Educație

Hramul Manastirii Dalhauti

Valentin Muscă
2 mai 2008 1146 vizualizări
Distrusa de mai multe ori, biserica a fost restaurata si asteapta credinciosii la Sfinta Liturghie Mii de credinciosi vor pasi astazi pragul unuia din cele mai vechi lacasuri de piatra si zid din Vrancea, Biserica Izvorul Tamadurii de la Manastirea Dalhauti

Construita pe ruinele unei biserici din secolul al XV-lea, biserica de la Dalhauti este martorul a jumatate de mileniu de crestinism la frontiera dintre Moldova si Tara Romaneasca. Zidurile bisericii poarta urmele dureroase ale istoriei, fiind nu o data arsa, distrusa, pingarita de jefuitori, zdruncinata de cutremure si transformata in depozit si grajd de trupele de ocupatie austro-germane in timpul Primului Razboi Mondial. Asa cum rarisim este hramul acestui lacas, rarisima este si arhitectura bisericii in contextul general al lacasurilor de cult din Evul Mediu romanesc. Daca biserica "Sfintii Imparati Constantin si Elena", care se afla la citeva zeci de metri a fost lasata sa se darime, biserica "Izvorul Tamaduirii" a rezistat in fata ignorantei si greutatilor veacului trecut. Inchisa de regimul communist in 1959, o data cu desfiintarea manastirii, biserica "Izvorul Tamaduirii" a fost redata cultului dupa redeschiderea asezamintului religios, la sfirsitul anilor 80. Consolidata si retaurata intre timp, biserica vorbeste de la sine despre epocile care s-au succedat, cu partile bune si cele rele. De Izvorul Tamaduirii la Manastirea Dalhauti este un adevarat pelerinaj. Pe de o parte, pelerinii vin sa se inchine la icoana facatoare de minuni din biserica de lemn «Sfintii Voievozi», iar pe de alta parte credinciosii vin sa primeasca aghiazma la una din putinele biserici din Vrancea care au ca hram tocmai «Izvorul Tamaduirii». In ultimii ani, drumul de acces spre manastire a fost modernizat, se afla in lucru introducerea curentului electric, iar asezamintul este pe cale sa devina unul din punctele cele mai importante ale turismului monahal din judet. Deja exista camere de inchiriat pentru pelerini si se afla in constructie alte imobile cu aceasta destinatie. Paradoxal, in aceasta manastire a inceput robota spirituala Sfintul Vasile de la Poiana Marului, putin dupa 1700. In centrul programului sau duhovniceac se gasea isihia, Rugaciunea inimii, adica tocmai opusul a ceea ce a devenit azi Manastirea Dalhauti, adica o pensiune monahala... ! (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.