Educație

Vasile Neagu Ghita, Monografie Vulturul Vrancea 2000

Valentin Muscă
21 apr 2008 1830 vizualizări
Comuna Vulturu are în sfîrsit o carte de vizita, "Monografie. Vulturul Vrancea 2000" (Partea I, Bucuresti, 2008), scrisa de colonelul Vasile Neagu Ghita.

Este prima istorie a vulturenilor, scrisa de un fiu al satului, astazi colonel in rezerva

O lucrare de peste 400 de pagini, care aduna din Arhive si colectii private documente despre trecutul comunei Vulturu si satele componente. Nascut intre cele doua razboaie in colbul comunei cu nume de pasare, Vasile Neagu Ghita a cunoscut secolul trecut asa cum a fost el, cu bune si rele. De aceea, monografia prezinta localitatea cu partile frumoase si mai putin frumoase. Partea cea mai trista este ca multe din documentele despre Vulturu si vultureni au disparut in timpul Primului Razboi Mondial. Cu toate acestea, ostean de meserie, Vasile Neagu Ghita a robotit citiva ani si a adus pe lume aceasta prima parte a istoriei vulturenilor. Anuntata de jurnalul nostru inca de acum 2 ani, aceasta carte a vazut in sfirsit lumina. Conform documentelor publicate, prima atestare documentara a localitatii ar fi o Carte Domneasca din 1610, data de Ioan Ieremia, domnitorul Moldovei. Autorul descrie ivirea pe lume a satelor Vadu Rosca, Botirlau, Hingulesti si Maluri. Mai putin cunoscute decit satele Vrancei arhaice, satele si catunele din zona de cimpie a Vrancei ofera de fiecare data surpriza descoperirii unor lumi despre care informatiile sint lacunare, iar istoria nu prea vorbeste. La mai bine de un secol de la disperatele indemnuri haretiene catre invatatori, prin care li se cerea sa redacteze monografiile satelor, Romania face parte din Uniunea Europeana, dar istoria este in continuare scrisa de dascali pensionari si veterani de razboi. Astfel, Vrancea, aceasta trista «provincie europeana», nu are inca o istorie pe care sa o prezinte celor care ne pasesc pragul. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.