Educație

Ce vina avem noi ca nu ne-am putut fixa la oras?

Camelia Stănilă
1 mai 2008 1592 vizualizări
Educatoarele si invatatorii veniti in sedinta pentru transfer si restringeri s-au aratat nemultumiti ca nu pot accede in unele posturi din oras u situatia cea mai tensionata a fost la invatatori, unde unele catedre au fost solicitate chiar de mai multe cadre didactice

Sedinta publica organizata ieri de Inspectoratul Scolar pentru pretransferurile si transferurile pentru solutionarea restringerilor de activitate de la educatori si educatoare a fost ceva mai tensionata, din lipsa unor variante convenabile pentru unele cadre didactice. Educatoarele au avut destule posturi la dispozitie, cu toate ca inspectorul de resurse umane Cristi Stiru a dat de la inceput vestea proasta ca nici o colega de-a lor nu a eliberat postul pentru a trece in rindul profesorilor, cum s-a intimplat la invatatori insa. Chiar si in Focsani s-au eliberat doua posturi la Gradinita 13, spre exemplu, care s-au adaugat la celelalte doua vacante deja. Gradinitele 15, 2, 18, 7, inclusiv la cresa, au mai avut posturi libere, odata cu cresterea numarului de copii la program prelungit. Unele educatoare au dorit insa post la program normal, insa nu au avut la dispozitie in Focsani. Au existat si renuntari la pretransferuri, in conditiile in care posturi mai bune nu s-au gasit. Singurele discutii mai aprinse au avut loc pe seama posturilor din Padureni si Burcioaia, considerate a fi mediu urban. "Ar trebui sa se intervina pe linga Minister, pentru ca si noi ne-am titularizat cu nota 7 insa nu am avut posturi sa ne fixam la oras. Ce vina avem noi? Ar trebui sa fim sprijiniti sa ne putem apropia si noi de domiciliu", a spus in sedinta o educatoare, pentru a-si varsa of-ul. Din pacate, metodologia nu permite miscari din mediul rural in urban decit in unele exceptii, insa nici reprezentantul unei invatatoare care a incercat sa se agate de o astfel de prevedere nu a reusit in sedinta de ieri. "Nu conteaza cit de bun esti... conteaza punctajul, care de multe ori nu are tangenta cu caracterul omului... Acestea-s vremurile...", s-au mai auzit comentarii in sala. Pina la urma, posturi la educatoare au mai ramas destul de multe, chiar si dupa etapa de restringeri.


Certuri, dar si lacrimi de fericire la invatatori


Situatia invatatorilor a fost mult mai drastica in acest an, astfel ca dascalii s-au agatat cu disperare de unele posturi, in incercarea de a-si rezolva situatia. Astfel au aparut si nemultumiri, desi reprezentantii ISJ au facut departajari si a explicat cu legea in fata situatiile particulare aparute. Primele posturi ocupate au fost tocmai acelea eliberate in urma miscarilor de pretransfer, inclusiv cu o zi inainte, la sedinta profesorilor. "A existat posibilitatea pretransferarii pe post de profesor a invatatorilor, in cazul completarii studiilor", a anuntat Cristi Stiru, adaugind si cele sase posturi noi aparute in lista. Unii invatatori au trecut pe post de educatoare, o astfel de decizie stirnind chiar si lacrimi de fericire din partea unei invatatoare, care se chinuia de ani buni sa ajunga aproape de casa. Dar de departe cel mai rivnit post a parut cel de la scoala de centru din Poiana Cristei, eliberat de o invatatoare care s-a pretransferat la Cotesti. Postul a fost solicitat de trei cadre didactice, din care doua functionau deja pe raza comunei. Nici una din solicitante nu avea domiciliu in Poiana Cristei, astfel ca nemultumirile au fost si mai mari. Iar cistig de cauza, din cauza punctajului, a avut invatatoarea Nicoleta Mazilu, care s-a pretransferat de la Popesti din teama unei posibile restringeri la anul. Aceasta a fost contestata vehement de Iuliana Pintea, care ar fi vrut sa scape de postul din Dealu Cucului (com. Poiana Cristei). Aceasta a considerat ca are prioritate la pretransfer, fiind deja titulara a comunei si a adus ca argument o situatie similara rezolvata favorabil anul trecut. Desi pe undeva i-au cam dat dreptate, reprezentantii ISJ nu au avut ce face, avind in vedere si unele precizari aduse anul acesta de Ministerul Educatiei. Inspectorii au sugerat ca situatia ar putea fi rezolvata de directorul scolii cu personalitate juridica, care are de acum mina libera in incadrarea dascalilor la nivelul structurilor din subordine. "Nota Ministerului din 22 aprilie precizeaza ca din acest an nu se mai emit decizii de catre ISJ pe structuri, decit in situatia in care regimul de mediu al acestora difera de cel al unitatii cu personalitate juridica. La nivelul unitatii, incadrarea personalului didactic pe structuri se realizeaza de conducerea unitatii, prin decizia directorului. Practic, de acum toate cadrele primesc decizie pe Scoala Poiana Cristei, spre exemplu, indiferent ca sint la centru, la Mahriu, Pietreanu etc", a explicat Cristi Stiru si Flori Vrinceanu de la Biroul Personal.


Restringerile, la fel de dificile


Daca unele pretransferuri nu au fost pe placul solicitantilor, alte miscari abia au fost asteptate, pentru ca posturile sa fie ocupate exact de invatatorul cu domiciliul in respectiva localitate. Acestea au fost cazuri fericite. Nu la fel s-a putut spune despre restringerile de activitate (RA), unde optiunile nu au fost mereu pe placul candidatilor. Surprinzator, posturile directionate pentru RA au fost mai rivnite de cei de la pretransfer, care nu le-au putut ocupa insa. O invatatoare ramasa fara postul din oras inca din 2002 a incercat, fara succes, sa revina in Focsani prin articolul 17 al metodologiei din acest an, care da posibilitatea dascalilor sa ajunga din rural in urban, insa doar daca mutarea s-a facut potrivit metodologiei din noiembrie 2002. Restringerea fusese realizata cu citeva luni inainte de aparitia noilor prevederi, astfel ca solicitarea a ramas fara izbinda. Si alte candidate de la RA au avut alegeri dificile, pentru a nu ramine fara post. O invatatoare de la Vizantea nu a vrut in ruptul capului sa semneze pentru un alt post, desi reprezentantii ISJ i-au atras atentia ca va beneficia oricum de o catedra din oficiu pentru solutionarea restringerii. "Nu putem semna cu ochii inchisi... stim destui care au facut asta si nu s-au dus", a afirmat aceasta, care a spus comisiei ca mai multe posturi s-ar putea elibera la toamna. Invatatoarea nu s-a lasat induplecata sa accepte altceva, in ciuda argumentului ca are prioritate la reaparitia postului din scoala. (Camelia STANILA)


CASETA:

Bostan vrea dascali tineri la catedra


Seful Inspectoratului Scolar a recunoscut ca tinerii sint dezavantajati la ocuparea unor posturi. Afirmatia a fost facuta si in contextul unei contestatii dupa sedinta de pretransferuri de marti, din partea unei tinere profesoare de muzica. Seful ISJ a afirmat ca multi invatatori si educatoare cu vechime la catedra s-au apucat de diferite facultati, pentru a nu ramine fara serviciu. Astfel ajung sa ocupe posturi la muzica sau educatie fizica, in detrimentul tinerilor care ar putea pune mult mai mult suflet la aceste discipline. "Invatatori la baza ajung sa ia posturile unor tineri, la anumite specialitati, din cauza punctajelor mai mari avute datorita vechimii si a gradelor. Asa s-a intimplat si cu o tinara absolventa de Conservator, pe care am vazut-o bine pregatita. Si la educatie fizica exista situatii de acest gen. Ma intreb, la peste 50 de ani mai poti demonstra copiilor anumite exercitii? Tineretul este dezavantajat si la concursul pentru directori, si la ocuparea posturilor. Unde este competenta?", a afirmat Iordache Bostan. Acesta a mentionat ca tinerii aflati in astfel de situatii nu au sanse sa li se admita contestatia. "Legea este insa perfectibila si nu poate multumi fiecare caz particular", a completat seful ISJ. (C. S.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739370 zile, 22 ore, 12 minute, 55 secunde
Dovleacul turtit mai tranteste una pe potriva mintii sale anemice si anume ca tinerii sunt dezavantajati la concursul pentru ocuparea posturilor. Ideea este buna in sine dar dincolo de ea sta un MARE citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.