreanu, este, dupa stiinta noastra, prima lucrare despre un subiect care ar fi meritat deja citeva tomuri. Asezata sub semnul magic al mitului cosmosului nascut dintr-un ou si luindu-l pe Mircea Eliade ca tovaras de drum, Georgeta Vioreanu a reusit ceea ce nu a realizat o armata de culturnici platiti de la buget sa studieze tocmai cultura si traditiile. "Ouale de Pasti din Vrancea" este o frumoasa introducere la acest capitol vast din lumea de ieri a acestui judet, o lume pe cale de disparitie, pe care institutiile statului o foloseste doar pentru a decora sarbatorile. Georgeta Vioreanu ne vorbeste de obiceiuri pe cale de disparitie sau disparute de-a binelea, ca "Valaritul" si "Suratia", amintindu-ne indirect cit de frumoase sint acestea, fata de kitchomaniile expozitionale care ne agreseaza ochii prin locatiile focsanene, de Invierea Domnului, cind ni se livreaza iepurasul ca simbol al Sfintelor Pasti. In carte gasim si numele creatorilor populari de la Jitia si Vintileasca, din Vrincioaia si Fitionesti, din Poiana Cristei si Lacul lui Baban, din Straoane si Chiojdeni, din Paltin si Pufesti, Reghiu, Andreiasu, Naruja si Spulber. Lucrarea nu este una exhaustiva, dar are meritul sa ne aduca in fata o arta milenara, prea frumoasa ca sa o trecem la cosul cu vechituri, prea nobila sa o schimonosim, prea imbibata de sfintenie ca sa o lasam pe mina nestiutorilor, doar de dragul de a impaca si oul si iepurasul. Dar cel mai frumos dar pe care ni-l face Georgeta Vioreanu cu aceasta lucrare sint cele 44 de pagini A4 cu imagini de o frumusete rara, in care ne sint prezentate oua incondeiate cu modele si desene executate de autor din toate zonele folclorice ale Vrancei. Lucrarea a fost editata de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale si va fi lansata la Tirgul de Carte din Focsani. Felicitari Georgeta Vioreanu! (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.