Educație

Politicienii s-au asezat cuminti in banci

Camelia Stănilă
24 apr 2008 1708 vizualizări
Ieri, Liceul Pedagogic Focsani si Grupul Scolar "Gh. Bals" Adjud au contribuit la "Cea mai lunga lectie din lume" u discutiile au vizat calitatea educatiei, dotarile pentru scoli sau incluziunea copiilor strazii, a celor romi sau cu deficiente u elevii i-au intrebat pe politicieni si cum rezolva problema elevilor navetisti

Peste 250 de elevi de la Liceul Pedagogic "Spiru Haret" Focsani si Grupul Scolar "Gh. Bals" Adjud au contribuit ieri la inregistrarea unui record mondial, pentru "Cea mai mare lectie din lume". Pentru asta, politicienii s-au asezat din nou in banci, invitati fiind sa raspunda intrebarilor elevilor si cadrelor didactice in legatura cu realizarea unei educatii de calitate pentru toti copiii. Oamenii politici, dar si reprezentantii autoritatilor locale, agentii economici si parintii au asistat la o lectie unica, desfasurata in scoli din 100 de tari ale lumii tari. La Focsani, lectia a fost sustinuta simultan de profesorii Carmina Corbeanu, Livia Marcu, Nicoleta Cainap, Svetlana Baciu si Ionela Batog, in prezenta mai multor invitati, printre care s-au numarat primarul Decebal Bacinschi, deputatul Nici Sapunaru, Radu Ignat, Romeo Paul Postelnicu, senatorii George Baesu si Angel Tilvar, dar si inspectori scolari. "Am dorit sa atragem atentia politicienilor astfel incit sa se implice mai mult. Lectia este parte a unei campanii pentru a asigura fiecarui copil din lume sansa de a merge la scoala si de a primi o educatie de calitate pina in 2015", a declarat Nicoleta Cainap. Elevii care au participat la aceasta lectie si-au prezentat opiniile legate de calitatea educatiei, dar si despre grupurile dezavantajate care nu au acces la procesul instructiv educativ. Cu aceasta ocazie, elevii au pregatit desene, proiecte in power point, sloganuri, motto-uri, eseuri, aducind in fata politicienilor mesaje de genul "Nu-i dispretuiti! Da-le o sansa!", "Educatia nu este un lux, ci o necesitate!", "Atentie! priveste in jurul tau" sau "Impreuna vom schimba viitorul!". Sloganurile au fost prezentate nu doar in romana, ci si in engleza si franceza.

Mesajul catre politicieni: "Intoarce-te spre scoala"

In fata invitatilor, tinerii au abordat probleme serioase, precum incluziunea copiilor cu handicap, HIV- SIDA, hipoacuzici, care practic sint exclusi din societate, dar si atragerea spre scoala a copiilor strazii, de multe ori analfabeti, a romilor care din cauza mentalitatii nu prea vor sa faca educatie sau abandoneaza scoala, casatorindu-se devreme. Ei au aflat de la dascali ca si in alte tari exista asemenea probleme. "Sint tari foarte sarace unde familiile au foarte multi copii. Parintii nu isi permit sa ii trimita pe toti la scoala si sint sacrificate fetele", le-a spus Carmina Corbeanu elevilor. Si tinerii care provin din familiile sarace, sau copiii de etnie roma sint considerati defavorizati in ceea ce priveste procesul educativ. Semnalul de alarma a venit si in contextul in care tinerii liceeni au spus cu tarie ca nu si-ar imagina cum ar fi sa nu stie sa citeasca, sa socoteasca, sa n-aiba o educatie, lucru care i-ar izola total in societate. Politicienii au fost intrebati ce pot face, concret, pentru atragerea acestor elevi nu prea fericiti de soarta. De asemenea, invitatilor li s-au prezentat si cazuri concrete de elevi care parcurg zeci de kilometri pe jos spre scoala, atragind atentia asupra pericolelor care ii pindesc la tot pasul, chiar si prin fotografii sugestive. "Foarte multi copii de oameni saraci invata intr-un stil infernal pentru ca nu vor sa se intoarca de unde au plecat", a recunoscut deputatul Nici Sapunaru, desi nu a oferit si solutii concrete in fata elevilor. Cu toate acestea, adolescentii s-au aratat incintati de aceasta lectie inedita. "A fost o lectie reusita. Ar fi bine sa se mai organizeze, pentru ca astfel putem sa vedem cum percep politicienii educatia", a afirmat elevul Dan Druta.

Concluzii transmise la "Salvati copiii"

De la ora 11.00, discutii similare s-au desfasurat si la "Gh. Bals" Adjud, a doua unitate vrinceana care a contribuit la recordul mondial, initiat in cadrul Campaniei Globale pentru Educatie. 65 de persoane, printre care si consilieri locali, angajati ai primariei, oameni politici, printre care Carmen Birla, consultantul de proiecte europene din cadrul Fundatiei "Armonia" Focsani si reprezentantii firmelor Somaco, Octogon sau Dosamif, au contribuit la discutii. Lectia a fost sustinuta simultan de cadrele didactice Gabriela Motas - economist, Tatiana Apostu - consilier educativ si Adriana Bitere - psiholog scolar, iar cuvintul de deschidere a fost prezentat in 5 limbi de circulatie internationala. "Pentru validarea lectiei au fost completate si semnate declaratii ale martorilor, urmind ca acestea, impreuna cu materialele realizate, sa fie transmise pina pe 10 mai Organizatiei «Salvati Copiii»", a precizat Maria Birla, directorul Grupul Scolar "Gh. Bals" Adjud. (Camelia STANILA, Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.